Isnin, 27 Mac 2017

Lagi Lama Berkuasa Lagi Ramai Penganggur.......

WOWW !! Lebih dari setengah juta rakyat Malaysia masih menganggur.. tu blom lagi yg kene buang kerja.

Tahniah KERAjaan BN

Patutler bermati2an nak punggah bawa masuk 1.5 juta bangla dlm negara.. Tak lama lagi nak pilihanraya pula...

Jangan lupa pangkah Umno@BN lagi ya...!!!

Berita Baik Buat Rakyat Malaysia

Satu kejayaan #UMNO & #BARISANNASIONAL yang amat membanggakan selama UMNO/BN memerintah negara sejak dari merdeka lagi.. 93 PERATUS RAKYAT MALAYSIA MASIH TIDAK MILIKI RUMAH SENDIRI.....

Wasatiyyah Sang Kleptokrasi

Bajet pendidikan & universiti dahlah dipotong.. kemudian suruh pelajar berwasatiyyah pula..

GURU2 BOLEH SOKONG PEMBANGKANG DAN KRITIK KERAJAAN, TAPI....

Mengapa UMNO dan BN tiba-tiba begitu bimbang dengan guru-guru yang menyokong parti pembangkang dan mengkritik kerajaan?

Adakah tarikh pilihanraya sudah hampir nak tiba?

Adakah dengan mengugut untuk mengambil tindakan akan menakutkan guru-guru dan menyebabkan undi lebih bertambah kepada BN atau mengakibatkan kebencian terus meningkat dan sokongan makin terhakis?

Jika guru-guru terlibat dalam politik di luar waktu sekolah dan tidak menjejaskan tugas-tugas mengajar mereka, apa masalahnya kepada kerajaan?

Guru-guru berkhidmat kepada kerajaan atau kepada UMNO dan BN?

Bagaimana pula dengan guru-guru atau pegawai pendidikan daerah dan negeri yang taksub gila menyokong UMNO dan BN?

Apa hukuman untuk mereka? Di mana keadilannya?

Selain itu, bukankah Mahadzir Khalid sendiri adalah guru sebelum ini dan kerana penglibatannya dalam politiklah beliau dapat jadi Menteri Besar Kedah dan sekarang Menteri Pendidikan?

Ohhh....sebenarnya guru-guru memang dibolehkan menyokong pembangkang dan mengkritik kerajaan, tetapi pastikan ia hanya di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan saja.

Oleh itu...PRU 14 nanti, ubah jangan tak ubah.

Pakatan Harapan jenama dikenali ramai, kata Dr M

mahathir-muhyiddin-pakatan-3
KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya teragak-agak dengan cadangan menukar nama Pakatan Harapan kepada Barisan Rakyat.
Beliau berkata PH jenama yang dikenali ramai dalam kalangan pengundi.
“Kita akan tunggu keputusan jawatankuasa teknikal yang akan mengkaji cadangan itu.
“Tetapi kita perlu mengambil kira yang orang ramai sudah terbiasa dengan Pakatan Harapan,” kata pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) kepada pemberita selepas mesyuarat dengan kepimpinan PH di Parlimen hari ini.
Bekas perdana menteri berkata demikian mengulas kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan pakatan yang dipimpin orang Melayu cara terbaik untuk memenangi pilihan raya umum akan datang melawan Barisan Nasional.
Presiden PPBM berkata sekiranya pimpinan PH bersetuju, pakatan pembangkang perlu menukar namanya kepada Barisan Rakyat.
“Mungkin kita boleh minta namakan Barisan Rakyat, Barisan Rakyat menentang Barisan Nasional,” katanya pada Ahad menurut laporan Malaysiakini.
Selain PPBM, PH dianggotai DAP, PKR dan Amanah.
Dr Mahathir berkata logo PH akan dibincangkan pada mesyuarat minggu depan.
Pengerusi PPBM itu sebelum ini mendesak pakatan pembangkang supaya menampilkan barisan yang bersatu di bawah 1 logo dan manifesto pada pilihan raya akan datang.
Ketika ditanya sama ada beliau sukacita dapat mengambil bahagian dalam pilihan raya umum akan datang – yang dijangka akan diadakan antara September dan Mac tahun depan – Dr Mahathir tidak pasti akan bertanding.
Beliau bagaimanapun berharap pembangkang akan dapat menawan Putrajaya, kerana ia tidak mustahil.
“Tiada apa yang kekal dalam politik dan cinta.”

PRU14: BN makin kuat walau undi lebih rendah - Prof Dr Jomo

Dr Jomo Kwame Sundaram adalah pakar ekonomi di Institut Strategik dan Kajian Antarabangsa (ISIS).
Berikut soal-jawap yang dijalankan baru-baru ini.
Soalan: Apa ramalan ekonomi Dr Jomo di peringkat dunia dan nasional?
Jawapan: Keadaan ekonomi dunia terus muram. Ekonomi Barat, terutamanya di Eropah, enggan mengambil tindakan fiskal yang perlu untuk mencapai pemulihan, apa lagi pertumbuhan ekonomi yang berterusan.
Di Malaysia, kita masih tersangkut dalam keadaan kemelut setelah krisis kewangan Asia tahun 1997-1998.
Pasaran saham tidak mencerminkan keadaan ekonomi sebenar, apa lagi nasib rakyat jelata. Kenaikan harga minyak dan minyak kelapa sawit baru-baru ini banyak membantu ekonomi nasional, terutama sekali kedudukan kewangan kerajaan.
Dari segi nasib orang biasa, dua faktor membantu.
Pertama, pengenalan dasar gaji minima mulai awal tahun 2013, yang telah sedikit menaikkan pendapatan rakyat bawahan.
Kedua, bantuan rakyat BR1M yang menggantikan subsidi lain. Subsidi seperti subsidi petrol lebih banyak menguntungkan mereka yang lebih berada, sedangkan subsidi gula memberi kesan buruk dari segi kesihatan, seperti kencing manis, dan lain lain.
Malangnya, dari segi lain, rakyat jelata rugi.
Jumlah bantuan, termasuk BR1M, telah banyak kurang daripada RM40 bilion pada 2014 kepada RM25 bilion pada 2016, sedangkan cukai terhadap orang ramai telah meningkatkan hasil cukai jualan daripada RM17 bilion pada 2014 lebih dari dua kali ganda kepada hasil GST sebanyak RM39 bilion pada 2016!
Di samping itu, hasil cukai pendapatan peribadi tidak meningkat di mana separuh daripada pemilik kereta mewah Jerman (Mercedes, BMW, VW, Audi) langsung tidak membayar cukai pendapatan!
Ini bermakna subsidi telah banyak menurun walaupun sebahagian diagihkan melalui BR1M, bukan lagi subsidi lain.
Di samping itu, beban cukai terhadap orang ramai banyak meningkat, sedangkan cukai pendapatan peribadi makin menurun.
Sistem fiskal digunakan untuk meminda pendapatan daripada orang ramai kepada pihak berkuasa untuk projek mewah dan menutup penyelewengan 1MDB, dan lain-lain.
S: Dr Jomo dilaporkan meramalkan kemenangan BN dalam pilihanraya akan datang. Betulkah?
J: Saya tidak kata BN akan menang, tapi pembangkang akan kalah kalau lawan tiga penjuru. Soal kerjasama pembangkang menjadi masalah pokok.
Sebenarnya, kemarahan rakyat kian meningkat, dan mungkin BN tak dapat capai 40% dari jumlah undi, tapi dengan system pilihanraya yang ada sekarang, BN dan Datuk Seri Najib Razak akan dapat terus berkuasa.
S: Apakah sebabnya pembangkang tak dapat kerjasama?
J: Perselisihan utama ialah antara DAP dengan PAS. Sebenarnya, sewaktu Ustaz Fadzil Nor dan Tok Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat masih ada lagi, memang lebih mudah.
Di pihak lain pula, ada pemimpin DAP yang cuba menjaga hubungan itu, tetapi ada juga lain yang ‘naik tochang’.
Sewaktu Pakatan Rakyat, ketiga-tiga parti utama masing-masing menjaga kepentingan parti dan kadangkala tidak menghormati keputusan bersama.
Selepas pilihanraya lepas, DAP yang keluar dari Pakatan, bukan PAS. Tindakan itu telah menghancurkan kerjasama.
Kemudian, menjelang Muktamar PAS, pimpinan DAP jelas campurtangan hal dalaman PAS, dengan menyokong Mat Sabu dan menentang Haji Hadi, kononnya atas soal kerjasama pembangkang.
Kemudian, apabila Mat Sabu serta golongan yang dipinggirkan dalam PAS keluar menubuhkan Parti Amanah Negara (AMANAH), DAP jelas menyokong mereka.
Pemimpin Umno juga berjaya mengambil kesempatan dalam keadaan kucar-kacir ini untuk memastikan pihak pembangkang tidak bekerjasama. Media massa dan badan kerajaan tertentu turut main peranan.
Malah, pemimpin pembangkang menggunakan media yang dikuasai BN untuk kritik-mengkritik satu sama lain tanpa usaha mencari penyelesaiaan.
S: Apa ramalan Dr tentang keputusan pilihanraya akan datang?
J: Selain soal lawan tiga penjuru, ada beberapa perkembangan lain yang membantu BN.
Persempadanan semula, yang menukar kawasan mengundi, akan membantu BN sekali lagi. Di samping itu, selama ini, pembahagian kerusi sentiasa menguntungkan BN.
Sabah dan Sarawak mempunyai satu suku dari kerusi parlimen, walaupun peratusan rakyat sana jauh lebih kurang. Di samping itu, parti pembangkang dari Semenanjung kurang peka terhadap keluhan rakyat di situ, terutama sekali selain orang bandar di Sarawak.
Kalau pihak pembangkang tidak berjaya mengatasi perselisihan mereka, BN akan terus memerintah di peringkat persekutuan atau nasional. DAP dan PKR barangkali akan terus berkuasa di Pulau Pinang dan Selangor.
PAS pula sukar menang di Kelantan, Terengganu dan Kedah tanpa kerjasama dengan pembangkang lain walaupun tidak dapat dinafikan PAS lebih kuat di kebanyakan kawasan di negeri-negeri itu.
Malah, PAS mungkin tidak dapat memerintah di peringkat negeri lagi kecuali dengan restu Umno, yang akan mendalangi kerajaan negeri berkenaan walaupun dengan MB dari PAS.

Majlis Presiden setuju nama Pakatan Harapan didaftarkan dengan RoS


Presiden Amanah, Mohamad Sabu mengumumkan keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan bahawa gabungan itu akan didaftarkan dengan RoS dengan nama Pakatan Harapan. Gambar Malaysiakini.Presiden Amanah, Mohamad Sabu mengumumkan keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan bahawa gabungan itu akan didaftarkan dengan RoS dengan nama Pakatan Harapan. Gambar Malaysiakini.
Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan hari ini mencapai kata sepakat untuk mendafatarkan Pakatan Harapan secara rasmi kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (RoS).
Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu mengumumkan, nama Pakatan Harapan akan dikekalkan dalam permohonan itu.
Perkara tersebut diputuskan pada mesyuarat di bangunan Parlimen, petang tadi dengan penyertaan semua pemimpin dari ke empat parti itu termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim Kit Siang dan Mohamad sendiri.
Datuk Seri Mohamad Azmin Ali kelihatan mewakili PKR dalam mesyuarat itu di samping pemimpin PKR yang lain. Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail masuk ke hospital hari ini dan tidak boleh menyertai mesyuarat. Datuk Seri Anwar dibenarkan penjara untuk menziarahi isterinya di KBMC, Kampung Baru.
“Keputusan daripada mesyuarat hari ini ialah kami akan mendaftarkan Pakatan Harapan di mana 18 orang pimpinan tertinggi namanya akan dimasukkan.
“Itu keputusan yang kita buat hari ini,” kata Mohamad dalam sidang media di pejabat Ketua Pembangkang Malaysia, di bangunan Parlimen.
Beliau berkata mesyuarat hari ini juga bersetuju supaya satu logo dan manifesto bersama digunakan pada pilihan raya akan datang.

Kadar inflasi dijangka kekal tinggi suku kedua 2017

Inflasi keseluruhan, yang meningkat tanpa dijangka sebanyak 4.5 peratus pada Februari 2017, diunjur kekal bagi tempoh beberapa bulan akan datang sebelum menurun secara berperingkat susulan harga minyak mentah kembali stabil baru-baru ini.
Profesor Ekonomi di Fakulti Perniagaan Universiti Sunway, Dr Yeah Kim Leng berkata angka itu dijangka susut pada separuh kedua 2017 sekiranya harga minyak mentah kekal atau berkurangan pada bulan-bulan akan datang.
"Sentimen pengguna dan perbelanjaan mungkin terjejas sedikit ekoran kenaikan harga minyak mentah dan makanan.
"Bagaimanapun, memandangkan pertumbuhan guna tenaga dan pendapatan adalah kukuh, kami menjangkakan perbelanjaan pengguna akan terus berada pada kadar sederhana," katanya kepada Bernama.
Indeks Harga Pengguna (IHP), ukuran inflasi, meningkat sebanyak 4.5 peratus kepada 119.7 pada Februari 2017 berbanding 114.5 pada bulan yang sama tahun lepas.
Harga purata satu liter petrol RON95 pada bulan yang dikaji ialah RM2.30 berbanding RM1.75 pada bulan yang sama 2016 manakala RON97 meningkat kepada RM2.60 berbanding RM2.05 pada tempoh sama.
Sementara itu, Affin Hwang Capital Research yakin inflasi keseluruhan tersebut akan berada dalam purata anggaran antara 4.0 dan 4.2 peratus tahun ke tahun bagi separuh pertama 2017, sebelum menurun kepada aliran lebih rendah
diunjur antara 3.0 hingga 3.2 peratus pada separuh kedua 2017.
Bagi 2017, firma penyelidikan itu menjangkakan inflasi akan mencatat purata sekitar 3.5 peratus, lebih tinggi daripada unjuran awal sebanyak 2.7 peratus, namun berada titik tengah sasaran rasmi antara 3.0 dan 4.0 peratus.
"Kami yakin inflasi keseluruhan negara dijangka masih boleh dikawal memandangkan harga minyak mentah global diunjur bergerak antara paras US$50 dan US$55 setong, mengehadkan sebarang kenaikan lagi bagi harga bahan api runcit domestik.

MP DAP dakwa Rahman Dahlan 'orang gila yang memegang kuasa'

Liew Chin TongLiew Chin Tong
Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong menyifatkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan sebagai 'orang gila yang memegang kuasa'.
Memetik kata-kata pakar ekonomi agung John Maynard Keynes "Orang yang menganggap diri mereka praktikal serta terkecuali daripada sebarang pengaruh intelektual biasanya adalah hamba kepada pakar-pakar ekonomi yang sudah ketinggalan zaman. Mereka ini orang gila yang memegang kuasa, mendengar suara dari udara, yang menyalurkan kegilaan mereka daripada karya akademik tahun-tahun lampau", beliau berkata ia sesuai menggambarkan watak Abdul Rahman.
"Dunia ini sering dimusnahkan oleh idea-idea orang gila yang berkuasa. Rahman Dahlan sedang menuju ke arah menjadi individu seperti itu.
"Salah satu kenyataannya yang diulang-ulang, malah ditiru pula oleh pengikutnya seperti Ahli Parlimen Simpang Renggam, Liang Teck Meng, adalah dakwaan bahawa pembangkang 'sabotaj' ekonomi dan perlu 'disiasat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN)'," tulisnya di blog http://www.liewchintong.com hari ini.
Chin Tong yang juga Pengarah Pendidikan Politik DAP berkata, idea Abdul Rahman untuk mengenakan undang-undang MKN terhadap pengkritik yang mengemukakan pandangan berbeza tentang ekonomi adalah petanda bahaya lahirnya sebuah rejim yang tidak boleh ditegur dan enggan melibatkan diri dalam debat yang sihat.
"Rahman adalah sebahagian daripada pentadbiran Najib, dan di bawah kerajaan kleptokratik ini, elit pemerintah sedang merosakkan ekonomi negara," katanya.
Berikut adalah tulisan penuh Chin Tong:
Practical men who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. Madmen in authority, who hear voices in the air, are distilling their frenzy from some academic scribbler of a few years back.” – John Maynard Keynes
(Terjemahan: “Orang yang menganggap diri mereka praktikal serta terkecuali daripada sebarang pengaruh intelektual biasanya adalah hamba kepada pakar-pakar ekonomi yang sudah ketinggalan zaman. Mereka ini adalah orang gila yang memegang kuasa, mendengar suara dari udara, yang menyalurkan kegilaan mereka daripada karya akademik tahun-tahun yang lampau. “ – John Maynard Keynes)
Petikan kata-kata terkenal ini oleh pakar ekonomi yang agung John Maynard Keynes sesuai untuk menggambarkan watak Abdul Rahman Dahlan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab menjaga Unit Perancangan Ekonomi, merangkap Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional, berikutan kenyataan dan sikapnya kebelakangan ini.
Dunia ini sering dimusnahkan oleh idea-idea orang gila yang berkuasa. Rahman Dahlan sedang menuju ke arah menjadi orang seperti itu.
Salah satu kenyataannya yang diulang-ulang, malah ditiru pula oleh pengikutnya seperti Ahli Parlimen Simpang Renggam, Liang Teck Meng, adalah dakwaan bahawa pembangkang “sabotaj” ekonomi dan perlu “disiasat oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN)”.
Pada 12 Mac, akhbar New Straits Times melaporkan Rahman sebagai menggesa MKN untuk mengambil tindakan terhadap apa yang didakwanya sebagai tindakan sabotaj ekonomi. Menurut laporan itu, Rahman mendakwa beliau telah mengadakan “perbincangan”, walaupun tidak diberitahu dengan siapa, tentang usaha untuk mengkategorikan “sabotaj ekonomi” sebagai ancaman terhadap keselamatan negara. Dalam contohnya, sabotaj ekonomi adalah “memberi gambaran bahawa keadaan ekonomi negara adalah buruk”.

Buktikan saya ada RM1b, Mukhriz heret anak tiri Najib

Bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir mencabar bekas pegawai khasnya Haris Che Mat untuk membuktikan beliau mempunyai RM1 bilion di luar senarai yang pernah diisytiharkan.
"Apabila menjadi timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri pada tahun 2009, dan kemudiannya dilantik menjadi menteri besar pada tahun 2013, saya telah mengisytiharkan harta dan liabiliti kepada perdana menteri.
"Tentunya PM masih ada senarai tersebut dan saya cabar Haris untuk membuktikan saya mempunyai RM1 bilion di luar senarai yang telah diisytiharkan itu," kata beliau yang juga ADUN Ayer Hitam dalam kenyataannya.
Mukhriz yang juga timbalan presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (BERSATU) sebelum ini menyahut cabaran daripada Haris untuk berdebat secara terbuka atas dakwaan kekayaannya.
Mukhriz mencadangkan debat itu diadakan pada 29 Mac dan dilakukan tanpa syarat selepas Haris mencabar beliau untuk berdebat bagi menjelaskan keupayaannya menjadi jutawan dalam masa singkat.
Mengulas lanjut, Mukhriz berkata, jika Haris berjaya membuktikannya, beliau akan menyumbang sejumlah RM500 juta untuk pembangunan sekitar Jerlun manakala RM500 juta lagi untuk Pokok Sena.
"Jika Haris gagal membuktikannya, beliau pula yang perlu menyumbang jumlah yang sama kepada pembangunan di Jerlun dan Pokok Sena," jelasnya.
Pada masa yang sama, Mukhriz turut mencabar Haris untuk menerangkan mengenai kekayaan anak tiri Datuk Seri Najib Razak - Riza Aziz yang mampu membiayai pembikinan filem Wolf of Wall Street.

Ungkapan 'bodoh sombong', 'bangang' bergema di Parlimen

Bila pilihan raya? Ini jawapan Mahathir

Ketetapan Majlis Presiden Pakatan Harapan

Majlis Presiden setuju daftarkan Pakatan Harapan

Amanah masuk kalau PAS-PKR putus, jawap Iskandar

Pesuruhjaya PAS Selangor jawab soalan pemberita sama ada usul putus hubungan akan membawa kepada pemecatan atau peletakan jawatan exco PAS
DatukIskandarAbdulSamad_600
SHAH ALAM: Usul memutuskan hubungan antara PAS dan PKR di Selangor sekiranya diluluskan kepimpinan tertinggi parti hanya akan menguntungkan seteru mereka, Amanah, kata Pesuruhjaya PAS Datuk Iskandar Samad.
Ditemui pemberita di Dewan Negeri Selangor hari ini, Iskandar berkata keberadaan PAS dalam jemaah exco negeri memastikan parti serpihan itu berada di luar lingkungan kuasa di Selangor.
Beliau menjawab soalan pemberita sama ada usul tersebut akan membawa kepada pemecatan atau peletakan jawatan exco PAS dalam kerajaan negeri.
“Kita tidak takut hilang jawatan…,” kata Iskandar, yang juga exco kerajaan negeri. “…tapi kita takut Amanah akan masuk (ke dalam pentadbiran kerajaan Selangor).”
Beliau berkata demikian selepas FMT melaporkan pemuda PAS di Kuala Selangor, Subang, Serdang dan Pandan meluluskan usul putus hubungan dengan PKR di mesyuarat agung tahunan masing-masing baru-baru ini.
Berdasarkan komunikasi dengan pimpinan setempat, dipercayai beberapa lagi kawasan akan mengikuti langkah mereka.
Usul tersebut menyusuli penularan video Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai hasrat PAS menawan Selangor. Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Aziz mengesahkan rancangan tersebut.
Ketua Pemuda PAS Kuala Selangor Ahmad Hakimi Othman berkata keputusan di pihaknya dicapai berdasarkan 3 peristiwa membabitkan hubungan PAS dan PKR negeri.
“Pertama, pemimpin PKR Melayu Islam memandang sinis usaha memartabatkan mahkamah syariah dan memejamkan mata dalam penerangan yang diberikan.
“Kedua, Pilihan Raya Kecil Sungai Besar melihatkan pengkhianatan jelas terhadap unsur-unsur tahaluf siyasi PAS yang digariskan dalam Majlis Syura Ulama.

'PKR tak pernah putuskan hubungan dengan parti sahabat’ - Azmin

Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, beliau masih terbuka untuk berbincang dengan PAS, walaupun beberapa bahagian parti itu di Pulau Pinang dan Selangor mahu memutuskan semua hubungan.
Azmin berkata terpulang kepada pucuk pimpinan PAS untuk menerima usul dari bahagian Permatang Pauh dan Bayan Baru yang mahu memutuskan hubungan dengan PKR.
Katanya, tindakan mereka itu sebahagian daripada proses demokrasi dan PKR tidak pernah memutuskan hubungan dengan parti-parti politik yang dianggapnya sebagai 'sahabat'.
"Kita menghormati perbezaan tetapi tidak sampai memutuskan hubungan begitu rupa.
"Kita masih yakin dan percaya keperluan kepada satu muafakat yang utuh itu amat penting bagi menyelamatkan negara dan rakyat keseluruhannya, itu pendirian PKR," katanya yang ditemui selepas persidangan DUN Selangor di Shah Alam, hari ini.
Semalam, PAS kawasan Bukit Mertajam menjadi kawasan kesembilan yang sebulat suara meluluskan usul memutuskan hubungan politik atau tahaluf siyasi dengan PKR di Pulau Pinang.
Sebelum ini, antara kawasan PAS yang meluluskan usul memutuskan hubungan politik dengan PKR adalah Nibong Tebal, Permatang Pauh, Bayan Baru dan Bukit Bendera.
Turut berbuat demikian adalah PAS kawasan Balik Pulau, Jelutong, Kepala Batas dan Tasek Gelugor.
Mengulas lanjut, Azmin berkata, PKR tidak mempunyai isu bekerjasama dengan PAS di Selangor.
Malah, beliau memuji kerjasama PAS di negeri itu yang turut disertai oleh wakil AMANAH, DAP dan BERSATU.

Sultan Selangor dukacita landskap politik Malaysia

Sultan Selangor ucap tahniah pada Azmin

Tempoh tunggu giliran tunai haji dipendekkan 13 tahun - Menteri

Pekerja KTMB terlibat RNAA tidak akan hilang kerja - Aziz

Biawak Hidup: Azmin tegur Hadi kerana istilah 'kurang manis'

Rakyat tak mahu lihat satu lagi BN 2.0, kata DAP

RAPID Pengerang: Perincikan peranan dalam perjanjian Aramco

Rafizi Ramli: Pelaburan ARAMCO Dalam RAPID, Sabotaj Ekonomi & Inflasi Tertinggi

Umno tidak terkilan jika Pas 'tak nak kawan'

Syed Ali AlhabsheeKetua Umno Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, Umno sama sekali tidak terkilan sekiranya Pas mengambil keputusan muktamad untuk tidak bekerjasama dengan parti itu pada PRU14 akan datang.
Malah, ujar beliau, sikap parti itu yang dilihat seakan-akan bermain tarik tali selama ini, sememangnya sudah diduga oleh Umno.
"Secara peribadi, saya berpendapat Umno tidak terkilan atau kecewa dengan keputusan Pas, itu tindakan mereka untuk bersendirian berdepan PRU akan datang," katanya dipetik blog Umno Bahagian Cheras.
Terdahulu, Sinar Harian sebelum ini melaporkan Presiden Pas, Datuk Seri Hadi Awang mengulangi pendirian parti itu untuk tidak menyertai Pakatan Harapan malah BN dalam menghadapi PRU14.

Mengulas lanjut, Syed Ali berkata jika itu pendirian Pas, maknanya Umno sedia menentang parti itu dalam PRU14 kelak.
"Umno sudah masak dengan sepak terajang politik Pas dan sudah semestinya kita (Umno) akan menentang mereka habis-habisan termasuk mana-mana parti pembangkang yang bergabung dalam Pakatan Harapan," tegasnya.
Menurut beliau lagi, Umno sudah mempersiapkan jentera pilihan raya dan sudah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan pada PRU akan datang.

APAKAH MUHYIDDIN AKAN BERHENTI DI TENGAH JALAN?


Saya berharap biarlah hanya saya seorang yang tidak berapa faham dengan cara Muhyiddin Yassin bermain politik. Ketidakfahaman saya ini biarlah menjadi kes terpencil.
Masih nampak jelas bekas TPM itu terus kekok untuk meserasikan diri dengan kelompok pembangkang. Mungkin keseronokan dan kegahan dia menjadi timbalan perdana menteri dahulu masih diingati dan dikenang. Perasaan itu masih terbawa-bawa dalam dirinya.
Walaupun sudah bergelar sebagai presiden PPBM tetapi beliau seolah-olah belum memahami tugas dan tanggungjawab beliau sebagai presiden sebuah parti pembangkang yang bergabung dengan beberapa buah parti pembangkang lain yang dalamnya ada berbagai jenis parti. Muhyiddin mungkin terlupa dan berasakan partinya satu-satu pembangkang untuk berdepan dengan Umno.
Semangat kepembangkangannya, menentang Umno belum terserlah seperti mana Dr Mahathir Mohamad dan Mukhriz Mahathir. Sumpah setia kepada Umno masih subur dalam dirinya.
Kenyataanya yang memberi gambaran bahawa PPBM patut menguasai pembangkang atas alasan parti itu parti Melayu satu pernyataan yang tidak bijak dalam saat seperti hari ini dan boleh menyinggung pembangkang yang lain. Kenyataan itu sekaligus menggambar ketebalan nasionalismenya.
Kenyataan itu menjelaskan Muhyiddin terlupa bahawa partinya baharu berbanding dengan parti lain. Jika ia diibarat anak ayam baharu menetas ia masih belum tumbuh bulu dan sebahagian cengkerang telor masih melekat pada badannya. Maksudnya wap Umno masih berbau.
Kenyataan Muhyiddin itu saya pasti menimbulkan persoalan dalam hati kepada parti lain. Mungkin Parti Amanah Negara boleh menerima pernyataan itu berdasarkan ketokohan yang ada kepada Dr Mahathir selaku penasihatnya dan juga kerajinan bekas PM itu menggerakkan partinya dan melihat sambutan rakyat kepadanya.
Tetapi bukan kepada PKR dan DAP. PKR tentu kurang senang kalau PPBM mahu mengambil alih “Melayu” dalam pembangkang. Apa lagi DAP akan terkejut kalau soal ethnik dibangkit dan dijadikan modal untuk PPBM menguasai politik pembangkang untuk menjadi ketuanya. Walaupun DAP parti Cina tetapi parti itu tidak pula berasa dia harus menjadi juara bangsa Cina dan tidak pernah DAP membangkitkan niat itu dalam pembangkang walaupun hakikatnya begitu? Di sinilah bezanya cara DAP berpolitik berbanding Muhyiddin.
Bagi saya kenyataan atau cadangan Muhyiddin itu kurang tepat dan ia tidak mencerminkan semangat sepasukan pembangkang yang jitu. Beliau sepatutnya mengenepikan soal siapa patut jadi ketua dan menguasai Melayu dalam pembangkang. Yang terbaik beliau harus mengikuti senioriti dalam pembangkang dan tidak menimbulkan soal kaum dan bangsa.
Apa yang patut ditumpu ialah memperkuatkan persepakatan pembangkang. Ini lebih aulianya. Beliau sendiri perlu lebih kerap berada sepentas dengan PKR, Amanah dan DAP dan bukannya terus berjinak-jinak dengan parti agama (Pas). Muhyiddin perlu melupai parti itu, yang menjadi jinak-jinak merparti dengannya yang mana jika ia disembelih dagingnya meloyakan Amanah dan DAP.
Demikian juga cadangan untuk menukar nama Pakatan Harapan kepada Barisan Rakyat, saya fikir sesuatu yang tidak perlu diutamakan pun. Cadangan itu bukan suatu tindakan mengemaskan pembangkang tetapi mencetuskan polemik baharu di mana ia menyerlahkan suasana buruk yang memberi modal kepada UBN.

China, pelabur hartanah terbesar di Malaysia

Pelabur China muncul sebagai pelabur hartanah terbesar di Malaysia dengan urusniaga lengkap bernilai AS$2.1 bilion (RM9.25 bilion) dalam tempoh tiga tahun yang lalu.
Akhbar Financial Times Singapura melaporkan ini adalah berbanding dengan AS$985 juta yang dilaburkan oleh syarikat-syarikat Singapura dalam tempoh yang sama.
Laporan itu memetik angka dari Real Capital Analytics berdasarkan urusniaga lengkap bernilai AS$10 juta dan ke atas.
Menurut laporan itu, Malaysia muncul sebagai destinasi pilihan bagi pelabur China yang mencari alternatif lebih murah berbanding Australia dan Hong Kong.
Ia juga menyatakan bahawa Singapura secara tradisinya menjadi antara pelabur hartanah terbesar di Asia dan pelabur asing terbesar di Malaysia, tetapi China mula meningkatkan pelaburannya ketika hubungan politik antara Beijing dan Kuala Lumpur yang semakin erat memudahkan hubungan perdagangan.
"Pelabur Cina hari ini mempunyai lebih banyak pilihan dan lebih selesa ke Eropah dan Amerika Syarikat, tetapi tidak semua orang mempunyai pilihan yang sama - Malaysia adalah jauh lebih murah," kata Sigrid Zialcita, pengarah urusan penyelidikan Asia-Pasifik di Cushman & Wakefield.
"Jika kamu membandingkan harga, walaupun antara Malaysia dan China, kamu sedang melihat perbezaan ketara," beliau dipetik sebagai berkata.
Antara lain, Financial Times menamakan harga hartanah di bandar raya China seperti Beijing, Shanghai dan Shenzhen buat masa ini sebagai antara paling mahal di dunia.
Peningkatan pelaburan China di pasaran hartanah Malaysia boleh dilihat di Tambak Johor dari Singapura di mana projek pembangunan Forest City sedang dibina di atas tanah tebus semula 1,400ha.
Sebelum ini, pemaju projek Country Garden berkata fasa pertama apartmen di Forest City, dipasarkan hampir secara eksklusif kepada pembeli dari China, dijangka siap menjelang akhir tahun ini.

Tular lagi kabinet bayangan: Muhyiddin, Azmin gandingan pimpin negara

Setelah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) memberi bayangan akan menjadi parti utama mendokong perjuangan Pakatan Harapan, kini barisan kabinet bayangan pakatan pembangkang sekali lagi menjadi tular di media sosial.
Kabinet bayangan itu membariskan kepimpinan utama gabungan Bersatu, PKR,Amanah dan DAP sekiranya pakatan pembangkang itu berjaya menumbangkan Umno-BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 tanpa menyenaraikan pimpinan Pas.
Jika pernah pada Disember tahun lalu tersebar kabinet bayangan Pakatan Harapan yang mana pemimpin defacto DAP Lim Kit Siang dilantik sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan 1 manakala Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Timbalan Perdana Menteri.
Kit Siang menafikan 'Barisan Kerajaan Baru 2017- Pakatan Harapan yang dianggotai PKR,DAP,Amanah dan Bersatu dengan 22 barisan menteri kabinet itu.
Tetapi kali ini 'Kabinet Pakatan Harapan- Bersatu Pasca Pilihan Raya Umum ke-14' itu pula menyenaraikan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri dan Timbalannya Datuk Seri Mohd Azmin Ali.
Manakala barisan Menteri di Jabatan Perdana Menteri terdiri daripada Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail,Rafizi Ramli, Salahuddin Ayub, Tony Pua dan Ramkarpal Sigh.
Jika dilihat daripada barisan kabinet bayangan ini, ia sejajar dengan pandangan Tan Sri Muhyiddin ketika berceramah di Kota Kiri, Padang Rengas Sabtu lalu.
Antara lain Muhyiddin dipetik berkata,untuk melihat bahawa gabungan parti baharu ini adalah berteraskan Melayu dan parti PPBM ujarnya, antara parti utama yang akan mendokong perjuangan parti dalam gabungan harapan ini.
Ia bagi memastikan pakatan tersebut dipelopori oleh parti yang berteraskan Melayu bagi mewujudkan keyakinan rakyat.
Katanya lagi, perkara itu akan dibicangkan bersama-sama kepimpinan parti-parti komponen di dalam Pakatan Harapan dalam masa terdekat.

Sultan Selangor: Guna politik bangunkan negeri, bukan buru kuasa

Sultan Sharafuddin Idris Shah turut kecewa dengan tindakan segelintir pemimpin mencemari landskap politik dengan elemen negatif seperti perasaan benci, marah dan perkauman sempit.
Sultan-Sharafuddin-Idris-Shah
SHAH ALAM: Sultan Selangor hari ini bertitah politik ialah usaha membangunkan negeri, bukannya untuk memburu kuasa semata-mata.
Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, pemimpin parti khususnya dari kerajaan Selangor perlu meneruskan amalan politik luhur berteraskan prinsip dan nilai.
“Beta ingin menyatakan politik bukanlah semata-mata untuk memburu kuasa.
“Politik dalam pengertian sebenar adalah usaha untuk mencapai urus tadbir cemerlang dalam membangunkan negeri,” titah baginda pada Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Ke-5 Dewan Undangan Negeri Selangor, hari ini.
Baginda turut kecewa dengan tindakan segelintir pemimpin parti yang mencemari landskap politik negara dengan elemen negatif seperti perasaan benci, marah dan perkauman sempit.
“Amat malang sekali politik hari ini dicemari kebencian, kemarahan, fitnah, menimbulkan salah faham antara satu sama lain dan perkauman sempit.”
Dalam perkembangan lain, Sultan Sharafuddin berpuas hati dengan sikap terbuka dan telus kerajaan negeri dalam memuktamadkan pengambilalihan syarikat konsesi air.

Kajian HSBC: 93% rakyat M'sia tak ada rumah sendiri

Sebanyak 93 peratus rakyat Malaysia yang masih tidak memiliki rumah sendiri dijangka mampu berbuat demikian dalam tempoh lima tahun akan datang, menurut hasil kajian 'Beyond the Brick' oleh HSBC Holdings plc, London.
Peningkatan penawaran kediaman mampu milik dan infrastruktur pengangkutan oleh pemaju hartanah, akan membantu menstabilkan harga hartanah sepanjang tempoh berkenaan, menurut kajian itu.
Hasil dapatan tersebut adalah berdasarkan kajian ke atas 9,000 pemilik kediaman dan pemilik bukan kediaman di Australia, Kanada, China, Perancis, Malaysia, Mexico, Emiriyah Arab Bersatu, United Kingdom dan Amerika Syarikat.
Responden memberi maklum balas mengenai prospek pemilikan rumah, perubahan fungsi kediaman dan kesukaran tidak diduga dalam melakukan bajet masing-masing.
Ketua Perbankan Runcit dan Pengurusan Kekayaan HSBC Malaysia, Lim Eng Seong berkata, Malaysia menyaksikan peningkatan harga hartanah yang mendadak semasa dekad lepas, bagaimanapun, pada tahun lalu, harga berkenaan agak mendatar.
"Rumah dalam sektor hartanah peringkat pertengahan, berharga di bawah RM500,000, mempunyai permintaan tinggi dalam kalangan golongan muda yang mahu membeli rumah pertama mereka," katanya kepada pemberita selepas hasil kajian itu diumumkan.
Bagaimanapun, golongan muda mendapati mereka tidak mampu untuk membeli rumah disebabkan peningkatan harga hartanah dan kenaikan gaji yang lebih perlahan.
Kajian itu turut menunjukkan 75 peratus golongan muda yang berhasrat membeli rumah tidak mempunyai simpanan mencukupi untuk bayaran pendahuluan dan 43 peratus pula menangguhkan hasrat itu kerana tidak mampu membeli jenis rumah yang menjadi pilihan mereka.
Mengenai kekurangan tunai untuk membeli rumah, 62 peratus golongan muda sedia mempertimbangkan bagi mengurangkan perbelanjaan untuk aktiviti masa lapang, 41 peratus sedia membeli kediaman yang lebih kecil dan 23 peratus pula
mempertimbangkan untuk membeli hartanah bersama-sama anggota keluarga.

SPRM sudah kenal pasti ejen tawar RM2 juta beli ‘Tan Sri’

SPRM berkata, mereka akan memastikan siasatan telus dan tindakan sewajarnya diambil berdasarkan undang-undang terhadap ejen terbabit.
sprm-johorKUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan siasatan berhubung pendedahan Sultan Johor mengenai individu cuba merasuah baginda bagi mendapatkan darjah kebesaran “Tan Sri”.
SPRM dalam kenyataan hari ini berkata, suruhanjaya itu sudah memperoleh maklumat berkaitan daripada Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan mengenal pasti individu terlibat.
“Dalam menjunjung titah baginda, SPRM akan memastikan siasatan telus dijalankan berkenaan perkara ini dan tindakan sewajarnya akan diambil berdasarkan undang-undang,” menurut kenyataan itu.
SPRM berkata, mereka amat menyanjung tinggi sokongan penuh baginda kepada SPRM serta komitmen berterusan baginda dalam memerangi dan menghapuskan jenayah rasuah serta salah guna kuasa di negara ini dan secara amnya Johor.
Hari ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad dan pegawai kanan SPRM menghadap Sultan Ibrahim di ibu negara berhubung pendedahan itu.
Sabtu lepas, Sultan Ibrahim menerusi kenyataan yang dimuat naik ke Facebook rasmi baginda bertitah mahu SPRM menghadap baginda segera supaya perkara terbabit dapat disiasat.
Sultan Johor baru-baru ini mendedahkan baginda menerima tawaran RM2 juta daripada seorang individu untuk mencadangkan nama kepada ketua setiausaha negara bagi mendapatkan gelaran “Tan Sri” daripada Yang di-Pertuan Agong.

NASIB BAIKLAH TAMRIN GHAFAR CEPAT2 KELUAR PAS….


Harus diakui bahawa Pas sejak kebelakangan ini terlihat semakin keliru, caca-marba dan tidak menentu dalam menentukan pendirian dan hala tujunya sendiri. Sekejap macam dekat dan mahu bersama Najib Razak, UMNO dan BN, tetapi dalam masa yang sama cuba pula menjalin kerjasama dengan Bersatu.
Di ketika lantang meletakkan syarat bahawa sesiapa yang ingin bekerjasama dengan mereka mesti memutuskan hubungan dengan DAP dan Amanah, sebaliknya di Selangor ia senang-senang bekerjasama membentuk kerajaan negeri bersama Pakatan Harapan sambil mengutip laba jawatan sebagai Exco, dalam GLC negeri, ketua kampung dan macam-macam lagi.
Kukuh dengan pendirian bahawa perjuangan Pas bukan saja di dunia, tetapi yang lebih penting ialah akhirat, namun gagah juga mempertahankan mahu bertanding 70 kerusi tanpa rela diusik biar pun satu.
Kemudian, pernah juga Pas mengatakan mahu bertanding di seluruh negara, termasuk di kerusi-kerusi yang ditandingi DAP.
Di ketika yang lain, Hadi Awang tidak segan-segan menyebut bahawa Pas tidak mahu berebut kuasa dengan UMNO dan BN, cukup katanya sekadar dapat jadi penasihat saja.

Namun, tidak berapa lama kemudian, Hadi juga pernah berkata, Pas memang sudah lama membuka pintu untuk formula satu lawan satu bagi menumbangkan UMNO dan BN.
Di tengah-tengah antara mahu jadi penasihat dan bersama-sama ingin menjayakan formula satu lawan satu, ada juga terkeluar suara mahu jadi king maker antara BN dengan Pakatan Harapan.

Biawak: Nasihat Azmin kepada Hadi

MB Selangor mengajak presiden PAS menggunakan kata-kata manis.
azmin-hadiSHAH ALAM: Datuk Seri Azmin Ali hari ini menasihati Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggunakan “kata-kata manis” walaupun berdepan dengan musuh, selepas kenyataan presiden PAS itu yang menyifatkan kerjasama dengan parti lain umpama “memikul biawak hidup”.
“Kita sepatutnya menzahirkan kata-kata yang lebih manis, lunak, saling hormat menghormati. Walaupun kita berhujah dengan musuh sekalipun, tidak ada keperluan gunakan istilah yang tidak sihat,” kata Azmin.
Timbalan presiden PKR itu berkata tidak ada keperluan untuk Hadi menggunakan istilah tidak sihat.
Hadi dalam kenyataan hujung minggu berkata Pakatan Harapan (PH) umpama biawak besar yang lebih berpenyakit daripada Barisan Nasional (BN).
“Menyertai BN laksana memikul biawak hidup. Walaupun sebahagian kalangan mereka yang mencipta masalah dalam BN telah keluar dan menyertai PH. Bahkan menyertai PH biawaknya lebih besar dan penyakitnya lebih parah,” tulis Hadi.
Teguran Azmin hari ini terhadap PAS di sebalik kenyataannya yang dilihat menyindir kekalahan Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz dalam pemilihan PAS Pengkalan Chepa pada 18 Mac lalu.
Susulan itu, hubungan PAS dan PKR menjadi tegang, dan beberapa PAS bahagian yang bermesyuarat minggu lalu meluluskan usul supaya parti Islam itu memutuskan hubungan dengan PKR, satu-satunya parti besar yang masih mengekalkan kerjasama dengan PAS.

Perincikan peranan dalam perjanjian Aramco, desak PKR

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menggesa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan untuk menjelaskan peranan sebenar beliau dalam 'menyelamatkan' perjanjian pelaburan bernilai AS$ 7 bilion (RM31 billion) antara Petronas dan Saudi Aramco.
Pada sidang medianya, Rafizi merujuk kepada kenyataan Abdul Rahman yang dilaporkan pada Sabtu lepas bahawa beliau berada di tempat dan masa yang betul apabila rundingan perjanjian itu tidak berjalan seperti dirancang.
"Kenyataannya memberi gambaran terdapat campur tangan (dalam memuktamadkan perjanjian itu) dan membangkitkan beberapa persoalan utama," kata Rafizi yang juga ahli Parlimen Pandan.
Justeru, Rafizi mahu Abdul Rahman untuk menjelaskan sama ada beliau 'memaksa' Petronas untuk mengubah fikiran dalam projek usaha sama untuk membangunkan Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid) Petronas di Pengerang, Johor.
Dua hari yang lalu, Abdul Rahman dedahkan peranan beliau dalam perjanjian pelaburan bernilai AS$ 7 bilion dengan Saudi Aramco setelah ia tidak berjalan seperti dirancang.
Abdul Rahman berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengarahkan beliau ke Riyadh pada akhir 2016 selepas rundingan perjanjian itu, yang telah berlangsung selama kira-kira dua tahun, berjalan dengan perlahan.
"Saya bertanya kepada mereka (apa yang masalah ini). Walaupun mereka tak mahu beritahu secara langsung dalam mesyuarat itu, tetapi di luar mesyuarat itu, mereka beritahu saya mereka bimbang tentang keadaan ekonomi negara kita.
"Kita bernasib baik kerana perjanjian Saudi Aramco-Petronas adalah antara (rundingan) kerajaan dengan kerajaan kerana Saudi Aramco dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Arab Saudi, manakala Petronas dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia.

'Mahdzir pun bekas guru yang berpolitik, sokong BN'


Sofi WahabSofi Wahab
Ugutan menteri pendidikan kepada guru di seluruh negara menafikan kebijaksanaan, hak politik dan hak memilih pemimpin yang berintegriti kepada warga pendidik yang dikategorikan sebagai golongan intelektual di negara ini.
Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Melaka Mohd Sofi Abdul Wahab berkata, ia secara jelas menggambarkan kegagalan seorang menteri melihat kemajuan sistem pendidikan negara yang telah berjaya melahirkan rakyat Malaysia yang sudah dapat menganalisis dan membuat evaluasi terhadap tahap pencapaian negara.
"Terlalu banyak perkara yang boleh guru persoalkan berkaitan kementerian pendidikan bermula dari peringkat prasekolah, rendah, menengah hingga ke peringkat universiti yang sepatutnya beliau tumpukan, kalau pun tidak mahu mendengar kritikan para pendidik yang terlibat secara langsung dengan segala permasalahan di peringkat pelaksanaan dasar pendidikan negara," katanya dalam kenyataan hari ini.
Semalam Datuk Seri Mahdzir Khalid dipetik sebagai berkata, guru walaupun berada dalam negara demokrasi, sebagai kakitangan awam, mereka tertakluk dengan peraturan yang membataskan perbuatan mereka di khalayak umum.
“Jika mereka seorang guru, tetapi sudah naik pentas pembangkang, bersyarah dan hentam kerajaan, sedangkan masih menjawat jawatan dalam kerajaan, tak patutlah mereka sampai ke situ.
“Kalau rasa dah boleh naik pentas dan hentam kerajaan, ada pula elemen tidak sihat dibangkitkan serta wujud unsur fitnah, saya ingatkan lebih baik tinggalkan profesion itu dan lawanlah betul-betul,” katanya ketika beliau berucap pada sesi Dialog Pendidikan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.
Terkini hari ini dilaporkan Kementerian Pendidikan telah menghantar surat tunjuk sebab kepada lima guru yang didapati menaiki pentas politik pembangkang untuk memburukkan kerajaan.
Mengulas lanjut, Sofi berkata, Mahdzir  juga seorang bekas guru yang terlibat secara aktif dalam politik Umno dan 'mengerjakan' pegawai bawahan yang tidak sebulu dengannya.
"Beginikah cara dan pendekatan seorang bekas pendidik dan menteri berhadapan dengan pegawai pendidikan yang bermati-matian mendokong dan memajukan pendidikan anak bangsa? Apakah ini kualiti menteri pendidikan kita?
"Apa yang pelik beliau tidak pula mempersoalkan keterlibatan guru dalam parti-parti komponen BN. Inilah sikap double standard menteri kelas ketiga ini yang dilihat setaraf dengan mereka yang tidak berpelajaran," katanya.
Beliau menegaskan, guru bukannya mengkritik kerajaan membuta-tuli tetapi mereka mempunyai fakta dan asas kepada kritikan tersebut.
"Apakah menteri ini merasakan kerajaan pada hari ini 'maksum' bebas dari sebarang kesalahan dan kelemahan?

Johari: Inflasi akan lega bila harga petrol turun

Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abdul Ghani menjangkakan kadar inflasi Malaysia, yang meningkat kepada paras tertinggi dalam tempoh lapan tahun pada bulan Februari lalu, besar kemungkinan akan berkurangan berikutan penurunan harga petrol.
Harga petrol adalah penyumbang utama kepada inflasi kali ini, seperti kata Bank Negara Malaysia, kata Johari kepada wartawan ketika ditemui pada sebuah majlis di Kuala Lumpur hari ini.
Reuters melaporkan bahawa kadar inflasi tahunan negara meningkat kepada 4.5 peratus pada Februari lalu. Angka itu adalah yang tertinggi sejak November 2008, apabila ia mencecah 5.7 peratus.
"Sebab utama adalah kos petrol. Jika kamu bandingkan Februari (2017) dengan bulan sama tahun lalu, harga (runcit) bagi RON95 adalah RM1.75 seliter ketika itu dan RM2.30 seliter sekarang," katanya.
"Dalam bakul wajaran Indeks Harga Pengguna (IHP), kos pengangkutan mewakili hampir 13 hingga 14 peratus. Jika kamu keluarkan ini, teras inflasi tetap sama," kata Johari.
Harga petrol dan komoditi lain adalah di luar kawalan kerajaan, katanya.
"Kini, dengan harga minyak turun, saya rasa kamu akan lihat bahawa angka (kadar inflasi) melakukan beberapa pelarasan dari masa ke masa. Ini akan melegakan inflasi," katanya.
Harga runcit bagi RON 95 naik 20 sen pada Januari kepada RM2.30 pada bulan Februari dan kekal sama pada bulan Mac.

Pua pelawa Johari jelas isu 1MDB di acara DAP

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata, ahli Parlimen Titiwangsa itu boleh menjelaskan kepada pengundinya mengapa beliau perlu berhenti bercakap mengenai isu 1MDB.
tony-pua-johari
KUALA LUMPUR: Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua mempelawa Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berucap di sebuah majlis makan malam amal di kawasannya bagi menjelaskan kenapa beliau perlu berhenti memainkan isu 1MDB.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata, Johari akan diberikan sejam untuk berucap tanpa gangguan bagi menjelaskan kenapa rakyat perlu berhenti bercakap mengenai isu 1MDB dan tidak mengundi Pua.
“Tidak akan ada peluang lebih baik untuk menteri itu berbuat demikian daripada di hadapan orang ramai yang dijangka memenuhi 300 meja,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Beliau berkata, Johari boleh menjelaskan kepada 3,000 hadirin mengapa “tingkah lakunya dalam keseluruhan perkara itu tidak sesuai dengan seorang ahli Parlimen” seperti didakwanya.
Majlis itu dijadualkan berlangsung di tempat letak kenderaan terbuka SS2 di Petaling Jaya Utara, pada 6 Mei ini.
Pua berkata, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang; bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli turut akan hadir.
“Menteri itu mempunyai peluang untuk mendiamkan kita semua,” katanya sambil bertanya jika Johari berani menyahut cabaran itu.
Pada 20 Mac lalu, ahli Majlis Tertinggi Umno itu menulis surat terbuka kepada Pua memintanya berhenti bercakap mengenai isu 1MDB.
Keesokannya, Pua menerusi sepucuk surat terbuka menyatakan beberapa alasan beliau tidak akan berbuat demikian dan Johari gagal menjawab soalan dikemukakan.
Hari ini, Pua berkata, Johari masih “mendiamkan diri” sejak itu dan menteri itu mesti “berkhayal” jika beliau fikir isu 1MDB sudah selesai.

'Mungkinkah Dr M kuda Trojan Umno?' - Harakah Daily

Lidah rasmi PAS, Harakah Daily hari ini menyiarkan artikel bertajuk 'Mungkinkah Tun Mahathir satu Trojan Horse?' hasil nukilan Ahmad Amzad Hashim yang mempersoalkan penyertaan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pakatan pembangkang.
Penulis artikel itu seolah-olah cuba untuk mengaitkan bekas perdana menteri itu dengan muslihat perang Spartan yang cukup terkenal - 'Trojan Horse'.
"Trojan Horse dibina dari serpihan kapal Sparta, musuh Troy. Ia begitu hebat dan pemimpin Troy merasa kagum, lalu dibawa masuk ke dalam kota Troy dengan penuh keraian. Rupa-rupanya ia strategi penyusupan Sparta bagi memusnahkan Troy dari dalam.
"Kepada yang memerhati, Mahathir sedang jadi batu api melagakan penyokong pembangkang dengan PAS, meneruskan usaha memperlekehkan PAS yang telah dibuatnya sejak dalam Umno lagi. Misinya gagalkan PAS. Kerana hanya PAS ancaman sebenar Umno. Rebah Umno, rebahlah BN.
"Beliau sudah meneutralkan gelombang "reformasi Anwar" dengan meletakkan dirinya sendiri sebagai idola baru pakatan pembangkang. Beliau telah secara terbuka minta Pakatan Harapan jadikan BN sebagai contoh ikutan," jelas penulis dalam artikel tersebut.
Dua hari yang lalu, Mahathir menyifatkan PAS sebagai keliru dengan pendiriannya untuk bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) kerana presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang 'kurang memiliki karisma'.

"Saya merasa PAS cukup banyak keliru, seperti yang saya katakan baru-baru ini.
"Kadang-kala ia seolah-olah mereka berminat menyertai kami (Pakatan Harapan) tetapi masa yang lain, tidak.
"Mereka (PAS) minta kami menganjurkan perjumpaan bersama tetapi apabila kita menetapkan tarikh, mereka kata mereka tidak minta untuk itu, sehingga tidak ada penyelarasan yang betul dalam PAS," lapor New Straits Times.
Mengulas lanjut, Ahmad Amzad dalam artikelnya itu berkata, Datuk Zaid Ibrahim yang disifatkan sebagai orang kepercayaan Mahathir menulis artikel mengenai PAS yang dikatakan bakal musnahkan BN tanpa sedar yang membayangkan keresahan dan seruan kepada pencinta BN supaya selamatkan BN.

Takkan ada BN 2.0 dalam HARAPAN, kata DAP

Tidak timbul soal siapa yang mengepalai Pakatan Harapan seperti mana yang dilaporkan sebelum ini mengenai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) akan menerajui pakatan pembangkang itu.
Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke berkata, ini kerana Pakatan Harapan (HARAPAN) adalah gabungan politik yang mempunyai kekuatan yang sama dan tidak ada satu parti yang dominan.
"Dalam Pakatan Harapan, tidak ada soal abang sulung atau pun adik bongsu, tak ada siapa yang lebih besar dalam HARAPAN.
"Dalam HARAPAN, kita memainkan peranan yang sama rata dan dalam HARAPAN kita adalah gabungan politik yang mempunyai parti-parti yang mempunyai kekuatan yang sama, kita tidak ada satu parti yang dominan dalam HARAPAN dan itu perbezaan ketara antara HARAPAN dengan BN," kata Anthony dalam sidang medianya di Dewan Rakyat hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini yang memberi bayangan bahawa partinya ingin menerajui perjuangan HARAPAN.
Muhyiddin dalam ceramahnya di Kota Kiri, Padang Rengas pada Sabtu yang lalu berkata, langkah itu penting bagi memastikan HARAPAN dipelopori oleh parti yang berteraskan Melayu bagi mewujudkan keyakinan rakyat.
Kata Muhyiddin, gerakan yang akan dipelopori oleh pembangkang mestilah organisasi yang diketuai Melayu, majoritinya Melayu tetapi parti-parti lain yang bergabung dalam Pakatan Harapan akan menjadi sebahagian daripadanya.
Bagaimanapun, Muhyiddin berkata, perkara itu akan dibincangkan bersama-sama kepimpinan parti-parti komponen di dalam HARAPAN dalam masa terdekat.
Mengulas lanjut, Anthony yang juga anggota Parlimen Seremban berkata, HARAPAN tidak akan mengambil pendekatan yang diguna pakai oleh BN dengan monopoli oleh Umno.
Tegas Anthony, ini kerana rakyat Malaysia tak mahu melihat satu lagi BN 2.0.

5 guru diberi surat tunjuk sebab naik pentas pembangkang


Datuk Seri Mahdzir khalidDatuk Seri Mahdzir khalidKementerian Pendidikan telah menghantar surat tunjuk sebab kepada lima guru yang didapati menaiki pentas politik pembangkang untuk memburukkan kerajaan, kata Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.
"Kita ini dalam sebuah negara demokrasi. Kita tiada masalah sesiapa mahu sokong siapa. Tetapi yang masalah adalah dia sebagai penjawat awam naik ke pentas pembangkang dan keluarkan ucapan menghentam kerajaan, sedangkan dia adalah penjawat awam.
"Kalau sampai ke tahap itu, itulah yang saya maksudkan baik dia berhentilah daripada menjadi guru," katanya pada sidang media selepas merasmikan 'Kempen Penggunaan Kertas Kitar Semula 100 peratus'  hari ini.
Semalam, Mahdzir berkata hanya sebilangan kecil daripada 435,000 guru di seluruh negara yang dikesan terlibat secara aktif dengan pembangkang dan pihaknya sedang memantau perkara tersebut.
Beliau berkata semua guru sebagai kakitangan kerajaan tertakluk kepada Perintah-perintah Am dalam perkhidmatan awam dan hal ini berkait dengan salah laku sebagai penjawat awam.
Mahdzir berkata di pihak kementerian, pendekatan yang akan diambil adalah dengan memberi nasihat kepada guru yang terlibat.
"Saya ini pun bukanlah ganas sangat. Kalau boleh saya tak mahulah sampai perlu mengambil tindakan. Kita lebih utamakan 'engagement' sekiranya mereka mahu mendengar," jelas beliau.
Menyentuh tentang kritikan penjawat awam terhadap kerajaan di media sosial, Mahdzir berkata prinsip kerajaan adalah sama iaitu tidak menghalang teguran tetapi janganlah ia sampai digunakan sebagai medan menyebarkan fitnah.

DAP pilih MP Raub tentang pindaan Akta 355

DAP hari ini menyerahkan tugas menentang pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) dalam perbahasan di Dewan Rakyat kepada dua anggota parlimennya.
Menurut Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, perbahasan itu akan diketuai oleh anggota parlimen Puchong, Gobind Sing Deo dan disertai oleh anggota parlimen Raub Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz yang juga adalah penulis blog Sakmongkol Ak47.
"Kesemua 36 Ahli Parlimen kita akan menentang rang undang-undang (itu).
"Kita akan beri penghujahan kenapa kita tak bersetuju dalam perbahasan itu nanti dan kita telah melantik sekurang-kurangnya dua anggota parlimen.
“Ia akan diketuai oleh MP Puchong serta berkemungkinan besar MP Raub akan diberi peluang untuk mewakili DAP untuk berhujah mengapa kita tak sokong RUU355 dalam perbahasan," kata Anthony dalam sidang media di Parlimen hari ini.
Mengulas keputusan itu, Mohd Ariff berkata penghujahan bagi menentang RUU355 bukanlah kerana DAP parti anti-Islam.
"RUU355 ini kalau kita tengok adalah satu usaha untuk membuat Islam kembali hebat tapi cara PAS buat kita tak setuju tetapi bila kita tak setuju bukan bermakna kita anti-Islam.
"Kita nak beritahu kedudukan dan pendirian DAP, ini pendirian rasmi pembangkang kita akan tolak RUU355 tetapi kita ada penghujahan sendiri dan kalau didebatkan pun saya akan ambil bahagian," kata Mohd Ariff.
Cadangan meminda undang-undang yang turut dikenali sebagai Akta 355 itu dimulakan oleh PAS melalui usul persendirian presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selaku anggota parlimen Marang.

DAP: Semua sama rata, tiada ‘abang’ dalam Pakatan Harapan

Anthony Loke mengulas cadangan Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya PPBM mengetuai Pakatan Harapan bagi memastikan ia berteraskan Melayu.
Anthony-LokeKUALA LUMPUR: Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke memberi jaminan tiada parti pembangkang yang akan mendominasi parti lain dalam Pakatan Harapan.
Beliau berkata, semua parti mempunyai kedudukan sama rata dan setiap pendirian berkaitan mana-mana isu akan dibincangkan bersama.
“Dalam Pakatan Harapan tidak ada soal abang sulung atau pun adik bongsu, tak ada siapa yang lebih besar dalam Pakatan.
“Kami bukan BN 2.0. Dalam BN semua tahu parti paling dominan adalah Umno, kita tak berniat meniru pendekatan BN,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini.
Beliau mendakwa pendekatan sama rata itu yang menyebabkan Pakatan Rakyat mendapat sokongan pengundi dan ia akan diteruskan dalam Pakatan Harapan.
Beliau mengulas cadangan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin di sebuah ceramah di Perak Sabtu lalu, agar parti itu menjadi ketua dalam Pakatan Harapan.
Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, cadangan berkenaan bertujuan memastikan pakatan itu berteraskan Melayu dan mendapat sokongan pengundi Melayu pada pilihan raya umum akan datang.
Loke yang juga ahli Parlimen Seremban berkata, ia sekadar cadangan, bukannya desakan PPBM.
“Mereka hanya memberi cadangan. Kita juga ada (pandangan) sendiri dan bukan hanya mendengar (pandangan) PPBM sahaja,” katanya sambil menegaskan soal parti dominan bukan satu isu dalam pakatan pembangkang.
Pada 20 Mac lalu, Majlis Presiden Pakatan Harapan sebulat suara menerima permohonan PPBM menjadi anggota terbaru dan bersetuju perbincangan dalam kalangan 4 parti diadakan serta-merta bagi menyediakan manifesto secara kolektif dan mencipta logo baharu.

Amanah: Kementerian jangan campur urusan luar sekolah

Guru digesa memilih parti yang boleh menjamin kualiti pendidikan negara.
Dr_Siti_Mariah
PETALING JAYA: Ketua Wanita Amanah Dr Siti Mariah Mahmud menyarankan Kementerian Pendidikan berhenti mencampuri urusan guru di luar waktu sekolah, sebaliknya menumpukan perhatian kepada usaha membaiki mutu pengajaran dan pembelajaran.
Beliau mengulas kenyataan Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid semalam, menasihatkan para guru yang berpolitik supaya tidak melanggar peraturan penjawat awam atau berhenti daripada perkhidmatan tersebut.
Bagi Ahli Parlimen Kota Raja, kenyataan Mahdzir tersirat ancaman dan ugutan supaya guru tidak terlibat dalam program parti pembangkang.
“Dia bersikap kolot dan jumud dengan menafikan hak guru untuk menyokong parti politik bukan kerajaan.
“Kerajaan juga semakin bersifat autokratik dan tidak terbuka untuk menerima kritikan daripada penjawat awam.
“Sikap kuno pemimpin seperti inilah yang menyebabkan negara masih gagal mencapai taraf negara maju pada 2020 sehingga terpaksa dianjak ke 2050,” kata Mariah dalam kenyataan hari ini.
Beliau menyarankan menteri supaya mengutamakan siasatan ke atas prasarana pendidikan yang tidak sempurna di kawasan luar bandar, Sabah dan Sarawak, serta isu guru yang dibebankan dengan tugasan pentadbiran dan perkeranian.

Mukhriz pula cabar Haris tunjukkan bukti RM1bilion


Datuk Seri Mukhriz Mahathir Datuk Seri Mukhriz Mahathir Datuk Seri Mukhriz Mahathir hari ini mencabar bekas Pegawai Khas Politiknya Haris Che Mat untuk membuktikan bahawa dirinya mempunyai RM1bilion di luar senarai yang telah diisytiharkan sebelum ini dakwaan.
Adun Ayer Itam itu berkata, sejak beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri MITI pada tahun 2009, dan kemudiannya dilantik Menteri Besar pada tahun 2013, beliau telah mengisytiharkan harta dan liabiliti kepada Perdana Menteri.
"Tentunya PM masih ada senarai tersebut.
"Saya mencabar Haris Che Mat untuk membuktikan bahawa saya mempunyai RM1 bilion diluar senarai yang telah saya isytiharkan itu.
"Jika Haris berjaya membuktikannya, saya akan menyumbang RM500 juta untuk pembangunan sekitar Jerlun, dan RM500 juta lagi untuk Pokok Sena.
"Jika Haris gagal membuktikannya, Haris pula yang perlu menyumbang jumlah yang sama kepada pembangunan di Jerlun dan Pokok Sena," ujarnya dalam satu kenyataannya petang ini.
Pada 23 Mac lalu Haris telah mencabar Mukhriz untuk berdebat megenai kekayaan yang dimilikinya sehingga beliau dikatakan boleh bergelar 'bilionaire' dengan aset berbilion ringgit.
Mukhriz yang disifatkannya sebagai 'sangat kaya' mendedahkan faktor kekayaannya berikutan selama ini pembangkang hanya mempertikaikan kemewahan dimiliki pemimpin Barisan Nasional (BN) termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak.
Haris Che MatHaris Che MatHaris yang juga Naib Ketua Bahagian Umno Pokok Sena berkata, beliau mahu sesi debat itu diadakan sebelum bulan Ramadan atau hujung Mei dan dianjurkan di dalam Parlimen Jerlun.
Mukhriz dalam menjawab reaksi spontannya hari sama  mengenai dakwaan ke atas dirinya seorang ' billionaire' telah  menetapkan tarikh perdebatan paling cepat ialah pada 29 Mac ini.
Dalam kenyataan hari ini, Mukhriz juga mencabar Haris untuk menerangkan kepada rakyat bagaimana Riza Aziz, anak tiri kepada Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak dan anak kandung Datin Seri  Rosmah Mansor mendapat kekayaannya untuk pembikinan filem 'Wolf of Wall Street' yang memakan belanja US$100 juta dan membayar hutang judi US$13 juta di pusat perjudian Las Vegas.
"Semoga Haris segera sihat daripada sakit misteri yang muncul secara tiba-tiba kebelakangan ini. Bila hendak jawab soalan yang saya kemukakan sebelum ini?" soalnya kembali.

'Nampaknya Hadi mahu selamatkan Najib, bukan Malaysia'

Sikap berdiam diri Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung dakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunjukkan presiden PAS itu tidak berminat dengan nasib Malaysia, kata veteran pembangkang, Lim Kit Siang.
"Hadi menjelaskan di mana pendiriannya mengenai isu 1MDB- yang dia mahu selamatkan Najib, bukan selamatkan Malaysia.
"Adakah ini sebab Hadi tidak mengutuk atau mengkritik Najib dalam skandal 1MDB, walaupun ia adalah ibu segala skandal kewangan di Malaysia, dan dianggap sebagai skandal kleptokratik terbesar dunia? Soalnya.
Dalam ucapannya malam tadi di Changkat Jong, Perak, Lim bagaimanapun memberi amaran bahawa isyarat akar umbi PAS dan Umno menunjukkan mereka tidak mengikut pemimpin secara membuta tuli.
Beliau memberi contoh berita kekalahan Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Aziz di Pengkalan Chepa PAS dan kegagalan Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan mermpertahan jawatan dalam Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).
Lim berkata, pemimpin PAS dan Umno tidak boleh menganggap ahli-ahli parti itu akan mengundi mengikut kehendak dan arahan mereka, tanpa mengira keadaan.

Menidakkan perjuangan Tok Guru Nik Aziz didiamkan, tetapi seminar untuk kebaikan dihalang

Saya membaca dengan tekun berita Keluarga Almarhum Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat, yang kita sayangi, membuat laporan polis kerana kononnya ada pihak ‘mengunakan’ nama Almarhum untuk satu majlis ilmu akan datang.
Saya difahamkan majlis tersebut adalah bagi membedah pemikiran selain mengenangkan jasa serta sumbangan Almarhum kepada masyarakat serta negara.
Di sini saya ingin membuat satu pengakuan yang mungkin menyebabkan diri saya sendiri atau satu pihak lagi yang akan dikenakan juga laporan polis oleh keluarga Almarhum. Saya redha jika ianya menjaga nama baik Almarhum yang amat saya hormati dan sayangi.
Malam mangkatnya Almarhum Tok Guru pada 12 Februari 2015, saya terus ke rumah Tok Guru di Pulau Melaka untuk menziarahi jenazah Almarhum.
Saya diselubungi kesedihan kerana Tok Guru dengan perwatakannya yang lembut tetapi tegas, telah mendorong saya menyertai perjuangan Pas sejak 36 tahun dahulu. Saya juga telah menulis satu artikel dalam facebook tentang jasa dan kenangan Almarhum Tok Guru.
Seminggu selepas itu, setelah selesai solat Jumaat, saya telah diminta berjumpa Yang Di Pertua Pas Kawasan Kuala Terengganu untuk menjawab kenapa saya menulis artikel mengenang jasa sumbangan Almarhum Tok Guru Nik Aziz!
Walaupun hairan dengan soalan tersebut, saya menjawab sebagai Ahli Parlimen, saya berpendapat menjadi kewajipan saya merakamkan penghargaan tentang besar dan betapa luasnya sumbangan Almarhum Tok Guru kepada seluruh umat Islam dan juga bukan Islam di seluruh dunia, bukan hanya di Malaysia.
Persoalannya adakah saya bersalah ‘mempergunakan’ nama Almarhum atau pihak yang menegur saya berbuat demikian yang bersalah?
Keluarga Almarhum Dato Harun Din tidak pula membuat laporan polis apabila satu Seminar Pemikiran Tokoh tentang beliau di adakan baru baru ini.
Lebih malang apabila dalam Seminar tersebut ada pihak tertentu, dari keluarga Nik Aziz sendiri, yg mengatakan cara pendekatan Almarhum Dato’ Harun Din, yg menjadi Mursyidul Am selama 1 1/2 tahun, telah meletakkan perjuangan PAS di jalan yang betul sekaligus membawa makna bahawa Almarhum Tuan Guru Nik Aziz yg memegang jawatan Mursyidul Am lebih dari 20 tahun telah gagal berbuat demikian.

Jika benar, RM500juta untuk Jerlun Dan RM500juta Pokok Sena

Oleh Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir
Apabila saya dilantik sebagai Timbalan Menteri MITI pada tahun 2009, dan kemudiannya dilantik Menteri Besar pada tahun 2013, saya telah mengisytiharkan harta dan liabiliti kepada Perdana Menteri. Tentunya PM masih ada senarai tersebut.
Saya mencabar Haris Che Mat untuk membuktikan bahawa saya mempunyai RM1 bilion diluar senarai yang telah saya isytiharkan itu. Jika Haris berjaya membuktikannya, saya akan menyumbang RM500 juta untuk pembangunan sekitar Jerlun, dan RM500 juta lagi untuk Pokok Sena.
Jika Haris gagal membuktikannya, Haris pula yang perlu menyumbang jumlah yang sama kepada pembangunan di Jerlun dan Pokok Sena.
Saya juga mencabar Haris untuk menerangkan kepada Rakyat bagaimana Riza Aziz, anak tiri Najib Razak dan anak kandung Rosmah Mansor mendapat kekayaannya untuk membikin filem lucah Wolf of Wall Street yang memakan belanja US$100 juta dan membayar hutang judi US$13 juta di pusat perjudian Las Vegas.
Semoga Haris segera sihat dari sakit misteri yang muncul secara tiba2 kebelakangan ini. Bila hendak jawab soalan yang saya kemukakan sebelum ini?
Berani kerana benar!