Selasa, 28 Mac 2017

ADAKAH CAMPUR TANGAN RAHMAN DAHLAN MENYEBABKAN PETRONAS MEMBAYAR HARGA MINYAK MENTAH DARI SAUDI YANG LEBIH MAHAL?


Saya masih menunggu jawapan dari Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan mengenai peranan sebenar yang dimainkan serta bahagian khusus di dalam perjanjian usahasama di antara PETRONAS dan Saudi Aramco di dalam projek RAPID yang telah beliau campuri.
Dua hari lalu, media melaporkan bagaimana Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan mendabik dada kononnya beliaulah penyelamat projek RAPID kerana telah berjaya meyakinkan Saudi Aramco untuk menyertai projek setelah rundingan tergendala selama 2 tahun. Media propaganda Umno/BN memasang cerita mengenai kejayaan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak membawa masuk “pelaburan berjumlah USD7 bilion (RM30.98 bilion)” sebagai bukti ekonomi negara masih kukuh walaupun Perdana Menteri dikaitkan dengan pelbagai skandal besar seperti 1MDB.
Saya menyusuri perkembangan rundingan projek RAPID yang dijalankan oleh PETRONAS seperti yang dilaporkan oleh media. Ada dua kenyataan penting PETRONAS yang tidak begitu mendapat perhatian tetapi memberi isyarat besar bahawa isu campur tangan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak di dalam pengurusan PETRONAS perlu diberi perhatian yang lebih serius.
Dalam satu temuramah ekslusif dengan editor media yang dilaporkan oleh The Star (rujuk http://www.thestar.com.my/…/petronas-clears-the-air-on-pa…/… ), Presiden/CEO PETRONAS, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin menegaskan beberapa perkara berikut:
1. PETRONAS tidak pernah bergantung kepada suntikan dana dari syarikat lain atau rakan kongsi untuk menyiapkan sesuatu projek. Oleh itu, keputusan mengenai sesuatu projek tidak bergantung kepada keputusan rakan kongsi untuk menyertai sesuatu projek atau tidak
2. Apabila PETRONAS memutuskan untuk memulakan sesuatu projek, keperluan kewangan bagi keseluruhan projek telah diambil kira dan tidak timbul soal memerlukan suntikan dana untuk menyelamatkan sesuatu projek

Penjelasan Datuk Wan Zulkiflee (yang dikenali ramai di dalam industi minyak dan gas dunia sebagai salah seorang profesional yang terbaik dalam industri itu di dunia) memberi gambaran yang berbeza berbanding dengan propaganda pentadbiran Dato’ Seri Najib; bahawa seolah-olah orang-orang politik seperti beliau dan Dato’ Seri Rahman Dahlan telah “menyelamatkan” projek PETRONAS itu dengan membawa masuk “suntikan dana” dari Saudi Aramco.
Sebab itu, saya mengingatkan Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan supaya berhenti berkokok propaganda politik dan memainkan peranan sebenarnya sebagai menteri yang merancang ekonomi untuk menangani masalah meruncing pengangguran anak muda dan harga barang yang naik mendadak.
Satu lagi perkara yang merunsingkan saya ialah laporan sebelum “campur tangan” Dato’ Seri Najib di dalam rundingan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco memberi gambaran ada beberapa perkara yang belum mendapat persetujuan (maka rundingan berlanjutan sehingga 2 tahun). Rujuk laporan media oleh Reuters (http://www.reuters.com/…/us-saudi-aramco-petronas-analysis-…) bertarikh 27 Januari 2017 iaitu beberapa hari selepas berita keputusan Saudi Aramco untuk menggantung penyertaan di dalam projek RAPID dilaporkan di seluruh dunia.
Laporan Reuters itu dengan jelas menyebut bahawa sumber Reuters dari Saudi Aramco menyatakan keputusan menggantung penyertaan Saudi Aramco dibuat setelah mereka mendapati pulangan pelaburan yang tidak mencukupi.
Ini bermakna salah satu punca utama kenapa tidak ada persetujuan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco sebelum campur tangan Dato’ Seri Najib dan Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan adalah berkisar mengenai kadar keuntungan pelaburan yang ditetapkan oleh Saudi Aramco yang mungkin tidak dipersetujui oleh PETRONAS.

GURU BERSAMA PEMBANGKANG DIAMBIL TINDAKAN, GURU JADI AJK UMNO BN?

Saya dimaklumkan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kini giat menjalankan operasi memburu guru-guru di seluruh Malaysia yang kononnya bergiat aktif bersama Parti pembangkang. Adakah ini petanda pilihanraya semakin hampir?
Saya turut dimaklumkan juga bahawa surat tunjuk sebab telah diberikan kepada lima orang guru yang terlibat. Saya nak tegaskan kerajaan Umno BN, bukan secara mudahnya untuk ambil tindakan terhadap pegawai kerajaan kerana mereka mempunyai perlindungan yang dijamin oleh Perlembagaan.
Persoalannya sekarang, bagaimana pula dengan guru-guru yang aktif berpolitik dengan Umno BN? Malah ada yang menjadi AJK Umno, MIC dan Parti komponen BN yang lain.
Bukankah setiap rakyat Malaysia berhak menyatakan yang benar serta mengkritik kerajaan. Malah guru juga rakyat dan mereka mesti dinilai daripada sudut menjalankan tugas sahaja. Perlukah mereka diambil tindakan oleh pihak tatatertib KPM?
Saya ingin menasihatkan mana-mana guru yang diambil tindakan atas kapisiti menyokong pembangkang supaya mencabar tindakan tersebut di Mahkamah.
Guru-guru merupakan pendidik yang berfikiran waras dan matang untuk membezakan pihak yang mana baik atau buruk meskipun tidak sehebat Menteri CGPA 3.85.
Kerajaan Umno BN pada hari ini semakin hari semakin bersifat autokratik untuk menerima segala kritikan dan ini menunjukkan Umno BN sudah nak 'tumbang' dan cuba memberi tekanan kepada kakitangan kerajaan.


Dato' Seri Dr. Santhara - Segamat
Pengerusi, Biro Integrasi Nasional
Parti Keadilan Rakyat

16 tahun tunggu hospital, penduduk Tanjong Karang mati atas jalan

Adun Sekinchan menyindir pemimpin BN susulan janji kerajaan pusat membina Hospital Tanjung Karang masih belum tertunai, menyebabkan penduduk terpaksa ke Hospital Selayang atau Sungai Buloh.
Ng-Suee-Lim-hospital-tanjung-karangSHAH ALAM: Adun DAP menyindir Pengerusi BN Selangor Tan Sri Noh Omar hari ini kerana gagal menunaikan janji untuk membina Hospital Tanjong Karang di kawasan Parlimen sendiri.
Adun Sekinchan Ng Suee Lim membuat sindiran itu apabila proses pembinaan hospital tersebut baru dimulakan selepas 16 tahun berjanji.
Ng mendakwa lebih menyedihkan apabila ada penduduk Tanjong Karang meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital di kawasan lain kerana mengambil masa yang lama untuk menerima rawatan.
“Saya selalu melawat majlis pengebumian dan waris mangsa mengeluh ramai orang Tanjung Karang mati tengah jalan kerana hospital jauh sama ada di Selayang atau Sungai Buloh,” katanya ketika membahaskan titah ucapan Sultan Selangor di persidangan DUN Selangor.
“BN janji nak bina hospital masa anak kawan saya umur 10 tahun, sekarang dia 26 tahun, dah berkahwin dengan 3 anak, baru sekarang nak bersihkan rumput,” katanya.
Berang dengan sindiran itu, Datuk Sulaiman Abdul Razak (Permatang-BN) bangkit mencelah dengan mendakwa kerajaan Selangor juga gagal mengotakan janji untuk menurunkan cukai pintu sebanyak 20%.
“Ada yang janji nak turunkan cukai pintu 20% tapi tidak turun, nak turun cukai komersial 10% pun tidak turun juga.
“Jangan temberang, kerana YB (Yang Berhormat) pun sama juga,” katanya ketika bangkit mencelah perbahasan Ng.
Ketika bertikam lidah itu, Ng menyarankan kerajaan pusat supaya hanya berjanji apabila betul-betul bersedia membuat projek pembangunan, bukannya menabur janji yang akhirnya menyusahkan rakyat.
“Tak perlu sampai 16 tahun, setahun dua sudah cukup untuk berjanji. Ini berkokok riuh sekampung tapi telurnya tiada, memalukan.

Warkah untuk Nik Abduh

Ke hadapan adinda Nik Abduh,
Semoga adinda dan keluarga besar Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (TGNA) berada dalam pemeliharaan Allah. Keluarga kami sihat belaka menjalani kehidupan fana ini yang pasti berakhir.
Adinda,
Kita berkongsi satu fakta, iaitu ayah kita adalah pemimpin parti Islam yang disegani kawan dan lawan. Ayah saya Tuan Haji Yusof Rawa (THYR) pernah menjadi Presiden PAS dan Mursyidul Am pertama. Beliau tak mahu dipanggil tuan guru dan lebih senang dengan panggilan tuan haji sahaja.
Ayah kita menjadi bahan kritikan dan cemuhan, ada juga pujian dan pujaan. Sepanjang hidup kami, kami lalui dengan pesanan ayah: “Biarkan, itu perkara biasa.” Ayah mengajar doa kepada saya apabila dipuji agar berkata: Ya Allah, jadikankanlah pujian mereka satu kebaikan bagiku, dan ampunilah aku atas segala sesuatu keaiban aku yang mereka tidak ketahui (tentang aku).
Kritikan pedas kepada ayah ketika memimpin era kepimpinan ulama oleh musuh politiknya - seperti tuduhan terikut-ikut pengaruh syiah - dan kritikan dari dalam PAS sendiri ketika ayah bersetuju dengan penubuhan sayap CCC (Majis Perundingan Cina - Chinese Consultative Council) semua diterima sebagai asam garam politik. Malah ayahanda pernah berhasrat meletak jawatan presiden kerana menganggap undi tidak percaya kepadanya hanya kerana ada di kalangan ahli jawatakuasa PAS waktu itu tidak menyokong keputusan yang sebelumnya dibuat bersama.
Walaupun Tan Sri Asri Muda dan rakan-rakannya menubuhkan Hamim, ayahanda saya tetap menziarahi mereka sebagai kawan. Ayahanda mengajar saya bahawa Islam mengatasi kepartian dan kekelompokan.
Beliau dikenali tidak bersetuju dengan budaya takfiri ketika itu dan menyatakan pendirian PAS secara rasmi. Di Pantai Timur, ayahanda dianggap 'tidak keras’ malah ketika belasungkawa kematian beliau, Utusan Malaysia menyebut: "Haji Yusof Rawa, pemimpin sederhana dalam PAS meninggal dunia”.
Adinda,
Saya cuba meneruskan prinsip dan ajarannya kerana beliau adalah murabbi saya yang pertama. Berbeza dengan adinda, saya memilih untuk bersama AMANAH (Parti Amanah Negara) atas pilihan prinsip.
Orang menuduh kekanda dengan label pelbagai, antaranya “iman tidak boleh diwarisi”, "ayah hebat, anak pengkhianat” dan lain-lain yang cuba mengaitkan saya dan ayah saya. Kekanda diamkan sahaja dan anggapnya sebagai asam garam perjuangan.
Adinda,
Apa yang mereka tidak tahu, beberapa hal diajar oleh ayah kekanda ialah kepartian atau istilah jamaah bukan soal aqidah iman dan kufur. Kedua, pandangan politik bukan kesalahan, dan ketiga, bersikap terbuka dalam semua hal adalah jalan terbaik.
Kita ditinggalkan dengan pelbagai tanggapan terhadap kepimpinan ayah kita. Ahli akademik berminat membuat kajian tentang ketokohan mereka dalam suasana politik yang mereka terpaksa harungi. Begitu juga pihak lain termasuk parti politik, badan kerajaan dan bukan kerajaan.
Ruang penulisan, seminar dan kajian ilmiah akan memberi peluang ketokohan ayahanda kita dikenali generasi kemudian.
Adinda,
Semua tokoh sama ada ulama atau politik sepanjang sejarah dibuat penulisan dan kajian antara kritikan dan pujian. Ibnu Taimiyah, Imam al-Ghazali, Imam al-Syatibi - semuanya dimuatkan sejarah mereka dalam bentuk kritikan dan pujian.
Apapun, ia tidak mengurangkan kehebatan idea, ilmu tokoh besar ini. Kekanda tidak dapat membayangkan jika ada pihak pada zaman selepas kematian mereka untuk menyekat atau menghalang kritikan dan pujian ditulis untuk mereka, nescaya hari ini tiada siapa yang mengenal tokoh besar Islam ini.
Biarlah ayahanda kita dikaji, diseminarkan kerana generasi akan datang dapat menghargai jasa besar mereka untuk politik Malaysia dan perkembangan politik Islam antarabangsa.
Ada sudut pandang ayah kita daripada kasih sayang seorang bapa, kesetiaan seorang kawan dan penghayatan akhlak berkeluarga perlu juga diketengahkan berbanding dengan aspek keseriusan politik dan kepartian semata-mata.
Bagaimana semua ini hendak ditonjolkan kalau kita sebagai anak menghalang sesuatu pihak mengadakan seminar tentang pemikiran dan ketokohan ayah-ayah kita?

Harapan mengorak langkah

Sering diserang, selalu ditendang, seharian difitnah. Itulah nasib Pakatan Harapan yang menjadi sasaran segala alat kerajaan Barisan Nasional, termasuk media yang dikawalnya secara langsung dan tidak langsung.
Namun, sakit dan pedih dalam dunia politik berat sebelah di Malaysia tidak menyekat mereka untuk mewujudkan satu gabungan bagi melawan hegemoni BN. Atas nama Pakatan Harapan – kini meluas kepada empat parti, PKR, DAP, Amanah dan Bersatu – mereka mengorak langkah memenuhi keperluan rakyat.
Dua langkah
Langkah pertama – walaupun teknikal, sering menjadi tuntutan penyokong dan pengundi atas pagar – adalah mengemukakan permohonan rasmi kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk menjadi satu gabungan berdaftar.
Walaupun sebelum ini gabungan yang bernama Pakatan Rakyat pernah memohon pendaftaran, tiada pengesahan daripada RoS. Ini tidak menghalang gabungan baru untuk mengemukakan permohonan yang serupa; atas prinsip mematuhi undang-undang walaupun sedar soal hak dan keadilan bukan sesuatu yang mudah diperolehi di negara ini.
Langkah kedua adalah menghasilkan satu logo dan satu manifesto kebangsaan bersama untuk menghadapi pilihanraya umum akan datang, yang besar kemungkinan diadakan tahun ini.
Kedua-dua langkah itu telah diluluskan oleh pucuk pimpinan parti-parti komponen Harapan dalam mesyuarat Majlis Presiden semalam. Ia akan memudahkan proses-proses seterusnya, terutama perbincangan pembahagian kerusi dan hal-hal berkaitan PRU14.
Yang memperlihatkan keberanian Harapan adalah kesanggupan untuk mengekalkan prinsip dan amalan keahlian setara atau equal partnership, tanpa perlu ada “abang besar”. Ia tidak rela menjadi BN yang dikuasai UMNO dengan mendominasi parti-parti lain yang terpaksa mengikut telunjuk parti dominan tersebut.
Walaupun keahlian setara bukan perkara yang mudah diamalkan, ia mencerminkan semangat persetujuan sebulat suara atau consensus, tanpa ditekan atau dipengaruhi mana-mana komponen yang dominan.
Dua cabaran
Dua cabaran utama yang perlu Harapan tangani segera dengan penuh berhemah adalah:
  • Politik kaum dan agama yang dimanipulasi media arus perdana pro-UMNO-BN serta konco-konconya. DAP khususnya terus menjadi sasaran atas prinsipnya yang mengutamakan kebebasan, hak dan peluang saksama, keadilan sosial dan solidariti kerana semua nilai ini mencabar dominasi politik perkauman UMNO-BN; dan
  • Isu hudud dan pindaan Akta Mahkamah Syariah atau Rang Undang-Undang 355. Hari ini hudud bukan lagi tajuk besar media kerana sudah ada pula cadangan undang-undang pra-hudud RUU355 dibawa ke Parlimen. Hal agama menjadi alat manipulasi politik.
Menangani kedua-dua perkara ini bukan bererti Harapan juga perlu bermain politik perkauman dan agama. Pihak pembangkang tidak usah melayani agenda kotor; tidak perlu menari mengikut gendang UMNO-BN.
Yang penting, para pemimpin dan ahli Harapan perlu memastikan isu-isu kaum dan agama tidak akan mengabui mata kita daripada isu sebenar seperti kemerosotan ekonomi, pengangguran, peluang pekerjaan, kerendahan mutu pendidikan, peluang perniagaan, dan pelbagai masalah lain yang tidak mengira gender, kaum, agama, atau wilayah.
Memang ada di kalangan kita merasa bosan dan jemu apabila mendengar perkataan “ekonomi” kerana terbayang hal-hal yang berkaitan dengan nombor, rajah, graf, garisan, skandal kewangan mega, dan segala istilah yang sukar difahami.
Cuma apabila disebut “wang” atau “duit” – terutamanya apabila poket atau dompet semakin menipis, dan akaun bank semakin kurang simpanannya, atau ada pihak tawarkan sumbangan wang, pekerjaan, rumah, dan sebagainya – baru kita rasa pentingnya hal-hal ekonomi. Tak kira golongan pekerja dan petani, atau kelas pertengahan, kos hidup dan bajet keluarga adalah perkara yang amat penting dalam kehidupan seharian.
Masalah ekonomi semakin menekan kita. Bukan penyokong Harapan sahaja yang menderita akibat salah urus ekonomi negara, malah akar umbi yang menyokong UMNO-BN dan PAS juga merasai kepedihan ini. Hanya golongan atasan dan pucuk pimpinan serta kroni mereka sahaja yang masih hidup senang-lenang.

MELAKAR MASA HADAPAN PEMBANGKANG ATAS MUAFAKAT DAN KEKUATAN PERJUANGAN

Sementara pengurusan dan pentadbiran negara semakin pincang di bawah parti pemerintah Umno BN, rakyat juga menuntut pembangkang yang berwibawa untuk mengambilalih tampuk pemerintahan dan mengeluarkan negara daripada kemelut yang dihadapi rakyat dan negara sekarang.

Sebahagian besar rakyat masih mengikuti perkembangan politik walaupun menurut pelbagai kajian yang dilakukan sejak akhir-akhir ini
menunjukkan terdapat peratusan yang tinggi di kalangan rakyat yang telah lesu dan bosan dengan politik (setinggi 17%).

Pada masa yang sama, umum mengetahui bahawa terdapat seramai lebih 4 juta rakyat yang layak mengundi tetapi belum mendaftarkan diri sebagai pemilih.

Ya, saya tidak salahkan mereka. Ketidaktentuan lanskap politik dan kedudukan kepimpinan parti-parti politik di kedua-dua belah pihak antara sebabnya. Sudah tentu mereka bimbang dengan masalah kenaikan harga barang, kos sara hidup dan kualiti hidup yang menurun. Itu yang menjadi tumpuan, bukan parti mana yang kuat. Tetapi sebenarnya, semuanya berkait antara satu sama lain. Jika tidak kisah politik sedangkan politik menentukan dasar dan polisi negara, bagaimana untuk menangani masalah-masalah tadi?

Sebab itu sebagai politikus yang peka dan cekap, sudah tentu perkara sepenting di atas tidak dibiarkan berlalu. Dengan erti kata yang lain, prestasi parti pemerintah dan pembangkang sedang dinilai oleh sebahagian besar rakyat yang prihatin dan peka dengan masa hadapan mereka dan negara. Potensi yang besar di kalangan mereka yang lesu politik dan belum mendaftar sebagai pemilih juga tidak boleh ketepikan.

Masa hadapan gabungan atau pakatan pembangkang kini bertambah penting. Ini kerana antara faktor kejayaan menumbangkan Umno BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 ialah kesatuan pembangkang. Jika pengundi lesu dan baharu tidak ditarik belum tentu pembangkang boleh menang.

Umum mengetahui pakatan pembangkang di Malaysia telah melalui perjalanan yang sukar dan panjang. Ada kalanya berjaya, ada kalanya gagal tetapi yang pasti, ia penuh cabaran.

Pada PRU ke-10 1999, Barisan Alternatif sebagai pakatan pembangkang boleh dianggap berjaya. Akibat cetusan Reformasi 1998, pembangkang khususnya Pas buat pertama kali meraih kemenangan besar dengan mengekalkan Kelantan, mengambil alih Terengganu dan menambah kerusi parlimen kepada 27 daripada hanya 7 kerusi dalam PRU ke-9 1995. Walaupun DAP dan Keadilan tidak meraih kemenangan seperti Pas tetapi sebagai pakatan pilihan raya longgar, Barisan Alternatif pada ketika itu telah berjaya merobek sokongan melayu terhadap Umno BN. “Kemenangan” mahal harganya pada ketika itu. Pengorbanan dan cabaran amat besar. Anwar Ibrahim dizalimi, dianiaya dan terperosok ke penjara. Ada pimpinan dan penyokong yang di ISA kan. Ramai yang bergolok gadai dalam pilihan raya.

Pada PRU ke-11 2004, bagaimana pun, keputusannya amat berbeza. Barisan Alternatif tidak dianggotai oleh DAP. Pembangkang tewas teruk. Akibat peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan pelantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri yang baru serta pelaksanaan persempadanan semula pada 2003, parti pemerintah Umno BN menang besar dengan undi popular 63.9% dan 198 kerusi parlimen. Sokongan melayu kembali kepada Umno BN. Pas hanya dapat kekalkan tujuh kerusi dan hilang kembali Terengganu manakala Keadilan hanya satu kerusi iaitu di Permatang Pauh. DAP bagaimanapun memperbaiki prestasinya dengan 12 kerusi dan memperoleh kepimpinan pembangkang. Sekali lagi, pengalaman pembangkang amat perit. Namun perjuangan tetap diteruskan.

Situasi ketika PRU ke-12 2008 sekali lagi berubah dengan pembangkang berjaya menafikan dua pertiga majoriti Umno BN dan menawan empat negeri selain mengekalkan Kelantan. Barisan Alternatif kembali dianggotai oleh Keadilan, Pas dan DAP di bawah kepimpinan Anwar Ibrahim yang dibebaskan dari penjara pada 2004. Kritikan Tun Dr Mahathir terhadap Pak Lah dan Umno BN semakin terserlah. Momentum kemenangan ini membawa kepada penubuhan Pakatan Rakyat secara rasmi dan dilihat menjadi pilihan berwibawa menggantikan Umno BN. Pengalaman berharga sebagai pakatan pembangkang berwibawa mengambilalih pemerintahan mula dirasai.

Dengan momentum tersebut, PRU ke-13 2013 dianggap ramai sebagai penentu kepada peralihan parti pemerintah apabila Pakatan Rakyat dilihat pada tahap amat kuat. Walau bagaimanapun, sementara Pakatan Rakyat menang undi popular 52% dan Umno BN sekali lagi dinafikan dua pertiga majoriti, namun jumlah kerusi 133 masih berpihak kepada Umno BN. Ramai yang beranggapan Pakatan Rakyat selayaknya menang namun akibat berlaku dakwaan penipuan maka impian itu musnah. Pengalaman ini juga mahal harganya buat pakatan pembangkang. Amat mahal sehingga ada kalangan penyokong yang mula hilang harapan.

Pengikut sendiri pun samseng, wasatiyah apa yang Perdana Menteri mahu?

KUALA LUMPUR, 28 MAC: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak perlu ‘cakap tak serupa bikin’ apabila mencadangkan agar konsep wasatiyah atau kesederhanaan dilaksanakan dalam kurikulum sekolah dan universiti.
Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kula Segaran berkata, ini kerana Najib Razak selaku Presiden UMNO sebelum ini sendiri pun gagal menangani sikap ganas yang ditunjukkan Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Yunos.
“Saya sangat bersetuju bahawa kesederhanaan mampu mengatasi sikap pelampau dan semua ahli politik perlu memainkan peranan mereka untuk menggalakkan kesederhanaan.
“Bagaimanapun, peristiwa yang terjadi sebelum ini tidak menyakinkan rakyat bahawa dia (Najib Razak) bersungguh-sungguh dalam kesederhanaan ekoran sikap berdiam diri dan kegagalannya untuk bertindak terhadap pelampau.
“Perangai Jamal Yunos jelas tidak bersesuaian dengan prinsip kesederhanaan, bagaimanapun UMNO sehingga kini tidak kenakan tindakan disiplin terhadapnya,” kata Kula yang juga Naib Pengerusi DAP dalam kenyataan hari ini.
Beliau berkata demikian mengulas jawapan Najib Razak terhadap soalan Ahli Parlimen Pendang, Datuk Othman Abdul dalam Dewan Rakyat semalam mengenai sama ada kerajaan akan menerapkan konsep wasatiyah dalam kurikulum sekolah dan universiti.
“Memang kalau kita selidik semua agama, setiap agama itu ada amalan-amalan yang boleh dikatakan universal walaupun kita berbeza dari segi akidah tetapi dari segi nilai kebersamaan, agama Kristian ke, agama Buddha ke, ada maksud kesederhanaan,” kata Najib Razak.

Skandal 1MDB: Johari alih tanggungjawab kepada agensi siasatan

Tony Pua mempersoalkan Johari kenapa mengalihkan tanggungjawabnya kepada agensi lain sedangkan ia adalah tanggungjawabnya untuk menguruskan anak syarikat milik Kementerian Kewangan.
tony-phua-johari2KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua hari ini mendakwa Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani mengalihkan tanggungjawabnya untuk memastikan tadbir urus baik dalam kerajaan di bawah portfolio beliau kepada agensi lain.
Setiausaha publisiti DAP itu berkata, tindakan Johari menolak jemputannya berucap di sebuah majlis makan malam bagi menjelaskan kenapa beliau perlu menghentikan kritikan ke atas isu 1MDB menunjukkan menteri itu cuba mengelak menyahut cabarannya.
“Saya kecewa, tetapi tidak terkejut dengan penolakan segera Johari terhadap jemputan saya untuk berucap di sebuah majlis makan malam amal,” katanya dalam satu kenyataan.
Johari dilaporkan memberi respons kepada jemputan Pua dengan berkata beliau bukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Bank Negara Malaysia (BNM), polis atau agensi penyiasatan.
Beliau berkata, agensi itu perlu dibenarkan melakukan kerja mereka dan dalam surat terbukanya kepada Pua, beliau tidak menyatakan agensi terbabit perlu menghentikan siasatan mereka.
Pua mempersoalkan Johari kenapa mengalihkan tanggungjawabnya kepada agensi terbabit sedangkan ia adalah tanggungjawabnya untuk menguruskan anak syarikat milik kementeriannya.
“Bukankah mendedahkan ‘hanky-panky’ berbilion ringgit dalam kementeriannya sebahagian daripada skop kerja menteri?” katanya sambil tertanya-tanya jika Johari tidak berani bertanya mengenai perkara itu kerana beliau sudah tahu jawapannya dan tidak mahu mengganggunya.
Johari turut dipetik Malaysiakini semalam yang mendakwa “saya perlu melakukan kerja saya sebagai menteri dan saya akan melakukan yang terbaik untuk negara”.
Pua mendakwa ahli Parlimen Titiwangsa itu cuba mengelak daripada menyahut cabaran kerana menganggap hujahnya lebih baik daripadanya.

PPBM akui tuntutan bertindih untuk kerusi Pakatan Harapan

PPBM berharap ia dapat menarik lebih banyak sokongan pengundi Melayu menerusi kerusi yang dituntutnya.
Pakatan-HarapanPETALING JAYA: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) berkata ia sudah pun memaklumkan kepada Pakatan Harapan (PH) mengenai kerusi negeri dan Parlimen yang ingin ditandinginya pada pilihan raya umum akan datang.
Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagaimanapun mengakui terdapat beberapa kerusi tersebut turut dituntut oleh parti lain dalam gabungan itu.
“Kami ada berunding, antara lain, mengenai agihan kerusi di mesyuarat PH yang diadakan di Parlimen semalam,” Muhyiddin memberitahu wartawan di ibu pejabat PPBM di sini.
Menurutnya, PPBM berharap dengan bertanding di kerusi yang dituntutnya dapat menarik sokongan pengundi Melayu dan Bumiputera.
Muhyiddin berkata, PPBM komited menyelesaikan masalah pertindihan kerusi dengan parti lain dalam PH.
“Matlamat kami elak pertandingan pelbagai penjuru. Kita perlu bertolak ansur,” tambahnya, tanpa menamakan kerusi yang dimahukan PPBM.
“Mana-mana pihak yang boleh menang, perlu diberikan peluang untuk bertanding. Ini akan diperhalusi oleh jawatankuasa teknikal PH.”
PPBM baru-baru ini secara rasmi mengumumkan penyertaannya dalam PH, menjadikan parti itu anggota ke-4 gabungan yang turut menghimpunkan PKR, DAP dan Amanah.
Muhyiddin berkata beliau tidak mahu mengulangi apa yang berlaku terhadap parti pembangkang ketika pilihan raya negeri Sarawak tahun lalu.

Mahkamah Rayuan batal larangan ke atas PPS

Mahkamah Rayuan hari ini membatalkan larangan Kementerian Dalam Negeri yang mengisytiharkan Pasukan Peronda Sukarela Pulau Pinang (PPS) sebuah organisasi haram.
Panel tiga anggota itu sebulat suara mengketepikan keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 22 November tahun lalu yang mengekalkan larangan Kementerian Dalam Negeri.
Panel hakim hari ini diketuai oleh Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, dan dianggotai oleh Datuk Kamardin Hashim dan Datuk Mary Lim Thiam Suan.
Mahkamah juga memerintahkan semua bahan yang dirampas oleh Kementerian Dalam Negeri itu dikembalikan kepada organisasi berkenaan.
Pada perarakan perarakan hari kebangsaan pada 31 Ogos 2014, polis menangkap 157 anggota PPS dan merampas semua asetnya.
Kerajaan negeri DAP Pulau Pinang kemudiannya memfailkan permohonan bagi semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang untuk membatalkan perintah KDN yang mengisytiharkan PPS negeri ini sebagai sebuah pertubuhan haram.
Dalam permohonan itu, kerajaan negeri menamakan Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara dan kerajaan Malaysia sebagai responden dan antara lain memohon suatu perintah certiorari untuk membatalkan perintah yang dibuat Menteri Dalam Negeri pada 3 Nov 2014 yang mengisytiharkan PPS sebuah pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 5(1) Akta Pertubuhan 1966.
Kerajaan negeri itu turut memohon suatu perintah mandamus bagi mengarahkan responden mengembalikan semua jaket, peralatan, lambang, senjata atau sebarang dokumen kepunyaan PPS.
Kerajaan negeri juga memohon suatu deklarasi bahawa PPS telah ditubuhkan secara sah dan betul oleh kerajaan negeri menurut Seksyen 101(v) Akta Kerajaan Tempatan, 1976.
Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang Datuk Hadhariah Syed Ismail menolak permohonan itu atas alasan bahawa PPS tidak berdaftar mengikut Seksyen 101 (b) (5) Akta Kerajaan Tempatan yang memerlukan sesebuah pertubuhan itu didaftarkan.
Beliau berkata, seksyen itu hendaklah dibaca bersama Seksyen 2 Akta Pertubuhan 1966 bahawa sesebuah pertubuhan perlu mendaftar di bawahnya.

PAS Sebenarnya Masih Ada Hubungan Tahaluf Siyasi Bersama PKR..???

Jawapan KDN sahkan sindiket jual bayi wujud

Rafizi: Campur tangan Rahman sebabkan Petronas bayar harga minyak lebih mahal?

"Hakim sekarang ini 'lembik'," kata bekas hakim

Beli gelaran: Penasihat SPRM minta sokongan Majlis Raja Raja

Rasuah: Ketua jabatan bertanggungjawab jaga orang bawah - Bekas KPN

Petronas didakwa bayar tinggi Saudi Aramco sertai Rapid

BN, Pakatan 'bersatu' sokong RUU Kesalahan Seksual Kanak-Kanak

222 ahli Parlimen wajib sokong RUU Kesalahan Seksual

Rafizi: Campur tangan menteri sebabkan Petronas bayar lebih mahal?

Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli hari ini mempersoalkan sama ada campur tangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan menyebabkan Petronas terpaksa membayar harga minyak mentah dari Saudi Aramco dengan harga lebih mahal.
Rafizi berkata, ini kerana dalam laporan Reuters sebelum ini dengan jelas menyebut bahawa sumbernya menyebut Saudi Aramco menyatakan keputusan menggantung penyertaannya dibuat setelah mereka mendapati pulangan pelaburan yang tidak mencukupi.

"Ini bermakna salah satu punca utama kenapa tidak ada persetujuan di antara Petronas dan Saudi Aramco sebelum campur tangan Datuk Seri Najib (Razak) dan Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan adalah berkisar mengenai kadar keuntungan pelaburan yang ditetapkan oleh Saudi Aramco yang mungkin tidak dipersetujui oleh Petronas," kata Rafizi dalam sidang medianya di Parlimen hari ini.

Mengulas lanjut, Rafizi yang juga anggota parlimen Pandan itu berkata rakyat perlu memahami bahawa perjanjian yang ditandatangani oleh Petronas dan Saudi Aramco melibatkan persetujuan untuk membekalkan minyak mentah yang menjadi bahan asas untuk ditapis dan diproses di kompleks penapisan minyak dan petrokimia (Rapid) di Penggerang.
"Ini bermakna, Petronas bersetuju membeli dan Saudi Aramco bersetuju membekalkan minyak mentah bagi satu tempoh jangka masa panjang pada satu harga yang formulanya telah dipersetujui terlebih awal tertakluk kepada turun naik harga minyak mentah dunia.
"Selalunya harga minyak mentah yang dibeli melalui perjanjian pembekalan jangka panjang sebegini melibatkan diskaun pada nilai tertentu yang ditolak dari harga rujuk minyak mentah Brent bergantung kepada mutu minyak mentah tersebut," kata Rafizi.
Dadik dada

Oleh itu, Rafizi berkata kebimbangan beliau kini berkisar laporan Reuters dan kenyataan Abdul Rahman yang mendabik dada bahawa campur tangan beliau telah “menyelamatkan” penyertaan Saudi Aramco sekali gus mempersoalkan kemampuan menteri kerajaan itu.
"Sebab itu saya kata Abdul Rahman bukanlah seorang yang ada pengalaman dengan projek-projek sebegini dan beliau tidak sedar dengan membuka mulut seperti itu, beliau memberi gambaran ada campur tangan pihak kerajaan dalam rundingan komersil yang menentukan pulangan pelaburan kepada Petronas dan Saudi Aramco," kata Rafizi.

Royalti telaga minyak Bertam: T'ganu tunggu keputusan persempadanan

Telaga minyak BertamTelaga minyak Bertam
Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman hari ini menafikan kerajaan melengah-lengahkan tuntutan royalti telaga minyak Bertam.
Sebaliknya kata beliau, kerajaan negeri masih menunggu keputusan persempadanan telaga minyak itu sama ada ia milik sah Terengganu atau Pahang.
"Persempadanan ini masih diteliti oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia, apabila sudah tahu keputusan barulah boleh diteruskan tuntutan (royalti)," katanya dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu hari ini.
Beliau menjawab soalan tambahan Azan Ismail (PKR-Bandar) yang mahu tahu kenapa kerajaan negeri begitu lewat mendapatkan hak pemilikan telaga minyak Bertam yang boleh menambah sumber kewangan negeri dalam masa yang singkat.
Ahmad Razif juga berkata royalti lima peratus daripada telaga minyak Bertam adalah sekitar RM9 juta hingga RM10 juta.
"Buat pengetahuan sidang dewan dan hadirin sekalian, pada tahun ini untuk penerimaan kali pertama, kita telah menerima wang royalti daripada kerajaan persekutuan sebanyak RM550 juta.
"Sepatutnya kita terima RM500 juta seperti yang telah dipersetujui, namun Kementerian Kewangan bagi kita lebih RM50 juta... inilah hasil rundingan dan hubungan baik antara Terengganu dengan persekutuan, bagaikan hubungan ayah dan anak," katanya.

Speaker Dun T'ganu tolak usul teliti semula hudud dan qisas tertangguh 15 tahun

Mohd Zubir EmbongMohd Zubir Embong
Speaker Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu Datuk Mohd Zubir Embong menolak usul bagi menggesa Dun meneliti semula Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M yang tertangguh hampir 15 tahun.Usul itu dikemukakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi di bawah peraturan Majlis Mesyuarat fasal 31(2) peraturan-peraturan dan perintah tetap Dewan Undangan Negeri Terengganu dengan memberi notis 14 hari.
Kesal dengan penolakan tanpa alasan kukuh itu, Syed Azman berkata, di sebalik penolakan usul itu, surat Mohd Zubir jelas memperakui bahawa Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Terengganu 1423H/2002M telah diluluskan oleh Dun Terengganu pada 7 Julai 2002.
Beliau juga turut memperakui bahawa enakmen itu  juga telah diperkenan oleh Sultan Terengganu pada 2 September 2002 dan disiarkan dalam warta pada 25 September 2002 serta telah dicatatkan berkuatkuasa bermula pada 27 Oktober 2003 melalui dokumen TR.P.U.10/2003.
"Malangnya surat penolakan Yang Dipertua Dewan tidak menyatakan secara langsung sebab-sebab kenapa di sebalik kelulusan enakmen yang telah diwartakan ini namun pelaksanaannya tertangguh sejak 15 tahun yang lalu.
"YDP Dewan tidak memberikan sebarang alasan kenapakah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) yang telah lama diwartakan ini tidak dikuatkuasakan sepenuhnya," katanya dalam kenyataan hari ini.
Hudud dan Qisas alat politik?
Syed Azman dari Pas itu khuatir jika enakmen kesalahan jenayah syariah itu hanya menjadi alat politik semata-mata.
"Adakah benar telahan saya bahawa enakmen ini hanya menjadi alat politik semata-mata dan dijaja di segenap penjuru negara apabila pilihan raya menjelang tiba? Lebih malang lagi, enakman ini akan kembali dipetisejukkan dan dilupakan sebaik sahaja pilihan raya berakhir," katanya.
Beliau juga menegaskan, adalah menjadi tanggungjawab setiap Adun untuk berbahas soal isu yang penting ini dan Dun juga bertanggungjawab meneliti pelbagai aspek untuk menegakkan Maqasid Syariah, iaitu matlamat utama Syariah, dan melindungi agama daripada pengaiban.
"Sepatutnya di dewan yang mulia inilah tempat untuk enakmen ini diteliti dan dibahas kembali dan bukannya dibiarkan perdebatan berlangsung di padang-padang bola atau di pelbagai medan pertemuan sosial lain yang penuh dengan kecelaruan," tegasnya.
Justeru beliau menggesa kerajaan negeri meneliti kembali sama ada enakmen-enakmen jenayah syariah yang telah diluluskan semenjak 15 tahun lalu benar-benar dapat memelihara nilai-nilai utama syariah, seperti keadilan, rahmat, kebijaksanaan dan kebaikan.
"Begitu juga setiap tanggapan negatif terhadap syariat harus ditangani dengan usaha dakwah dan mendidik, memberikan kefahaman menerusi pendekatan berhikmah dan bukannya bersifat ‘menghukum’ semata-mata agar tidak ada lagi yang 'dimunafiqkan', 'diliberalkan' dan 'dikafirkan'," katanya lagi.
Islam bukan menghukum
Sementara itu, Syed Azman berkata, agama Islam tidak berkisar kepada persoalan undang-undang yang bersifat menghukum semata-mata sebaliknya Islam adalah lebih bersifat mendidik daripada menghukum, menegakkan keadilan dari beretorik di mimbar-mimbar perbincangan, memperjuangkan kebebasan serta menghapus salahguna kuasa dan rasuah.

Inflasi: Kerajaan digesa kaji sistem perdagangan, hapuskan lesen import sayuran


Rafizi Ramli Rafizi Ramli Kerajaan digesa mengkaji semula keseluruhan sistem perdagangan dengan menghapuskan lesen import (AP) ke atas barang makanan keperluan utama seperti sayur-sayuran bagi mengurangkan kadar inflasi negara.
Kenaikan mendadak terhadap tiga kumpulan perbelanjaan terbesar membabitkan makanan dan minuman bukan alkohol, pengangkutan dan perumahan seperti dilapor Jabatan Perangkaan baru-baru ini mencecah 4.5% adalah kadar tertinggi di luar kegawatan ekonomi sejak 1998.
Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli berpendapat paling mengejutkan adalah kekurangan sayur yang meruncing penyebab negara bergantung kepada import sayur-sayuran.
"Kaedah mengawal kenaikan kos pengangkutan ialah dengan mengembalikan subsidi mengikut penggunaan yang tepat dengan kumpulan sasaran mengikut kedudukan ekonomi.
"Ramai yang masih tertanya-tanya punca dan penyelesaian kepada kenaikan harga barang makanan yang mendadak sejak beberapa tahun kebelakangan ini.
"Selain kerana proses untuk mengimport barang makanan memerlukan lesen mengimport dan tertakluk kepada kuota tertentu kepada hanya segelintir peniaga yang dibenarkan mengimport, ini mendorong kepada pembekalan barang makanan tertentu yang dikawal oleh segelintir peniaga sahaja," ujarnya dalam kenyataan.
Beliau mengambil contoh harga kobis bulat melonjak sehingga 29.7% dalam Februari 2017 berbanding setahun lalu.
"Saya menyemak berita-berita mengenai kobis bulat dan mendapati Kobis bulat memang memerlukan lesen mengimport seperti yang dinyatakan di laman myTradelink iaitu laman rasmi Kerajaan untuk memudahcara perdagangan
" Ramai yang mungkin tidak sedar bahawa kenaikan harga mendadak barang makanan dan sayuran seperti kobis bulat (yang berlaku dalam bulan Februari 2017) sebenarnya adalah satu bukti kegagalan pentadbiran dan pengurusan ekonomi Datuk Seri Mohd Najib Razak.

"Adalah tidak masuk akal bagaimana Malaysia yang kaya dengan sumber alam, iklim yang baik dan kepelbagaian sumber lain tidak dapat menanam sayur-sayuran yang mencukupi bagi kegunaan penduduknya yang sedikit sehingga terpaksa mengimport.
"Menariknya, ada satu penerangan yang diberikan oleh pegawai tinggi Kerajaan Persekutuan sendiri yang jelas mengaitkan kelemahan ini dengan dasar-dasar ekonomi Najib," ujarnya.
Rafizi  merujuk kepada kenyataan yang pernah dibuat oleh Pengarah Kanan Fama dalam satu temubual media berkaitan dengan kenaikan harga sayur-sayuran terutama kobis bulat.
Kenyataan itu menyebebut Cukai Barangan dan Perkhidata (GST) menyebabkan harga sayuran (dan kos pengeluaran sayur tempatan) meningkat, lalu perusahaan sayur dilihat tidak menguntungkan sehingga berlaku kekurangan bekalan sayur tempatan dan perlu ditambah dengan import sayur

Dr Dzulkefly: Dimanakah janji 1.8 juta pekerjaan?

Pemimpin Amanah berkata laporan Bank Negara mengenai kadar pengangguran belia mencecah
Dzulkefly-Ahmad_job_6
KUALA LUMPUR: Laporan Bank Negara mengenai pengangguran dan penegasan perdana menteri kewujudan peluang pekerjaan kini bercanggah, kata Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 22 Mac berkata Program Transformasi Negara (NTP) mencipta 1.8 juta pekerjaan antara 2010 dan 2016.
Ketika menyampaikan ucaptama pada Forum Transformasi Global 2017 di sini, Najib berkata menerusi NTP tiada rakyat Malaysia yang akan ketinggalan dan semua keperluan rakyat akan dipenuhi.
Dalam Laporan Tahunan 2016, Bank Negara mendedahkan kadar pengangguran kalangan belia di Malaysia mencecah 10.7% pada 2015, iaitu 3 kali lebih tinggi berbanding kadar pengangguran negara iaitu 3.1%.
Bank pusat itu menyatakan 61% daripada keseluruhan jumlah pekerja menganggur ialah belia, walaupun golongan itu hanya membentuk satu pertiga tenaga kerja.
Katanya, belia dengan pendidikan tinggi ialah kalangan tertinggi yang tidak bekerja iaitu 15.3%.
Data itu juga mendedahkan kadar pengangguran tinggi direkodkan dalam populasi berumur 20-24 tahun, dengan kadar 42% pada 2015, disusuli umur 25-29 tahun (20.4%) dan umur 15-19 tahun (19%).
Pada 2015, Bank Negara berkata kadar pengangguran belia meningkat 1.2% daripada anggaran 9.5% hingga 10.7%, sementara kadar pengangguran negara meningkat hanya 0.2% (2.9% to 3.1%) bagi tempoh yang sama.
Mengejek perdana menteri, Dzulkefly berkata: “Dia nampaknya sedar masalah sebenar pengangguran belia.”
“Jadi, apa yang sedang berlaku Encik Perdana Menteri.”
Beliau berkata pengumuman Najib yang “tidak ada rakyat Malaysia ketinggalan” tidak meyakinkan dengan pendedahan laporan Bank Negara.
“Ini sangat membimbangkan. Ia kesan langsung dengan peningkatan masalah sosial, pembabitan belia dalam dadah dan aktiviti jenayah, akan menjadi kesan akibat yang jelas.

Relevankah hapus GST, kembalikan subsidi masa ini?

Penghapusan cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan pengembalian semula subsidi akan menimbulkan satu keadaan ekonomi yang sukar buat negara pada masa kini.
Menurut Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Prof Dr Shazali Abu Mansor, ini kerana tindakan itu akan mengurangkan pendapatan kerajaan dan sekali gus akan meningkatkan perbelanjaan negara.
"Menghapuskan GST akan mengurangkan pendapatan kerajaan sebanyak RM40 bilion setahun, dan pengembalian subsidi pula akan menelan penambahan perbelanjaan sebanyak RM20 bilion.
"Ini akan meningkatkan defisit perbelanjaan, ditambah dengan harga minyak yang rendah akan menyukarkan lagi operasi kerajaan," katanya kepada Sinar Online.
Beliau berkata demikian bagi mengulas desakan Pemuda Amanah yang menyarankan kerajaan menghapuskan GST serta mengembalikan semula subsidi minyak sebagai langkah membantu rakyat dalam menghadapi kadar inflasi negara yang begitu membimbangkan.
Jelas Timbalan Ketua Pemuda Amanah, Faiz Fadzil berkata, anak muda dan golongan B40 adalah golongan yang paling terkesan dengan peningkatan inflasi ini.
Kadar inflasi pada bulan Februari 2017 adalah 4.5 peratus, iaitu kadar tertinggi sejak tahun 2008 dan dijangka akan berterusan untuk tahun ini.
Mengulas lanjut, Shazali berkata, buat masa ini GST perlu diteruskan pelaksanaannya.
"Sekarang teruskan GST, perbelanjaan ikut kemampuan yang memberi kesejahteraan rakyat dalam jangka panjang, seperti Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) diberikan kepada golongan benar-benar memerlukan.
"Manakala pemberian subsidi kepada golongan yang memerlukan terutama kepada golongan B40, untuk sektor pelajaran dan pendidikan tinggi," katanya lagi.

Wakil rakyat BN berang air kosong dikenakan 70 sen

Wakil rakyat Gerakan itu mahu penjelasan untuk segelas air kosong dikenakan 70 sen di sebuah restoran di Kuala Lumpur.
liang-teck-meng-waterPETALING JAYA: Keadaan ekonomi mungkin sukar, tetapi tiada sebab untuk peniaga mengenakan 70 sen bagi segelas air kosong, kata ahli Parlimen Simpang Renggam.
Liang Teck Meng yang dipetik The Star berkata, baru-baru ini beliau dikenakan 70 sen untuk segelas air kosong di sebuah restoran di Jalan Alor dan meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menjelaskan kekurangan penguatkuasaan berhubung isu itu.
“Restoran lain hanya mengenakan 30 sen, ada pula yang memberinya secara percuma.
“Kementerian perlu menjelaskan kelemahan dalam penguatkuasaan,” katanya pada sidang Dewan Rakyat.
Menurut laporan itu, Liang berkata, restoran berkenaan tidak berhawa dingin dan beliau dilayan pekerja asing.
Kenyataan Liang susulan gesaan Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Datuk Paul Selvaraj pada 24 Mac lalu yang meminta kerajaan mendedahkan mekanisme kawalan harga barang keperluaan asas.
Katanya, kerajaan perlu menggunakan sepenuhnya Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan bagi menangkap peniaga mengambil kesempatan menaikkan harga ekoran kenaikan harga barang keperluan asas.
Dalam pada itu, Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Henry Sum Agong yang dipetik The Star berkata, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 meliputi semua perkara yang disenaraikan di bawah undang-undang di semua lokasi.
Katanya, kenaikan harga barangan tertentu disebabkan kos tambahan yang ditanggung seperti kos pengangkutan.

NGO mesra Umno mahu anjur debat ‘Kit Siang pengamal politik rasis’

Susulan perang mulut Anggota Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa dan Anggota Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang di Parlimen bulan lalu, beberapa NGO mesra Umno merancang kedua-dua mereka berdebat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.
Sekretariat penganjur debat itu Dr Ammar Hassan berkata debat selama dua jam itu diberi tajuk “YB Lim Kit Siang pengamal politik rasis, diktator dan anti-Islam”.
“Mesej untuk kita nak beri rakyat faham, penjelasan, motif sebenar seperti yang dinyatakan oleh Annuar Musa, kita nak dengar bukti, dakwaan itu dengan hujah-hujah yang bernas dan bukan tidak berfakta.
“Kita yakin sebagai seorang pengamal undang-undang Lim Kit Siang akan beri penjelasan berdasarkan fakta,” katanya yang mewakil Yayasan Keusahawanan Sosial Malaysia (YKS) pada sidang media di PWTC, hari ini.
Selain YKS, antara NGO lain termasuk Buletin Rakyat, Pertubuhan Pembela Nasib Melayu Malaysia dan Gabungan NGO-NGO Malaysia.
Bulan lalu di Parlimen, Annuar mengulangi kata-katanya bahawa Kit Siang seorang rasis, anti-Islam dan diktator politik sambil mencabar penasihat DAP itu mendakwanya di mahkamah jika apa yang disebutkan itu tidak benar.
Dakwaan tersebut dibuat berdasarkan beberapa fakta termasuk daripada ucapan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa Kit Siang adalah seorang rasis.
Sebagai tindak balas kepada cabaran Annuar, Kit Siang memberikan gelaran bapa segala rasis kepada Annuar selepas ketua penerangan Umno itu menggelarnya sebagai seorang rasis, anti-Islam dan diktator politik.
Kit Siang berkata, Annuar bertindak memberi pelbagai gelaran kepadanya kerana berada dalam keadaan terdesak dan tertekan berikutan isu MARA yang sedang dihadapinya, selain untuk mencari populariti menjelang pemilihan Presiden FAM, Sabtu lalu.
Mengulas lanjut mengenai cadangan debat itu, Ammar berkata Annuar sudah memberi ‘lampu hijau’ dan mengesahkan kehadirannya manakala Kit Siang pula belum memberikan sebarang jawapan.
“Hanya Kit Siang belum lagi, mungkin pegawai dia belum bagi tahu dia,” katanya.
Ammar berkata, tujuan debat itu bagi memberi penjelasan kepada generasi akan datang mengenai berhubung isu berkenaan.

Mahfuz Omar: MALANG, Menteri Salahkan Polis Yang Banyak Berhutang

Hanipa Maidin: Masalah SPR & Jangan Ugut Pegawai Kerajaan

Tiada pulangan dari tiket MRT, kata Menteri

Izzah kecewa surat jawapan Speaker tolak usul 'Bebas Anwar'

Anwar lawat Wan Azizah di hospital

‘Penampilan Anwar di mahkamah dibatal dengan notis singkat’

Syed Saddiq sahut cabaran Umno tulis esei Kit Siang


Syed Saddiq Syed Abdul RahmanSyed Saddiq Syed Abdul RahmanKetua Armada Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sahut cabaran Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa untuk menulis esei mengenai Penasihat DAP, Lim Kit Siang.
Syed Saddiq berkata, hadiah yang ditawarkan sangat menarik minatnya untuk turut serta dalam cabaran berkenaan.
"Tinggi harapan untuk rebut wang tunai seperti dijanjikan itu. Malah, saya berhasrat menyumbang wang tersebut kepada pasukan bola sepak Kelantan dan pelajar UniKL," katanya.
Annuar dilaporkan menganjurkan pertandingan menulis esei mengenai Kit Siang dan hadiah yang ditawarkan adalah RM50,000.
Sementara itu, Syed Saddiq berpendapat, rakyat Malaysia seharusnya mengelak daripada bersikap label-melabel terutama kepada pemimpin politik pembangkang.
Katanya, perbezaan fahaman memang wujud, tetapi sikap label-melabel tidak sepatutnya berlaku.
"Saya mungkin tidak bersetuju dengan Kit Siang mengenai beberapa isu, tetapi saya tidak akan memanggil beliau anti-Melayu, anti-Islam atau anti raja-raja Melayu.
"Sebelum sertai pembangkang, saya sentiasa menjauhkan diri daripada melabelkan seseorang," katanya.
Menurutnya, daripada melabel seseorang, lebih baik bersemuka dengan individu itu dan beritahu apa yang mahu disampaikan.
"Lebih baik fokus kepada isu. Kita tidak perlu bersembunyi di sebalik pelabelan untuk berjaya dalam mengemukakan hujah," katanya seperti dipetik Sinaronline hari ini.

Seminar Pemikiran Tuan Guru: Salahuddin sedia disaman waris kepada dua lagi tokoh dalam Pas


Salahuddin AyubSalahuddin AyubTimbalan Presiden Amanah  Salahuddin Ayub tidak gentar untuk terus mengunakan nama dua lagi tokoh besar dalam Pas untuk menganjurkan wacana ilmu dan bersedia untuk berhadapan dengan  sebarang tindakan perundangan oleh ahli waris.
 Beliau berkata cadangan untuk mengusulkan  kepada Amanah membabitkan tokoh utama Pas seperti  Allahyarham Hj Yusuf Rawa dan Allahyarham Datuk Fadzil Noor akan dicadangkan kepada parti itu,  walaupun waris kepada Allahyarham Nik Abdul Aziz Nikmat sebelum ini, membantah penganjuran Seminar Pemikiran Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang dijangka akan diadakan pada 9 April ini.
"Mungkin dalam Mesyuarat Bulanan Amanah minggu depan, saya akan mencadangkan supaya ada individu, NGOs dan pertubuhan politik berminat untuk menganjurkan wacana dua orang lagi tokoh besar yang lain iaitu Allahyarham Hj Yusuf Rawa dan Allahyarham Ustaz Datuk Fadzil Noor.
"Pemikiran politik kedua-dua orang tokoh ini juga sangat besar kesan dan pengaruhnya dalam merubah paradigma,'patern' budaya politik negara ini.
"Saya berharap waris kepada kedua-dua mereka bolehlah bersiap untuk menyaman saya ke mahkamah," ujarnya dalam kenyataan hari ini.
Salahuddin berkata demikian ekoran laporan polis yang dibuat oleh waris Allahyarham Nik Aziz pada 23 Mac lalu di Kota Bahru terhadap Amanah kerana berhasrat menganjurkan 'Seminar Pemikiran Tuan Guru Nik Abdul Aziz' tanpa kebenaran daripada ahli waris.
Bagi waris tindakan Amanah itu disifatkan sebagai biadab dan sangat tidak bertanggungjawab apabila sanggup menggunakan nama Allahyarham bagi mempromosikan parti serpihan Pas itu.
Penggunaan nama Nik Abdul Aziz dengan tidak mendapat persetujuan telah memberi imej buruk kepada Allahyarham dan keluarga yang seolah-olah menggambarkan mereka menyokong perjuangan Amanah.
Kata anak ketiga Allahyarham, Nik Adli Nik Abdul Aziz dalam sidang akhbar khas di kediaman Nik Abdul Aziz di Pulau Melaka seperti dipetik  menyebuttindakan Amanah anjurkan seminar itu akan menimbulkan kekeliruan di kalangan ahli Pas kononnya Allahyarham sekiranya masih hidup akan menyokong Amanah sedangkan Allahyarham selama hayatnya cukup istiqamah dengan perjuangannya bersama Pas.
Salahuddin dalam kenyataannya pula menjelaskan dalam sejarah ketamadunan manusia, seseorang tokoh yang bertaraf dunia akan disoroti pemikiran dan sumbangan hasil kerjanya oleh warga dunia merentas sempadan bangsa, warna kulit, negara dan agama dengan pelbagai latarbelakang.
"Mereka bukan 'jaguh kampung' yang hanya disanjung oleh puak ataupun kelompok sendiri.
"Kehebatan mereka adalah faktor yang menyumbang kepada pencerahan ilmu, pemikiran dan tamadun manusia.
"Lazimnya, segala pemikiran besar tokoh-tokoh ini diungkap kembali setelah mereka meninggalkan dunia," ujarnya.
Salahuddin berpandang wacana intelektual adalah medan terbaik bagi melahirkan perbahasan yang sihat sekaligus mengangkat martabat cara berfikir manusia terhadap apa jua cabaran dan manusiawi itu sendiri.
Katanya lagi,apabila wacana ilmu dan pemikiran dianggap masalah atau penyakit yang ditakuti, maka itu adalah petanda malapetaka besar bakal menimpa.
"Adalah pelik dan menjengkelkan apabila ada kelompok manusia yang marah dan risau apabila ada pihak yang mahu menganjurkan 'Seminar Pemikiran Tok Guru Nik Abdul Aziz' ini.
" Bagi saya sejujurnya, TGNA adalah seorang tokoh dan negarawan yang juga dimiliki rakyat dan negara. Tidak keterlaluan jika ada di antara kita yang menganggap beliau adalah tokoh dunia pada kelasnya yang tersendiri," terang Salahuddin dengan menyebut beberapa nama tokoh tersohor dunia yang diangkat pemikiran mereka untuk diwacanakan kepada khalayak.

Guru pro pembangkang: Realiti penjawat awam tidak sokong kerajaan Umno@Bn


Mohd Sany HamzanMohd Sany HamzanKerajaan sewajarnya menghayati dan mendalami aspirasi serta kehendak penjawat awam bukannya mengongkong atau memaksa untuk menyokong kerajaan.
Ketua Pemuda Amanah Nasional Mohd Sany Hamzan berkata, tindakan Menteri Pelajaran, Datuk Seri Mahdzir Khalid mengugut guru yang aktif dan mengambil tindakan terhadap guru yang didapati menyokong pembangkang adalah satu tindakan yang tidak wajar.
"Ugutan seperti itu seolah-oleh merendahkan martabat warga pendidik yang mempunyai kebijaksanaan untuk membuat atau menyokong apa jua perkara.
"Pemuda Amanah Nasional berpandangan, kerajaan tidak sewajarnya mengongkong kakitangan kerajaan khususnya guru-guru sehingga hak mereka sebagai rakyat biasa terbatas," ujarnya dalam satu kenyataan.

Mohd Sany berkata, dengan ugutan itu realitinya ketika ini dakwanya lagi, penjawat awam tidak mendokong kepimpinan negara.
"Sekiranya kerajaan Barisan Nasional benar-benar berintegriti dan berjaya dalam pemerintahannya, sudah pasti kerajaan tidak takut akan kurangnya sokongan daripada kakitangannya.
"Sebaliknya mereka yakin memperoleh kepercayaan daripada kakitangannya khususnya guru.
"Hakikatnya ialah kerajaan Barisan Nasional tidak mendapat sokongan hingga memaksa mereka mengongkong dan mencampuri urusan seharian kakitangan kerajaan walaupun diluar waktu bekerja," ujarnya.
Justeru beliau menegaskan, agar kerajaan fokus terhadap perkara yang lebih besar iaitu menyelesaikan permasalahan dan dilema yang dihadapi oleh warga pendidik.
"Guru berada dalam suasana cukup tertekan dengan bebanan kerja seharian serta kerja-kerja tambahan diluar daripada waktu bekerja.
"Kami yakin, tindakan kerajaan ketika ini akan memperkuatkan lagi azam guru-guru untuk membuat perubahan dalam pilihan raya yang akan datang," katanya.

Hutang Negara Hampiri RM1 Trillion: TN50 pastikan generasi muda tak warisi beban kos hidup sembang Khairy

Pelan Transformasi Nasional 2050 (TN50) akan memastikan generasi akan datang tidak 'mewarisi' beban peningkatan kos sara hidup yang dihadapi rakyat kini, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.
Beliau berkata perkara itu mampu direalisasikan dengan pelaksanaan pelbagai aspirasi disuarakan generasi muda untuk TN50 antaranya dalam soal pengangkutan, perumahan dan kemudahan kesihatan mampu milik serta pekerjaan lebih baik.
"Isu kos sara hidup akan dapat ditangani jika aspirasi ini dapat
dilaksanakan dengan baik oleh kerajaan. Contohnya antara penyumbang terbesar kos sara hidup tinggi ialah perumahan iaitu sewa dan harga rumah yang tinggi, begitu juga kos pengangkutan awam yang tinggi, kita guna kenderaan sendiri...petrol meningkat dan sebagainya.
"Tetapi apabila kita dapat melabur dengan menjadikan kawasan bandar dan luar bandar lebih sesuai didiami dengan rumah mampu milik, pengangkutan awam lebih murah...ini dengan sendirinya menyelesaikan masalah kos sara hidup," katanya pada sidang media di Melaka malam tadi.
Terdahulu, beliau menghadiri Siri Dialog TN50 Melaka di Ayer Keroh di yang turut dihadiri Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron dan kira-kira 1,500 peserta.
Khairy berkata apa yang penting sekarang adalah memastikan TN50 mampu mengadakan penyelesaian jangka panjang bagi memastikan pelan itu dapat mengatasi masalah peningkatan kos sara hidup.
"Kita ada penyelesaian secara ad hoc seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan sebagainya tetapi penyelesaian secara struktur melalui TN50 mestilah datang daripada sumber aspirasi yang saya katakan tadi," katanya.
Beliau berkata inisiatif penyelesaian kos sara hidup yang dikemukakannya melalui Pergerakan Pemuda Umno hanyalah berbentuk reaktif dan bukan secara struktur jangka panjang.
"Seperti penangguhan kenaikan harga tol itu hanya penangguhan, tetapi nanti kena naikkan juga tol. Kita mahu penyelesaian secara struktur seperti rumah mampu milik dan pekerjaan lebih baik barulah dapat atasi masalah kenaikan kos sara hidup," katanya.

2 ‘Nik’ bertembung dalam PAS?

Pemerhati politik veteran berkata keputusan Nik Abduh bertanding di Pengkalan Chepa menunjukkan beliau menyimpan cita-cita politik seperti ayahnya, tetapi ia bukan jalan mudah disebabkan Nik Amar.
nik-nik
Walaupun mereka yang tidak sehaluan dengan saf kepimpinan tertinggi sudah lama disingkirkan, ia tidak bermakna PAS kini bebas daripada pergolakan dalaman menjelang muktamar bulan depan.
Sudah ada tanda-tanda berlaku perebutan kuasa di antara Ketua Pemuda PAS, Nik Abduh Nik Aziz, dan Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah atau juga dikenali Nik Amar, kata seorang pemerhati veteran yang banyak menulis tentang politik PAS.
Mohd Sayuti Omar berkata, tindakan Nik Abduh, yang juga anak bekas mursyidul am PAS, bertanding untuk jawatan kedua tertinggi di PAS Pengkalan Chepa baru-baru ini, membuktikan cita-cita ahli Parlimen Pasir Mas itu untuk mengikuti langkah bapanya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
“Ia masih berlaku di bawah karpet, tetapi sudah wujud 2 kem di Kelantan, di antara Nik Abduh dan Nik Amar.
“Perselisihan itu adalah untuk merebut takhta, dan takhta yang dimaksudkan adalah jawatan menteri besar,” Sayuti memberitahu FMT.
“Bagi saya, Nik Abduh mempunyai cita-cita untuk menjadi menteri besar Kelantan. Tindakannya masuk ke Pengkalan Chepa adalah bertujuan untuk menjatuhkan kem Nik Amar,” katanya dalam wawancara bersama FMT.
Nik Abduh bertanding menentang Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dr Izani Husin untuk jawatan timbalan yang dipertua, tetapi hanya memungut 37 undi berbanding Izani yang mendapat 209 undi.
Ada yang melihat kekalahan itu tamparan hebat untuk Nik Abduh yang merupakan anak kepada tokoh PAS paling berpengaruh era ini.
Nik Abduh bagaimanapun menolak tanggapan tersebut, dan berkata beliau hanya bertanding “suka-suka”.
Pengkalan Chepa
Nik Abduh, 47, merupakan antara suara paling lantang menentang pemimpin parti yang mahu meneruskan kerjasama dengan DAP. Pada muktamar tahun itu, puluhan pemimpin veteran PAS disingkirkan dalam apa yang dikenali sebagai “tsunami ulama”, menyaksikan penyokong Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan mursyidul am ketika itu, Datuk Haron Din, memenuhi hampir kesemua jawatan tertinggi parti.
PAS Pengkalan Chepa merupakan kubu Nik Amar. Beliau kekal jawatannya sebagai Yang Di Pertua bagi sesi 2017/2019, dibantu Dr Izani sebagai timbalannya.
Sayuti berkata, Pengkalan Chepa merupakan kerusi penting buat Nik Abduh memulakan misinya untuk mengikuti landasan politik seperti bapanya.
“Dalam politik, kita tidak boleh 100% ikuti jejak langkah politik ayah kita, harus ada langkah, kebijaksanaan sendiri. Kita tidak boleh tumpang pengaruh orang lain hatta ibu dan bapa,” katanya.
Nik Aziz yang meninggal dunia pada awal 2015 selepas lebih 2 dekad memimpin PAS dan kerajaan Kelantan, pernah dipilih sebagai ahli Parlimen Kelantan Hilir (1967-1974) dan Pengkalan Chepa (1974-1986).
Pada 1986, Nik Aziz dilantik sebagai ketua pembangkang Kelantan, sebelum dipilih sebagai menteri besar ke-6 susulan kejayaan PAS dan rakannya dalam Angkatan Perpaduan Ummah merampas negeri itu daripada Barisan Nasional pada pilihan raya 1990.
Bagi Sayuti, keputusan Nik Abduh bertanding dalam jawatan nombor 2 PAS Pengkalan Chepa adalah tindakan gopoh.

Sukarnya pembangkang hendak berpakat.....

Walaupun masih baharu, kemampuan PPBM dan Amanah tidak boleh diperkecilkan kerana kedua-dua parti itu digerakkan oleh orang berpengalaman dari Umno dan PAS.
pakatan
Minggu lalu, secara rasminya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyertai Pakatan Harapan (PH). Dengan ini, gabungan itu mempunyai 4 anggota, termasuk PKR, Amanah dan DAP.
Ia menjadi bersejarah kerana kedua-dua tokoh ikon PPBM dan PKR, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, pernah bersama-sama memimpin negara ini.
PH ditubuhkan tahun lalu bagi menggantikan Pakatan Rakyat yang bubar akibat perseteruan DAP dan PAS. Perpecahan Pakatan Rakyat ini juga membawa kepada perpecahan PAS yang melahirkan Amanah.
Ketiadaan PAS menyebabkan kedudukan PH tidak sekuat Pakatan Rakyat. Amanah yang menggantikan PAS adalah parti lebih kecil. Sementara PBBM juga adalah parti baharu walaupun mempunyai tokoh hebat.
Namun begitu PH lebih tersusun berbanding Pakatan Rakyat walaupun ia akan menghadapi saingan daripada PAS yang dijangka memecah undi pembangkang dalam pilihan raya akan datang, dan selanjutnya memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN).
Pemecahan Pakatan Rakyat dan PAS merupakan strategi BN selepas pilihan raya tahun 2008.
Ketika mula Pakatan Rakyat ditubuhkan, ia berada dalam keadaan kuat. Anwar yang mengumumkan penubuhannya masih bebas dan dapat menyatukannya. Mursyidul Am PAS ketika itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, bukan saja menyatukan partinya tetapi juga komited terhadap kerjasama dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat. Pada masa itu Pakatan Rakyat memerintah Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan.
Tetapi kekuatan Pakatan Rakyat terhakis bermula dengan kelemahan ahli dewan undangan negeri DAP dan PKR di Perak yang akhirnya menjatuhkan kerajaan negeri mereka. Ia diikuti dengan krisis perpecahan dalaman PAS Selangor dan PAS Kedah. Di Selangor, ia menyaksikan terkeluarnya Datuk Dr Hassan Ali.
Pakatan Rakyat ditubuhkan setelah parti yang menentang BN memenangi 5 negeri dan menafikan majoriti dua pertiga pada pilihan raya umum tahun 2008. Parti-parti itu ialah PKR, DAP dan PAS, sementara Parti Sosialis Malaysia (PSM) bertanding atas tiket PKR.
Gabungan ini hanya sempat menghadapi sekali pilihan raya umum iaitu pada tahun 2013. Dalam pilihan raya itu, ia kehilangan Kedah dan gagal memenangi semula Perak. Negeri Pakatan Rakyat tinggal 3 iaitu Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor.
Dalam pilihan raya 2013, Pakatan Rakyat memperlihatkan suasana tidak sekatanya. Terdapat 2 tempat di mana berlaku pertandingan PAS menentang calon Pakatan Rakyat yang menggunakan lambang PKR.
Di Kota Damansara, calon Pakatan Rakyat diwakili oleh PSM yang bertanding atas tiket PKR ditentang oleh PAS. Akibatnya, BN yang memenangi pertandingan 3 penjuru itu.
Pakatan Rakyat terus menghadapi perpecahan apabila PKR melaksanakan “Langkah Kajang” pada 2015 yang bertujuan untuk menggantikan menteri besar Selangor ketika itu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dengan Anwar.
Usaha itu tidak kesampaian apabila Anwar didapati bersalah dan dihukum penjara. Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kemudian menggantikan suami beliau dalam Langkah Kajang, tetapi akhirnya beliau tidak dapat juga menjadi Menteri Besar.
Sebaliknya ia bukan saja membawa pergeseran dalam Pakatan Rakyat iaitu antara PKR dan PAS, tetapi juga di kalangan dalaman kedua-dua parti itu. Ini kerana PAS menyokong Khalid dan akhirnya yang menjadi menteri besar ialah Datuk Seri Azmin Ali.
Proses terungkainya Pakatan Rakyat bermula apabila Nik Aziz meninggal dunia dan jawatan beliau diambil alih Datuk Haron Din. Ekoran itu berlakulah pertelingkahan antara PAS dan DAP yang membawa kepada pembubaran Pakatan Rakyat diikuti dengan perpecahan PAS yang menghasilkan Amanah.
Daripada situlah PKR, DAP dan Amanah menubuhkan Pakatan Harapan.

Undi disia-sia

Segala pergolakan dalam parti-parti pembangkang ini mendatangkan kekecewaan pada pengundi mereka. Harapan besar pendokong pembangkang dipunahkan dengan gelagat politik para pemimpinnya.

DIALOG RUU 355

Dialog atau sketsa perbualan mengenai RUU 355 ini diterima melalui grup Whatsapp  dan juga email. Rasanya tentu ramai yang turut sama menerima dan sudah pun membacanya.

Ia amat menarik untuk kita lebih memahami mengenai kemelut pindaan undang-undang tersebut yang sehingga ini masih tertangguh dan tidak diketahui sama ada akan dibentangkan atau terus ditangguhkan lagi.

Saya siarkannya semula untuk tatapan dan perkongsian kita bersama.


USTAZ DIN : "Setiap orang Islam wajib sokong RUU355..."
.
AWANG : "Tak wajib.... RUU355 bukan hukum Allah.... Sesuatu yang tidak diwajibkan oleh Allah dan Rasul, tidak ada siapa pun yang layak mewajibkannya.... Agama Islam ni bukan milik lebai PAS."
.
USTAZ DIN : "Hukuman 100 kali sebatan bagi orang yang melakukan zina, itu hukum Allah..."
.
AWANG : "Saya tak pertikaikan 100 sebatan tu.... Yang saya nak tanya, 30 tahun penjara dan denda RM100,000, adakah itu hukum Allah? Setiap orang Islam wajib sokongkah?"
.
USTAZ DIN : "Tok Guru Haji Hadi kata wajib...."
.
AWANG : "Haji Hadi bukan nabi...!"
.
USTAZ DIN : "Dia seorang ulamak..."
.
AWANG : "Dia pun manusia biasa, bukannya dia terima wahyu dari langit...."
.
USTAZ DIN : "Enta memperlekehkan ulamak....!"
.
AWANG : "Ustaz mengkultuskan dia seperti nabi, itu lebih besar salahnya...."
.
USTAZ DIN : "Rasulullah bersabda, al-ulamak warisatul anbiya'... Para ulamak itu pewaris nabi..."
.
AWANG : "Kalau gitu, confirmlah Haji Hadi bukan ulamak...!"
.
USTAZ DIN : "Kenapa pulak...?"
.
AWANG : "Mana mungkin seorang pewaris nabi berakhlak seperti Haji Hadi...? Bercakap bohong, berbuat khianat, berbahasa kasar, tidak beradab, angkuh, sombong, menyakitkan hati ramai orang, menjadi bahan ketawa orang.... 
Logikkah seorang ulamak memiliki ciri-ciri dan sifat sebegitu...? Pewaris nabi apa gitu...?"
.
USTAZ DIN : "Sebenarnya, kenapa enta ni beria-ria menolak RUU355...? Apa yang enta takutkan...?"
.
AWANG : "Saya tidak menolak RUU355 dan tak ada sebab pun kenapa saya perlu takut.... Yang saya tanya, kenapa Ustaz kata setiap orang Islam wajib sokong RUU355...? Apa dalilnya...?"
.
USTAZ DIN : "Bukankah RUU355 menambahkan bidang kuasa mahkamah syariah...? Dan dicadangkan hukuman yang lebih berat terhadap pesalah, sesuai dengan hukum Allah....Itu ke arah perlaksananaan undang-undang hudud sepenuhnya...."
.
AWANG : "Ya lah.... tentang nak pinda rang undang-undang ke, nak rombak akta ke, bukankah itu urusan ahli Parlimen...? Pasal apa hukum terkena kepada setiap orang Islam...?
.
USTAZ DIN : "Yang di Parlimen tu, Parlimenlah, itu urusan wakil rakyat.... Tapi iman dalam dada kita masing-masing mesti ada iktiqad sama ada kita sokong atau tak sokong RUU355."

PINGGAN MANGKOK YANG SUMBING DAN RETAK SERIBU ITU TIDAK BOLEH DIPAKAI LAGI, DIBUANG SAHAJA


Saya telah memberikan pandangan kepada rakan-takan fb semalam tentang budaya dan kepercayaan yang kita selalunya tidak akan menggunakan lagi pinggan, cawan atau piring yang telah sumbing dan retak seribu. Jika kita dihidangkan makanan dengan pinggan mangkok yang sumbing ia menunjukan betapa kurang sopannya atau dhaifnya kita tentang adab dan budaya bukan sahaja kepada kaum Melayu malahan kepada banyak bangsa dan kaum di dunia ini.
Setengahnya percaya bahawa jika kita menggunakan pinggan mangkok yang sumbing dan retak seribu itu ia akan membawa sial dan berbagai-bagai lagi yang tidak baik untuk kita semua.
Kesemua yang memberi respons itu bersetuju dengan pandangan saya itu, malahan ada yang memberikan bukti keyakinan mereka dengan mengeluarkan hadith Muhammad saw yang mencegah kita menggunakan pinggan mangkok yang sumbing itu. Kata mereka yang sumbing dan retak seribu itu patut di buang sahaja dan jangan digunakan lagi.
Yang lebih menarik lagi ada yang memberikan pandangan apa sahaja yang sudah retak dan sumbing itu kita patut jauhi nya termasuk lah parti-parti politik yang sedang menghadapi keretakan dan sumbing itu.
Keseluruhan komen dari peminat politik yang memberikan respons itu rata-rata berpendapat yang Umno sudah retak dan menunggu pecah sahaja. Malahan sumbingnya Umno itu sudah lama kelihatan dan semakin jelas hari demi hari. Terlalu banyak puak dan kem dalam parti itu sekarang ini. Di sana sini ada retak dan sumbingnya.
Sesungguhnya Najib akan menghadapi masalah keretakan dalam parti pimpinannya hasil dari rasa tidak yakin terhadap kepimpinan Najib dikalangan pemimpin-pemimpin setiap peringkat dalam parti itu sekarang. Semuanya sedang menjolok Najib agar jatuh dan mereka akan berebut untuk mendapatkan buah yang dijolok mereka itu. Ramai yang tidak tahu yang menjolok itu tidak akan dapat menyambut buahnya.

DAP cadang 'elaun kesukaran' penjawat awam Sabah, S'wak di Semenanjung

Putrajaya digesa untuk menyediakan 'elaun kesukaran' untuk penjawat awam dari Sabah dan Sarawak yang datang bekerja di Semenanjung Malaysia dalam belanjawan akan datang.
Teresa Kok (DAP-Seputeh), semasa perbahasan Perbekalan Tambahan 2016 (Rang Undang-undang) 2017 hari ini, berkata penjawat awam yang berasal dari kedua-dua negeri itu berdepan masa yang sukar dalam perbelanjaan sara hidup.
"Semuanya mahal, mereka perlu membayar tol tetapi mereka tidak mempunyai elaun kesukaran walaupun harga barangan dan rumah sewa di sini lebih mahal daripada di Sabah dan Sarawak," katanya.
Pada masa ini, penjawat awam yang berkhidmat di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak dibayar elaun berkenaan antara RM500 hingga RM1,500 sebulan.
Sementara itu, Kok juga menggesa Putrajaya untuk memperuntukkan lebih banyak dana untuk penyelenggaraan Parlimen dengan membina lebih banyak lif kerana hanya satu boleh digunakan setiap kali perdana menteri hadir.
Tambahnya, tempat letak kereta juga tidak mencukupi.

Dr M: Saya ingatkan Nazri nak beritahu dia letak jawatan

Bekas perdana menteri menjelaskan mengapa beliau 'mendiamkan diri' ketika ditemui lawan debatnya.
mahathir-nazri
KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berdiam diri ketika ditemui Datuk Seri Nazri Aziz pada Sabtu kerana menunggu menteri Umno itu memberitahu dia meletakkan jawatan.
“Saya ingatkan dia mahu tanya soalan dan nak beritahu dia letak jawatan,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat bersama pimpinan Pakatan Harapan di Parlimen.
Dipercayai Dr Mahathir merujuk kepada twit Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali pada Februari, mengenai khabar angin seorang menteri kanan akan meletak jawatan kerana isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Muatnaik tersebut mencetuskan gempar dalam kalangan media, yang berusaha membongkar identiti menteri itu.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membalas twit tersebut, melalui Twitter dan Facebook, mengatakan beliau tidak dimaklumkan mengenainya dan Azmin berbohong kecuali jika menamakan menteri itu.
Azmin tidak berganjak, dan berkata beliau dimaklumkan sendiri oleh menteri itu.
Sementara itu, Nazri, yang juga menteri pelancongan dan kebudayaan berkata beliau mendiamkan diri sesama bersebelahan dengan Dr Mahathir kerana menghormati bekas perdana menteri itu.
Nazri berkata aturan semasa Dr Mahathir jadi perdana menteri adalah “anda tidak bercakap dengannya kecuali beliau bercakap dengan anda terlebih dahulu”.
Dua ahli politik ini ditemui di gerai di Kuala Kangsar, menikmati cendol dan laksa.
Nazri berkata seorang pembantu Dr Mahathir cuba menghalang mereka dari bertemu sebaik beliau tiba.

Pas hanya ‘budak nakal’ dalam BN

pas bn
KOTA BHARU -  Pas hanya akan menjadi ‘budak nakal’ yang dilihat mudah merajuk dan sukar dipujuk bila berada dalam BN, kata Setiausaha BN Negeri, Senator Datuk Hanafi Mamat.
Menurutnya, isu biawak hidup yang dibawa Pas itu bukan perkara baharu malah sebelum ini banyak pihak berpendapat mengatakan BN sebenarnya menyokong biawak hidup jika Pas berada bersama dengan parti pemerintah itu.
“BN tidak pernah menagih simpati Pas untuk bentuk pakatan politik bagi memimpin negara. Kita hanya mempelawa Pas bekerjasama atas dasar-dasar dan isu-isu agama, bangsa, pembangunan, kebajikan dan malapetaka.
“Contohnya, kita sokong RUU355, bantu rakyat miskin melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), bayar gaji tok imam, membina dan baik pulih surau dan masjid. Bantu mangsa banjir. Memberi peruntukan bayar gaji kakitangan kerajaan negeri yang tidak mencukupi dan pelbagai lagi,” katanya.
Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang didakwa mengumpamakan tindakan menyertai BN sebagai memikul biawak hidup kerana parti itu sedang dibebani dengan pelbagai masalah dan penyakit.
Malah Abdul Hadi juga berkata, walaupun sebahagian daripada pemimpin BN yang bermasalah telah menyertai Pakatan Harapan, namun ada ‘biawak yang lebih besar’ dalam gabungan itu dan penyakitnya yang dialami juga lebih parah.

Anwar dibenar lawat Azizah di hospital

Anwar Ibrahim tiba di Kampung Baru Medical Centre dengan dikawal ketat pihak keselamatan Anwar Ibrahim tiba di Kampung Baru Medical Centre dengan dikawal ketat pihak keselamatan
Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi kebenaran melawat isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang dimasukkan ke Kampung Baru Medical Centre (KBMC) siang tadi. Anwar diberi kebenaran berada di hospital bersama Azizah dan ahli keluarga yang lain kira-kira dua jam petang tadi dengan dikawal ketat oleh pihak keselamatan.
Menurut sumber, Azizah yang juga Presiden PKR dimasukkan ke hospital selepas beberapa hari tidak sihat.
Sementara itu, Setiausaha Politik beliau, Rodziah Ismail dalam kenyataan malam ini memaklumkan, keadaan Azizah setakat ini tidak membimbangkan.
"Namun atas nasihat doktor pihak kami terpaksa menghadkan pelawat kepada keluarga terdekat sehingga pihak doktor mengizinkan.
"Ini adalah untuk memberikan beliau ruang yang secukupnya untuk berehat dan bersama keluarga tersayang.
"Sama-sama kita mendoakan agar Dr Wan Azizah akan cepat sembuh dan kembali bertugas," katanya.

"Auta RM2.6 Bilion"

ASAL UMNO MESTI BOHONG.....

Asal UMNO..Mesti Bohong..!!!

KANTOI !!!.. sekali lagi menteri AMENO cuba perbodohkan rakyat dgn auta putar belitnya..

Rakyat juga sedar kadar inflasi naik adalah berpunca dari penangan cukai GST 6% yg KERAjaan kenakan terhadap rakyat termasuklah yg miskin...