Isnin, 17 Julai 2017

Selepas dakwa DAP dipinggir, kini Salleh anggap DAP kawal PH

Barisan kepimpinan diumumkan PH ialah helah untuk memancing undi Melayu, kata menteri komunikasi itu.
salleh-dap-ph
Datuk Seri Salleh Said Keruak yang sebelum ini mendakwa barisan kepimpinan Pakatan Harapan (PH) meminggirkan DAP, kini berkata kuasa untuk menentukan perdana menteri sekiranya pembangkang menang berada di tangan parti tersebut.
“DAP mempunyai kerusi terbanyak. Ini bermakna DAP akan menentukan siapa menjadi perdana menteri dan timbalan perdana menteri, bukan Tun Dr Mahathir Mohamad or Datuk Seri Anwar Ibrahim, seperti yang cuba mereka cadangkan,” kata menteri komunikasi dan multimedia itu dalam blognya.
Khamis lalu, PH setuju melantik Anwar dan Dr Mahathir masing-masing sebagai ketua umum dan pengerusi gabungan 4 parti, sementara Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilantik menjadi presiden.
Dr Mahathir juga membayangkan 4 parti itu sudah setuju melantik Anwar sebagai perdana menteri sekiranya menang pilihan raya umum akan datang, bagaimanapun berkata ia selepas pelbagai proses membebaskannya daripada penjara diselesaikan oleh “perdana menteri ke-7”, merujuk pengganti Datuk Seri Najib Razak.
Salleh sebelum ini mempersoalkan barisan kepimpinan PH, kerana tidak ada wakil DAP untuk 3 jawatan teratas.
“Apakah DAP dipinggirkan atau ini sengajakan supaya pakatan ini dilihat sebagai didominasi oleh orang Melayu?” soalnya Jumaat lalu.
Semalam, Salleh berkata PH cuba “menyembunyikan” fakta dominasi DAP dalam PH, dengan berkata ia rancangan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.
“Kit Siang mahu orang Melayu berfikir bahawa perdana menteri dan timbalan perdana menteri akan kekal orang Melayu. Dia tahu inilah satu-satunya cara PH mendapatkan undi orang Melayu,” kata Salleh.

1 ulasan:

  1. Ramai yang jadi bengong sejak PH terbentuk secara rasmi

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA