Isnin, 17 Julai 2017

PH umum barisan pimpinan, BN yang panik

Kit Siang berkata barisan pimpinan BN/Umno seperti terkena serangan histeria.
lim-kit-siang-pakatan-harapan-barisan-pemimpin Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang menyifatkan kenyataan beberapa orang pemimpin Barisan Nasional (BN) terhadap pengumuman majlis presiden Pakatan Harapan (PH) Khamis lepas, jelas menunjukkan parti pemerintah itu panik.
Menyamakan kenyataan pemimpin BN/Umno itu seperti terkena “serangan histeria”, Lim berkata ia jelas menunjukkan struktur, logo dan barisan kepimpinan PH yang baharu itu memberi impak kepada parti pemerintah yang diterajui oleh Datuk Seri Najib Razak.
Beberapa hari lepas, selain Najib, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Salleh Said Keruak (Komunikasi dan Multimedia), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah), Datuk Seri Anifah Aman (Hal Ehwal Luar), Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz (Pelancongan dan Kebudayaan) Dan Khairy Jamaluddin (Belia dan Sukan) mengeluarkan pelbagai kenyataan berkenaan barisan pimpinan PH.
“Mereka tidak percaya kemungkinan pemimpin PH dapat menyelesaikan perbezaan semasa sekutu dan pendamaian antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,” kata Lim.
Jumaat lalu, Salleh menjadi individu pertama yang mempersoalkan pegangan minoriti DAP dalam struktur PH, walaupun DAP mempunyai bilangan ahli parlimen paling ramai dalam kalangan parti komponen PH.
Dalam kenyataan berasingan, Salleh juga mendakwa PH akan gagal tanpa PAS.
Ahli parlimen Gelang Patah itu juga turut memetik kenyataan Ismail Sabri yang mencadangkan pemimpin bukan Melayu daripada DAP menjadi perdana menteri akan datang kerana orang Melayu akan berpecah 3 cabang politik – BN, PAS dan PH – meninggalkan DAP dengan kerusi yang paling banyak, kemudiannya perlembagaan akan memutuskan siapa yang akan menjadi perdana menteri.
“Semalam, Anifah memberi amaran kepada penyokong BN kemungkinan berlakunya ‘balas dendam’ jika pembangkang membentuk kerajaan yang akan datang.
“Khairy juga mencipta barisan propaganda baru dengan dakwaan DAP adalah ‘parti yang memegang kerusi parlimen paling banyak di Dewan Rakyat akan menentukan dasar dan manifesto PH’,” kata Lim.

“Biar saya memberi jaminan kepada mereka bahawa DAP tidak diketepikan dalam PH, tidak ada satu parti politik pun boleh membuat keputusan dan menetapkan arahan terhadap dasar dan manifesto PH dan tidak akan ada pesta ‘balas dendam’ oleh PH apabila membentuk kerajaan persekutuan di Putrajaya nanti.”
“Salleh sebenarnya cuba meyakinkan ahli-ahli akar umbi Umno/BN bahawa mereka tidak patut meninggalkan kapal yang makin tenggelam tetapi terus berharap Umno/BN masih terpilih lagi sebagai kerajaan persekutuan pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
“Tidak hairanlah mengapa Najib dan UMNO bekerja keras untuk menghancurkan PAS.”
Lim berkata, dengan pengumuman logo, struktur dan kepimpinan PH yang baharu dan langkah untuk mendaftarkan parti pembangkang itu, ia kemungkinan kecil Najib akan mengumumkan tarikh PRU14 pada bila-bila masa tahun ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA