Isnin, 17 Julai 2017

Akhirnya DAP terima surat rasmi JPPM mengenai pemilihan semula

Pengerusi Biro Undang-Undang Gobind Singh Deo berkata parti akan mengeluarkan kenyataan selepas bermesyuarat mengenai surat itu.
gobind-singh_ros_dap_600 (1)DAP hari ini menerima makluman rasmi dari Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) berhubung arahan kepada parti itu supaya mengadakan pemilihan baru untuk jawatankuasa eksekutif pusat (CEC).
Pengerusi Biro Undang-Undang Gobind Singh Deo berkata parti menerima makluman itu melalui surat pagi tadi.
Gobind berkata CEC akan bermesyuarat Rabu ini untuk membincangkan kandungan surat itu.
“Kenyataan akan dikeluarkan selepas itu,” katanya dalam kenyataan ringkas.
Minggu lepas, Gobind membidas JPPM kerana gagal memberikan makluman rasmi kepada DAP berhubung arahan mengadakan pemilihan parti baru.
“Kita tidak boleh adakan pemilihan semula tanpa komunikasi rasmi dari JPPM mengarahkan perkara itu. Itu pendirian saya dalam perkara ini. Memaksa kita berbuat demikian sangat tidak munasabah,” katanya, menekakan kepentingan surat itu.
Pada 7 Julai lepas, JPPM dalam kenyataan media berkata pelantikan anggota CEC dan pemegang jawatan utama dalam DAP melalui pemilihan semula yang diadakan pada 29 September 2013 adalah tidak sah di sisi undang-undang.
Pemilihan semula itu sepatutnya berdasarkan kepada senarai perwakilan yang berhak hadir dan mengundi dalam pemilihan CEC pada 15 Disember 2012, membabitkan 2,576 perwakilan dari 865 bahagian.
Ini kerana hanya anggota CEC yang sah dan diiktiraf boleh melantik individu ke jawatan utama, menurut Akta Pertubuhan 1966 dan perlembagaan DAP.
Susulan pengumuman itu, DAP mengadakan sidang media mengumumkan ia tidak akan mengadakan pemilihan baharu, tetapi mahu bertemu JPPM.
Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata partinya sudah mengadakan pemilihan semula pada 2013 seperti yang diarahkan JPPM.
Lim menambah parti itu juga sudah memaklumkan keputusan pemilihan semula itu kepada JPPM, membabitkan 2,576 perwakilan yang layak.
“Oleh itu, persoalan pemilihan baharu tidak timbul,” katanya, dan menambah DAP masih ingin bertemu JPPM dan membincangkan isu berbangkit dan keputusan terbaharu itu 3 tahun selepas perkara itu sudah dianggap selesai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA