Sabtu, 27 Mei 2017

Bila Penyangak Gelarkan Orang Lain Penyangak Juga..!!!!

Sejarah Tak Pernah Menipu..
Pemimpin UMNO penyangak sebenar yg gadai tanah2 Melayu di Pulau Pinang..

LGE yang perkenalkan GST..
LGE perkenalkan 1MDB..
LGE naikkan harga minyak masak..
LGE hapuskan subsidi gula, tepung, beras ST
LGE naikan tarif elektrik
LGE perkenalkan MKN.
LGE naikkan caj TOL, tambang pengangkutan awam..
LGE jual EDRA Global Energy pada PRC
LGE jual bandar Malaysia pada PRC..
BUKAN Najib Razak....

Politik Matang Zaman Hadi-Jibby..!!!

"PAS dan UMNO adalah politik matang," -Najib Razak (11/5/2017)

"Memang kita nak baik dengan UMNO. Kalau tak baik macam mana nak suruh UMNO undi kita," -Hadi Awang (14/6/2016)

Hari Ini Dalam Sejarah..

Bila UMNO/BN mula kurang sokongan rakyat terutama masyarakat cina, persepsi perkauman mula dimainkan.

DAH TIADA MODAL ka nak pujuk masyarakat cina setelah mereka tanamkan kebencian terhadap cina & mainkn api perkauman di negara kita??!

Silap fakta tu Nuar Muso, PAS kafirkan AMENO bukan pasal cina, tu pasal Amanat Hadi Aweng, politik suku dan didakwa menolak Islam.. bukan pasal Cino.. BUTA FAKTA & malas nak kaji ka apa !!

MASIH INGAT UMNO/BN kata slps PRU13 tempohari.. 'APA LAGI CINA MAU' dan membuat tuduhan 'Pengundi cina bersikap talam dua muka' !!
 "#UmnoPalingSayangCina" - kata ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa (26/5/2017).

Mulia sungguh mati dalam Ameno.....


Buku anti-DAP dicetak tanpa nama penerbit, Annuar Musa takut apa?

IPOH, 27 MEI: Buku memuatkan 16 rencana hasil pertandingan penulisan memburuk-burukkan DAP oleh Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa yang terpalit dengan skandal MARA siap dicetak.
Anehnya, walaupun pemimpin UMNO itu jelas menjadi penganjur pertandingan menulis rencana rasis itu, buku berjudul ‘DAP Bahaya Kepada Melayu-Islam Di Malaysia’ yang memuatkan 16 esei tersebut tidak memiliki nama penerbit, pencetak dan juga nama penulis.
Persoalannya, apa yang ditakuti pihak penganjur sehingga tidak sanggup mengikuti garis panduan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (PPPA) yang mengkehendaki setiap hasil penerbitan dicetakkan nama dan alamat pencetak.
Bukankah akta itu selama ini dipertahankan habis-habisan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN)?
Ketua Sosialis Muda DAP (DAPSY) Kebangsaan, Wong Kah Woh berkata, kesamaran dalam penerbitan buku tersebut jelas menunjukkan pihak berkenaan seolah-olah tahu kandungannya bertentangan dengan undang-undang.
Malah, ia juga jelas bertujuan menyemai politik kebencian, permusuhan dan mampu mengundang bahaya kepada aspirasi politik rakyat Malaysia keseluruhannya.
“Annuar Musa cuba bermain politik perkauman untuk menunjukkan dia setia kepada UMNO menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 dan sanggup mengorbankan kepentingan perpaduan nasional.
“Dengan cara ini, dia boleh menunjukkan jasanya kepada Najib untuk memastikan dirinya ‘selamat’ dari skandal penyelewengan MARA,” katanya ketika dihubungi Roketkini.
Kah Woh yang juga ADUN Canning berkata, penerbitan buku tersebut juga jelas bertentangan dengan aspirasi golongan muda negara ini yang semakin bosan dan jijik dengan politik murahan menyemai kebencian kaum.
“Kita nak tahu bagaimana reaksi Pemuda UMNO, Pemuda MCA, Pemuda MIC dan Pemuda Gerakan terhadap tindakan pemimpin mereka, Annuar Musa,” ujarnya.
Menurut Ketua DAPSY itu, pihaknya telahpun membuat dua laporan polis terhadap pengumuman pemenang esei rasis tersebut.
“Saya telah buat satu laporan polis di Ipoh dan satu lagi laporan polis telah dibuat oleh DAPSY di Kuala Lumpur (Adun Damansara Utama, Yeoh Bee Yin; Adun Bukit Gasing, Rajiv Risyakaran bersama pemimpin DAPSY lain).

‘Buku rasis Annuar Musa’ bakal berdepan tindakan undang-undang

KUALA LUMPUR, 27 MEI: Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang hari ini berkata pihaknya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap buku rasis yang dilancarkan Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa semalam.
Buku bertajuk ‘DAP Bahaya Kepada Melayu-Islam Di Malaysia’ itu memuatkan 16 rencana hasil pertandingan penulisan memburuk-burukkan DAP anjuran bekas menteri UMNO itu.
Menurut Kit Siang, beliau belum lagi mendapatkan naskhah tersebut dan teruja untuk membaca buku itu.
“Adakah Annuar sanggup untuk bertanggungjawab terhadap pertandingan menulis rencana ‘Lim Kit Siang seorang rasis’ dan semua rencana yang memenangi pertandingan itu?” soalnya dalam kenyataan hari ini.
Dalam masa yang sama Ahli Parlimen Gelang Patah itu melahirkan rasa hairan bagaimana Annuar sebagai Ketua Penerangan UMNO boleh melancarkan buku tersebut.
“Adakah pemimpin UMNO kebal dari undang-undang?
“Saya dimaklumkan buku itu melanggar peraturan kerana tidak meletakkan nama penerbit dan pencetak sebagaimana dikehendaki oleh Akta Mesin Cetak 1984,” ujar beliau.
Seperti dilapor media, pemenang utama pertandingan menulis rencana memburuk-burukkan DAP dan Lim Kit Siang itu menerima hadiah RM10,000 manakala 25 pemenang yang terpilih menerima hadiah berjumlah RM50,000.

SATU LAGI CABARAN BUAT NAJIB

Berbeza dengan banyak pendedahan lain yang saya buat kebelakangan ini, saya agak terkejut apabila Setiausaha Media Perdana Menteri, Dato’ Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad semalam mengeluarkan kenyataan rasmi menafikan dakwaan bahawa Pejabat Perdana Menteri pernah melantik bekas pembantu Presiden Trump untuk melobi Kerajaan Amerika Syarikat.

Saya memetik satu perenggan kenyataan rasmi tersebut yang diterjemahkan seperti di bawah:

“.. Walau bagaimana pun, bertentangan dengan laporan media dan pengisytiharan yang difailkan, Pejabat Perdana Menteri atau Kerajaan Malaysia tidak pernah mengarahkan, melantik atau memberi kontrak baik kepada Godfrey Group Ltd, firma 45 Group atau (bekas pembantu Presiden Trump) Healy Baumgardner-Nardone..”

Maksud kenyataan media rasmi Pejabat Perdana Menteri ialah sementara Pejabat Perdana Menteri tidak menafikan kesahihan pengisytiharan kerja-kerja melobi yang difailkan oleh bekas pembantu Presiden Trump itu, Pejabat Perdana Menteri tidak tahu menahu mengenai perkara itu kerana Pejabat Perdana Menteri atau Kerajaan Malaysia tidak pernah mengarahkan atau melantik firma-firma yang dinamakan di dalam pengisytiharan yang difailkan dengan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat itu.

Ini bukanlah kali pertama Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak menggunakan alasan sebegini untuk menafikan sesuatu. Dalam kes dana awam dari SRC International Limited, beliau dilaporkan menyatakan di dalam kes saman yang sedang berjalan di mahkamah bahawa beliau tidak tahu menahu tentang dana yang masuk ke dalam akaun peribadi beliau. 

Saya mengesyaki semasa kenyataan media rasmi ini dikeluarkan, Pejabat Perdana Menteri tidak sedar bahawa satu lagi pengisytiharan tambahan telah difailkan oleh firma pelobi 45 Group yang dimiliki bekas pembantu Presiden Trump, Healy Baumgardner-Nardone.

Pengisytiharan tambahan itu memberi maklumat yang lebih jelas mengenai siapa yang terlibat, siapa di belakang syarikat misteri Godfrey Group Limited yang menjadi pengantara di antara Pejabat Perdana Menteri dan pelobi di Washington serta perjanjian yang ditandatangani.

Saya sertakan keseluruhan dokumen pengiystiharan iaitu Exhibit A dan Exhibit B (yang melampirkan perjanjian lantikan untuk kerja-kerja melobi di antara Godfrey Group Limited dan 45 Group).

Daripada dokumen-dokumen pengisytiharan ini, kita dapat mengesahkan perkara-perkara berikut:

1) Dato’ Seri Najib disahkan sebagai pegawai kerajaan yang berurusan dengan pelobi di Amerika Syarikat (lihat Perkara 6 dalam Exhibit A).

2) Walaupun kontrak lantikan melobi ini tidak dibayar oleh Kerajaan Malaysia, pelobi di Washington tetap berurusan dengan pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia. Ini menunjukkan kenyataan media Pejabat Perdana Malaysia semalam kononnya Pejabat Perdana Malaysia atau Kerajaan Malaysia “tidak tahu menahu” adalah tidak tepat.

3) Kontrak melobi ini turut melibatkan usaha mengatur pertemuan di antara Kerajaan Amerika Syarikat dan Kerajaan Malaysia.

4) Perjanjian ini dibuat oleh Godfrey Group Limited yang didaftarkan sebagai syarikat pesisir pantai (offshore company) di British Virgin Island (BVI) yang bermaksud syarikat ini dilindungi dengan kerahsiaan dan tidak ada sesiapa pun yang boleh tahu siapa yang memiliki syarikat ini.
 
5) Bekas pembantu Trump, Healy Baumgardner-Nardone dibayar USD25,000 (bersamaan RM100,000) setiap bulan pada awal bulan untuk menyediakan perkhidmatan melobi ini
 
6) Syarikat Godfrey Group Limited (walaupun didaftarkan dalam penuh kerahsiaan di British Virgin Island) menggunakan alamat surat menyurat di Taman Molek, Johor Bahru.
 
7) Perjanjian lantikan kontrak melobi ini ditandatangani oleh seorang yang bernama Florence Goh mewakili Godfrey Group Limited.
 
Dokumen-dokumen ini secara jelas menunjukkan bahawa kerja-kerja melobi melibatkan pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia. Malah Dato’ Seri Najib sendiri dinamakan sebagai pegawai kerajaan yang akan berurusan dengan firma melobi ini.

Saya dengan segera cuba menyemak latar belakang Florence Goh yang menjadi pengarah Godfrey Group Limited.

Alamat 42, Jalan Molek 2/3 membawa kepada sebuah syarikat yang benar-benar wujud iaitu CRT Insights Technologies Sdn Bhd yang disenaraikan sebagai sebuah pembekal khidmat latihan yang berdaftar dengan Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) Kementerian Sumber Manusia, seperti di bawah:

https://www.hrdf.com.my/DigiGov/digigovportal.htm?actionFlag=SC_getSearchCompoPage&isPopup=0&isAnonymous=true&tableid=row&d-16544-p=5&hideActionBtns=Y&screenMode=edit&elementId=1100889&applicationMstId=1100011&defaultSearchCrt=1100100~1~N~N&changeLang=en_US

Dari situ, saya membuat carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan mengesahkan bahawa CRT Insights Technologies Sdn Bhd benar-benar wujud dan dimiliki oleh seorang bernama Goh Siew Boey yang maklumatnya nampak sama dengan Florence Goh seperti di dalam perjanjian kontrak melobi yang diisytiharkan di Amerika Syarikat.

Saya sertakan carian SSM yang menamakan Goh Siew Boey sebagai pemegang saham dan pengarah CRT Insights Technologies Sdn Bhd. Alamat perniagaan CRT Insights Technologies Sdn Bhd adalah sama dengan alamat Godfrey Group Limited di 42, Jalan Molek 2/3.

Berdasarkan maklumat-maklumat ini, saya menyeru supaya:

i. Dato’ Seri Najib berterus terang dan menyatakan sama ada 45 Group (yang dimiliki bekas pembantu Presiden Trump) telah berbohong apabila menamakan Perdana Menteri sebagai pegawai Kerajaan Malaysia yang berurusan dengan beliau (Healy Baumgardner-Nardone);

ii. Jika Healy Baumgardner-Nardone telah berbohong di dalam pengisytiharan kerja melobi yang difailkan sehingga mengheret nama Dato’ Seri Najib, maka Kerajaan Malaysia perlulah dengan serta merta mengambil tindakan undang-undang terhadap Healy Baumgardner-Nardone dan memaklumkan secara rasmi kepada Kerajaan Amerika Syarikat bahawa pengisytiharan yang difailkan adalah tidak benar;

iii. Florence Goh memberi keterangan terbuka secepat mungkin siapa yang menyuruh beliau (melalui Godfrey Group Limited) melantik bekas pembantu Presiden Trump melobi Kerajaan Amerika Syarikat bagi pihak Pejabat Perdana Menteri;

iv. Florence Goh dengan segera menyatakan dari mana dana RM1.125 juta (atau USD250,000) diperolehi untuk membayar syarikat lobi 45 Group bagi kerja-kerja melobi bagi pihak Kerajaan Malaysia; dan

v. Jika benar kenyataan media Pejabat Perdana Menteri semalam bahawa Kerajaan Malaysia tidak tahu menahu mengenai perkara ini, maka Dato’ Seri Najib perlu membuat laporan polis serta merta kepada Florence Goh kerana telah melakukan jenayah menggunakan nama Kerajaan Malaysia tanpa kebenaran dan menyamar mewakili Kerajaan Malaysia.

Saya berharap Dato’ Seri Najib sedar bahawa perkara ini akan terus mendapat perhatian di Amerika Syarikat dan di Malaysia; seterusnya mencemarkan lagi reputasi beliau yang sudah pun tercemar. 

Beliau tidak boleh beranggapan dengan memberi kenyataan mudah seolah-olah syarikat Godfrey Group dan Florence Goh telah “menderma” (sekali lagi) demi kebaikan Kerajaan Malaysia tanpa pengetahuan beliau, perkara ini akan hilang begitu sahaja.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
27 MEI 2017.

Ini adalah satu lagi cabaran terbuka untuk Perdana Menteri, Najib Razak. Sekiranya beliau ada kejujuran dan tiada apa-apa yang hendak dilindungkan, tidaklah sukar sebenarnya untuk menyahut apa yang dituntut Rafizi ini.

Terengganu belum sedia laksana hudud - MB


Mercu tanda Kuala TerengganuMercu tanda Kuala Terengganu
Terengganu belum bersedia melaksanakan hukum hudud sebelum kajian mendalam terhadapnya dilaksanakan, kata Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman.
Beliau berkata keputusan untuk melaksanakan hukum hudud juga hanya ditentukan oleh Dewan Undangan Negeri dan seterusnya perlu mendapat perkenan Sultan (Sultan Terengganu).
“Kita sekarang memberi tumpuan kepada Rang Undang-Undang 355… jika ia diluluskan baru kita boleh lihat apa yang boleh (hukum syariah) dilaksanakan di bawah RUU kerana tidak mahu terburu-buru dalam soal ini,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengagihkan kira-kira 1,500 bungkus bubur lambuk sumbangan sebuah syarikat korporat kepada orang ramai di Masjid Abidin hari ini.
Ahmad Razif mengulas kenyataan Exco Telekomunikasi, Multimedia, dan Tugas-Tugas Khas Negeri Terengganu, Ghazali Taib bahawa Terengganu akan tetap memperjuangkan perlaksanaan Undang-Undang Syariah 2001 di negeri itu, ketika Kembara Dakwah Media Terengganu ke Acheh, semalam.
Ghazali turut berkata Negeri Terengganu akan menjadikan Aceh, Indonesia sebagai model dalam pelaksanaan hukum hudud jika ia dilaksanakan kelak.

Negeri perdana menteri paling kurang sejahtera

Aksi menteri besar Pahang (duduk) yang tular bulan lalu ketika lawatan perdana menteri berserta isteri, Rosmah MansorAksi menteri besar Pahang (duduk) yang tular bulan lalu ketika lawatan perdana menteri berserta isteri, Rosmah Mansor
Negeri Pahang mencapai skor terendah dalam laporan Indeks Kesejahteraan Keluarga (IKK) Malaysia 2016.
Secara keseluruhannya, indeks kesejahteraan keluarga Malaysia bagi negeri asal Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu dilapor hanya 6.72 mata daripada skor maksimum 10 mata.
Berada di bawah garis peringkat kebangsaan iaitu 7.33 mata, Pahang bersama Negeri Sembilan (6.78 mata) dan Perlis (6.97 mata) berada dalam kelompok tiga terendah.
Lapan domain digunakan dalam IKK antaranya keselamatan keluarga serta domain keluarga dan teknologi komunikasi.
Sementara itu, Melaka menjadi negeri paling sejahtera di Malaysia dengan pencapaian 8.28 mata.
Bagi negeri Pakatan Harapan, Selangor mencapai skor 7.33 mata manakala Pulau Pinang mencatatkan 7.31 mata.

Keluar parti taktik ‘bunuh’ PPBM menjelang PRU14

Pengerusi PPBM Perak berkata, tohmahan seumpama itu dibuat pihak-pihak yang tidak selari dengan perjuangan PPBM dan mereka yang tidak ikhlas dalam perjuangan.
bersatu-perak1
PETALING JAYA: Tuduhan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) kini dilanda kemelut dalaman dilakukan pihak-pihak yang ingin melihat parti itu gagal menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kata Pengerusi PPBM Perak, Faizal Azumu.
Beliau berkata, tohmahan seumpama itu dibuat pihak-pihak yang tidak selari dengan perjuangan PPBM dan tuduhan kononnnya berlaku amalan kronisme adalah petanda bahawa mereka tidak ikhlas dalam perjuangan dan tidak sesuai berada dalam mana-mana parti.
“Tidak ada kronisme dalam PPBM. Bagi mereka yang ingin lihat parti ini gagal, mereka akan kata macam-macam seperti kronisme, sekutu Umno, peribadi jahat dan sebagainya.
“Golongan ini adalah mereka yang mahu melihat kegagalan parti. Lain di mulut, lain di hati. Mereka tidak sesuai berada di parti mana sekalipun,” katanya kepada FMT, hari ini.
Faizal berkata demikian sebagai respons terhdap tindakan lebih 1,000 anggota PPBM Perak diketuai penaja bahagian PPBM Ipoh Timur, Azrul Suhadi Ahmad Mokhtar dan Ketua Penaja bahagian PPBM Teluk Intan, Jemaat Yaacob isytihar keluar parti semalam.
Mereka berkata, ia dilakukan susulan kegagalan Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyelesaikan konflik dalaman parti di peringkat pusat dan negeri.
Sebaliknya, tegas Faizal, Muhyiddin dengan dibantu bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengemudi parti dengan baik.
“Majoriti ahli menerima baik kepimpinan beliau. Dikhabarkan 1,000 yang keluar parti. Kami percaya ia tidak benar. Jumlah itu dipetik dari angin yang berlalu. Akan ada lagi usaha-usaha sebegini untuk memecah-belahkan parti.

MATI DALAM UMNO....

Salah satu impian Ketua Penerangan UMNO, Annuar Musa dalam  meniti usianya yang semakin lewat ini ialah agar kematiannya nanti ketika beliau masih kekal bersama UMNO.

Ini kerana katanya, beliau benar-benar yakin bahawa UMNO berjuang untuk agama, bangsa dan negara.

Annuar juga menceritakan bagaimana beliau sekarang ini kerap ditanya mengapa  hampir setiap hari memakai baju sama ada yang berlogo UMNO atau BN.

"Saya kata itu yang hanya nampak pada baju tapi kalaulah anda boleh belah dalam hati saya,  darah yang mengalir dan jantung yang berdenyut ini dalamnya penuh dengan semangat Umno," katanya lagi.

Wahhh....hebat betul gaya "ampu dan bodek" beliau kali ini!!

Sewaktu jadi menteri dulu pun tak pernah begini nada kata-katanya.

Apa lagi yang beliau harapkan agaknya dengan mengatakan ingin meninggal dunia dalam UMNO ini?

Apakah juga yang beliau bangga sangat dapat meninggal dunia dalam UMNO sedangkan tiga bekas Presiden UMNO, termasuk pengasas UMNO iaitu Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman Putra Alhal dan Tun Hussein Onn pun tidak mati ketika bersama UMNO?

Apakah tiga bekas Presiden UMNO itu tidak sedar parti yang pernah mereka terajui berjuang untuk agama, bangsa dan negara?

Dan sekarang, Tun Mahathir Mohamad, seorang lagi bekas Presiden UMNO juga sudah "berpatah arang, berkerat rotan" serta "membakar jambatan untuk selama-lamanya"  dengan parti itu dan mempunyai kebarangkalian yang tinggi juga untuk meninggal dunia di luar UMNO.

Bermakna, kemungkinannya dalam sejarah tujuh Presiden UMNO, empat daripadanya meninggal dunia di luar UMNO.

Jadi, apa hebatnya meninggal dunia di dalam UMNO seperti impian Annuar itu, lebih-lebih lagi jika di dalam UMNO itu sendiri penuh dengan segala macam perkara yang tidak baik dan jijik di hati rakyat?

PMO MENGGUNAKAN PELOBI DI AMERIKA SYARIKAT: PENGISYTIHARAN TAMBAHAN MENAMAKAN DATO’ SERI NAJIB RAZAK, KENYATAAN MEDIA PEJABAT PERDANA MENTERI BERBOHONG?

Berbeza dengan banyak pendedahan lain yang saya buat kebelakangan ini, saya agak terkejut apabila Setiausaha Media Perdana Menteri, Dato’ Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad semalam mengeluarkan kenyataan rasmi menafikan dakwaan bahawa Pejabat Perdana Menteri pernah melantik bekas pembantu Presiden Trump untuk melobi Kerajaan Amerika Syarikat.
Saya memetik satu perenggan kenyataan rasmi tersebut yang diterjemahkan seperti di bawah:

“.. Walau bagaimana pun, bertentangan dengan laporan media dan pengisytiharan yang difailkan, Pejabat Perdana Menteri atau Kerajaan Malaysia tidak pernah mengarahkan, melantik atau memberi kontrak baik kepada Godfrey Group Ltd, firma 45 Group atau (bekas pembantu Presiden Trump) Healy Baumgardner-Nardone..”
Foto Rafizi Ramli.
Maksud kenyataan media rasmi Pejabat Perdana Menteri ialah sementara Pejabat Perdana Menteri tidak menafikan kesahihan pengisytiharan kerja-kerja melobi yang difailkan oleh bekas pembantu Presiden Trump itu, Pejabat Perdana Menteri tidak tahu menahu mengenai perkara itu kerana Pejabat Perdana Menteri atau Kerajaan Malaysia tidak pernah mengarahkan atau melantik firma-firma yang dinamakan di dalam pengisytiharan yang difailkan dengan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat itu.
Ini bukanlah kali pertama Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak menggunakan alasan sebegini untuk menafikan sesuatu. Dalam kes dana awam dari SRC International Limited, beliau dilaporkan menyatakan di dalam kes saman yang sedang berjalan di mahkamah bahawa beliau tidak tahu menahu tentang dana yang masuk ke dalam akaun peribadi beliau.
Saya mengesyaki semasa kenyataan media rasmi ini dikeluarkan, Pejabat Perdana Menteri tidak sedar bahawa satu lagi pengisytiharan tambahan telah difailkan oleh firma pelobi 45 Group yang dimiliki bekas pembantu Presiden Trump, Healy Baumgardner-Nardone.
Pengisytiharan tambahan itu memberi maklumat yang lebih jelas mengenai siapa yang terlibat, siapa di belakang syarikat misteri Godfrey Group Limited yang menjadi pengantara di antara Pejabat Perdana Menteri dan pelobi di Washington serta perjanjian yang ditandatangani.
Saya sertakan keseluruhan dokumen pengiystiharan iaitu Exhibit A dan Exhibit B (yang melampirkan perjanjian lantikan untuk kerja-kerja melobi di antara Godfrey Group Limited dan 45 Group).

Daripada dokumen-dokumen pengisytiharan ini, kita dapat mengesahkan perkara-perkara berikut:
1) Dato’ Seri Najib disahkan sebagai pegawai kerajaan yang berurusan dengan pelobi di Amerika Syarikat (lihat Perkara 6 dalam Exhibit A).
2) Walaupun kontrak lantikan melobi ini tidak dibayar oleh Kerajaan Malaysia, pelobi di Washington tetap berurusan dengan pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia. Ini menunjukkan kenyataan media Pejabat Perdana Malaysia semalam kononnya Pejabat Perdana Malaysia atau Kerajaan Malaysia “tidak tahu menahu” adalah tidak tepat.
3) Kontrak melobi ini turut melibatkan usaha mengatur pertemuan di antara Kerajaan Amerika Syarikat dan Kerajaan Malaysia.
4) Perjanjian ini dibuat oleh Godfrey Group Limited yang didaftarkan sebagai syarikat pesisir pantai (offshore company) di British Virgin Island (BVI) yang bermaksud syarikat ini dilindungi dengan kerahsiaan dan tidak ada sesiapa pun yang boleh tahu siapa yang memiliki syarikat ini.
5) Bekas pembantu Trump, Healy Baumgardner-Nardone dibayar USD25,000 (bersamaan RM100,000) setiap bulan pada awal bulan untuk menyediakan perkhidmatan melobi ini
6) Syarikat Godfrey Group Limited (walaupun didaftarkan dalam penuh kerahsiaan di British Virgin Island) menggunakan alamat surat menyurat di Taman Molek, Johor Bahru.
7) Perjanjian lantikan kontrak melobi ini ditandatangani oleh seorang yang bernama Florence Goh mewakili Godfrey Group Limited.
Dokumen-dokumen ini secara jelas menunjukkan bahawa kerja-kerja melobi melibatkan pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia. Malah Dato’ Seri Najib sendiri dinamakan sebagai pegawai kerajaan yang akan berurusan dengan firma melobi ini.
Saya dengan segera cuba menyemak latar belakang Florence Goh yang menjadi pengarah Godfrey Group Limited.
Alamat 42, Jalan Molek 2/3 membawa kepada sebuah syarikat yang benar-benar wujud iaitu CRT Insights Technologies Sdn Bhd yang disenaraikan sebagai sebuah pembekal khidmat latihan yang berdaftar dengan Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) Kementerian Sumber Manusia, seperti di bawah:
https://www.hrdf.com.my/DigiGov/digigovportal.htm…

Isu lobi: Rafizi cabar Najib buat laporan polis bersihkan nama

Susulan kenyataan media Pejabat Perdana Menteri semalam, Rafizi hari membuat 5 desakan kepada Najib dan Putrajaya.
rafizi-ramli_white_usa
PETALING JAYA: Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli hari ini mencabar Datuk Seri Najib Razak membuat laporan polis jika benar beliau dan kerajaan Malaysia tidak pernah melantik mana-mana pihak untuk melobi kepentingan negara di Amerika Syarikat (AS).
“Jika benar kenyataan media Pejabat Perdana Menteri semalam, kerajaan Malaysia tidak tahu menahu mengenai perkara ini, maka Najib perlu membuat laporan polis serta merta ke atas Florence Goh kerana telah melakukan jenayah menggunakan nama kerajaan Malaysia tanpa kebenaran dan menyamar mewakili kerajaan Malaysia,” kata beliau.
Dalam kenyataan media susulan dikeluarkan hari ini, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata, beliau berharap Najib sedar yang perkara melobi kepentingan negara akan terus mendapat perhatian di AS dan juga Malaysia.
“… seterusnya mencemarkan lagi reputasi beliau yang sudah pun tercemar.
“Beliau tidak boleh beranggapan dengan memberi kenyataan mudah seolah-olah syarikat Godfrey Group dan Florence Goh telah “menderma” (sekali lagi) demi kebaikan kerajaan Malaysia tanpa pengetahuan beliau, perkara ini akan hilang begitu sahaja.”
Rafizi berkata demikian sebagai respons kepada kenyataan Pejabat Perdana Menteri semalam menafikan laporan yang mengatakan kerajaan Malaysia membayar sebuah syarikat milik bekas pegawai kempen Presiden Donald Trump untuk melobi kepentingan negara.
“Pejabat Perdana Menteri mahupun kerajaan Malaysia tidak pernah mengarah, melantik atau memberi kontrak dalam sebarang bentuk kepada Godfrey Group Ltd, The 45 Group atau Healy Baumgardner-Nardone,” kata kenyataan oleh setiausaha akhbar Najib, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.
Portal berita AS, The Daily Beast melaporkan syarikat The 45 Group milik Healy Baumgardner-Nardone, yang pernah menyertai pasukan kempen Trump, mengisytiharkan menerima AS$250,000 (RM1.07 juta) daripada sebuah syarikat beralamat di Johor Bahru dan juga Pejabat Perdana Menteri.
Ia terkandung dalam pengisytiharan wajib di bawah Akta Pendaftaran Ejen Asing, di mana sesiapa yang terlibat melobi penjawat awam AS perlu mendedahkan butiran kepada Jabatan Kehakiman AS (DoJ).
Bayaran itu dibuat pada 9 Mei, 2017, menurut borang rasmi difailkan Nardone.
The Daily Beast turut melaporkan Malaysia kini berdepan 2 isu dalam hubungannya dengan Washington iaitu mengenai tuduhan Malaysia terlibat amalan perdagangan berat sebelah yang merugikan AS, dan tindakan pihak berkuasa AS berkenaan skandal 1MDB.
Sebelum ini, Rafizi dan Wong Chen mempersoalkan keperluan pentadbiran Najib untuk melobi Trump, dan sama ada syarikat itu dimiliki kerajaan.
Carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati syarikat itu tidak wujud, sebaliknya terdapat sebuah syarikat yang hampir serupa namanya didaftarkan, dimiliki seorang lelaki Cina berusia 70 tahun.
Dalam kenyataan hari ini, Rafizi juga menyeru supaya Najib berterus terang dan menyatakan sama ada The 45 Group, yang dimiliki bekas pembantu Presiden Donald Trump, telah berbohong apabila menamakan perdana menteri sebagai pegawai kerajaan Malaysia yang berurusan dengan Nardone.

Hanya manusia berprinsip boleh zahirkan politik baru

Mohd Anuar TahirMohd Anuar Tahir
Setiausaha Agung Amanah, Mohd Anuar Tahir berpendapat politik baharu hanya boleh dizahirkan oleh para pelaku politik yang berprinsip.
Beliau berkata, terdapat beberapa individu yang dikenalinya berubah watak, sikap dan penampilan apabila menduduki posisi dalam parti yang diceburi.
"Mereka lebih berbicara tentang ruang dan peluang.
"Sesuatu isu yang mereka hadapi akan ditanggapi untuk kepentingan politik masing-masing," ujarnya dipetik dari artikel beliau di akhbar mingguan Amanah terbaharu Bil. 53.
Menurut Anuar, ada yang berbicara tentang perlunya mempertahankan manfaat yang sedang dinikmati.
"Ada yang berbicara atas hikmah, kebijaksanaan demi menjaga kepentingan jangka panjang penguasaan jenjang kuasa.
"Prinsip tidak lagi menjadi ukuran, malah ada yang menganggap terlalu berprinsip adalah suatu kebijakan yang tidak bijak," kata Anuar lagi.

'Kayuhan hampir berjaya, Pas pula buat hal'


Datuk Husam Musa dalam pidato di Panchor Pengkalan Chepa kelmarinDatuk Husam Musa dalam pidato di Panchor Pengkalan Chepa kelmarin
Ibarat kayuhan di perahu, matlamat menuju kepada kemenangan pilihan raya terganggu apabila Pas mengambil sikap bermusuhan dengan satu persatu rakan-rakan dalam Pakatan Harapan.
Naib Presiden Amanah, Datuk Husam Musa berkata, situasi Pas menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) itu bercanggah dengan semangat permuafakatan dalam usaha menjatuhkan rejim Umno-BN.
"Pas naik perahu, kayuh, sampai tengah jalan cari macam-macam alasan. Mula-mula cari alasan (berpecah) dengan DAP. DAP kononnya menentang Islam.
"Kalau Pas tidak buat hal, dekat dah kita nak berjaya. Pas buat alasan terakhir pecah dengan PKR. Alasannya, PKR menentang hukum syarak yang dibawa Pas juga PKR khianati tahaluf siyasi dengan Pas.
"Dalam perjuangan parti politik di Malaysia ini, semua parti memerlukan perkongsian. Kena kongsi orang lain, baru boleh menang perintah Malaysia, perintah mana-mana negeri," katanya dalam ceramah Pakatan Harapan di Panchor, Pengkalan Chepa kelmarin.
Menurut Penasihat Amanah Kelantan itu, "kayuhan" setiap parti di bawah Pakatan Harapan bagi memenangi pilihan raya bergantung kepada faktor demografi pengundi.
"Kita duduk dalam perahu masing-masing hendak kayuh sampai kepada tujuan. Amanah kayuh, DAP pun kayuh juga bukan duduk saja. DAP kayuh cara dia. DAP berlawan di kerusi-kerusi MCA, MIC dan Gerakan.
"Kalau kita nak kayuh ke situ, tak terdaya kita. Amanah kayuh di kawasan yang DAP tidak boleh kayuh. PKR kayuh cara dia di kawasan-kawasan campuran.
"Bersatu pun kayuh mula di kawasan BN. Dulu Mahathir kayuh bagi Umno-BN. Sekarang ini dia kayuh bagi Pakatan Harapan," jelas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu.
Mengulas lanjut hubungan Pas dan PKR, Husam berpendapat parti dikepalai Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak harus lagi berada dalam kerajaan negeri Selangor.
"Sepatutnya bila PKR lawan agama, Pas sepatutnya tidak boleh duduk dalam kerajaan negeri Selangor, kalau ikut hukum dia sendiri kata.

‘NAJIB GAGAL URUS INDUSTRI BERTEKNOLOGI TINGGI’

Kepimpinan Datuk Seri Najib Razak didakwa gagal menguruskan industri negara ekoran langkah DRB-Hicom menjual 49.9 peratus ekuiti dalam Proton Holdings kepada syarikat pembuat kereta China, Kumpulan Zhejiang Geely Holding.
Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata Najib seharusnya menguruskan industri tersebut dengan baik demi pertumbuhan ekonomi negara di masa akan datang.
“Ini adalah bukti bahawa perdana menteri gagal dalam menguruskan satu industri yang berteknologi tinggi yang sepatutnya menjadi tumpuan pertumbuhan ekonomi yang lebih lestari di masa akan datang,” katanya.
Azmin berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis serahan sumbangan Ramadan kepada masjid dan surau dalam parlimen Gombak serta Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa.
Menurut DRB-Hicom, kedua-dua pihak telah mencapai persetujuan dan akan memeterai perjanjian definitif pada Julai 2017.
Syarikat itu juga dilaporkan akan menjual semua kepentingannya dalam syarikat pembuat kereta sport British, Lotus kepada Geely dan Etika Automotive Sdn Bhd.
Sementara itu, Azmin berkata beliau turut sependapat dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa dengan pengambilalihan itu, Proton tidak lagi menjadi kereta nasional.
“Proton seperti yang disebut oleh Tun Mahathir amat menyedihkan sebagai kereta nasional telah terlepas ke tangan orang asing kerana kegagalan Putrajaya untuk memberi dukungan kepada automotif negara.
“Ini menyebabkan orang asing sekarang menguasai proton dan sekarang Proton bukan lagi kereta nasional dah terlepas ke tangan orang asing,” katanya.

Pengkhianatan Umno: Proton, pemanduan penuh ranjau selama lebih 3 dekad...pengkhianatan Umno

Sejarah syarikat ini suatu drama yang panjang, daripada kereta yang merata-rata di jalan raya Malaysia, kepada sebuah jenama yang semakin pupus.
proton_saga_new_600
PETALING JAYA: Tiga puluh tahun sejak Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton) melahirkan ciptaan pertamanya, syarikat itu mengharungi pelbagai liku, termasuk kemasukan Geely yang disebut-sebut menjadi titik tolak perubahan besar untuk kereta yang pernah diangkat sebagai “kejayaan Malaysia” itu.
Sejak diasaskan pada 1979 oleh timbalan perdana menteri ketika, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang kemudian memegang jawatan perdana menteri untuk 22 tahun, pembuat kereta itu menyaksikan naik turun pengeluaran, jumlah jualan dan pegangan pasaran.
Kereta pertamanya, Proton Saga, dilancarkan pada 1985, ketika negara mengharungi kegawatan.
Namun syarikat itu bertahan, dan mencatatkan jumlah jualan di pasaran eksport yang cukup memberangsangkan di lebih 50 negara – pada 1993 sahaja pengeluaran kereta Proton mencecah paras tertinggi 500,000.
Proton pada awalnya berada dalam keadaan lemah semasa krisis kewangan 1985 dan sekadar mengeluarkan 17,000 kereta pada tahun pertama. Ia mampu bertahan lantaran subsidi kerajaan dan tarif yang menyebabkan jenama kereta lain jauh lebih mahal.
mahathir_proton_saga
Tiga tahun selepas Proton Saga memenuhi jalanraya, syarikat itu merangkul anugerah pertamanya di Pameran Permotoran Antarabangsa British – membawa pulang anugerah kualiti, rekabentuk dan pembuatan, dan ergonomik.
Kejayaan ini mendorong pelancaran beberapa model baharu pada 1996 termasuk Proton Tiara, Proton Wira 2.0 Diesel dan model 2 pintu Proton Putra, selain tawaran sedia ada Proton Wira, Proton Satria dan Proton Perdana.
Pertengahan 90an menyaksikan keadaan semakin baik buat Proton ekoran permintaan yang meningkat dan syarikat itu berjaya menaikkan keuntungannya. Kerana itu 4,800 orang diambil bekerja untuk memenuhi permintaan.
Bagi tujuan itu, Proton membina kilang kedua bernilai RM3.4 bilion pada tahun 2000 yang melipatgandakan kapasiti pengeluaran sehingga 2 kali ganda.
Pada tahun sama, ia memperoleh majoriti saham Kumpulan Lotus (80%) bernilai lebih RM245 juta. Pemilikan ini dibeli daripada A.C.B.N Holdings S.A dari Luxembourg, syarikat milik ahli perniagaan Itali Romano Artioli.
Persaingan
Namun, panas bertukar mendung pada 2006, apabila pembuat kereta tempatan kedua, Perusahaan Otomobil Kedua (Perodua) masuk gelanggang, menyaksikan jualan Proton menjadi perlahan di belakang Perodua dan jenama asing.
Memburukkan lagi keadaan, rundingan dengan salah satu pembuat kereta terbesar dunia, Volkswagen Automobile tidak berhasil lantaran perbezaan idea.
Proton dan Volkswagen menandatangani perjanjian pada Oktober 2004 untuk meneroka kerjasama strategik jangka masa panjang.
Ia bagaimanapun tidak berjaya dan syarikat asing itu mengundurkan diri kerana tiada persetujuan mengenai pemilikan syarikat.
Malah dari segi pengeluaran kereta, Perodua mengatasi Proton buat pertama kali sejak ditubuhkan, iaitu sebanyak 152,733 unit berbanding 115,538 unit Proton.
Trend ini berterusan sehingga tahun lepas. Jualan Proton sekadar 72,290 unit sementara Perodua 207,110 unit.
Ini menjejaskan prestasi kewangan DRB-Hicom Bhd, syarikat yang memiliki Proton Holdings.
Bagaimanapun, pada setengah tahun pertama 2011, Proton kembali melonjak dan mengataai Perodua sebagai jenama terlaris disebabkan bekalan terhad Perodua pada suku tahun kedua.
Tawaran Proton ketika itu paling kukuh dan menarik ramai pelanggan kerana model terasnya iaitu Proton Saga dan Proton Persona.
Letak jawatan
Pada 2016, pengasas Proton, Dr Mahathir, berundur daripada jawatannya sebagai pengerusi Proton Holdings, di sebalik kelantangannya terhadap pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang menyaksikannya keluar sebagai ahli Umno.

‘Kuasa’ Geely-Proton gugat Perodua?

Penganalisis menjangkakan Perodua akan berdiri teguh di pasaran kerana syarikat itu mendapat latihan daripada rakan kongsi Jepun, Toyota.
produa_proton_600
PETALING JAYA: Susulan langkah pengeluar kereta China, Zhejiang Geely Holding Group memeterai perjanjian rakan kongsi strategik dengan DRB-Hicom, banyak pihak mengetengahkan persoalan: “Apa yang Perodua boleh lakukan untuk kekal di hadapan dalam gelanggang industri kereta?”
Justeru, salah satu perkara dinasihatkan Pengarang Urusan Motor Trader Malaysia, Keshvinder Dhillon, manfaatkan pakatan rakan kongsi yang Perodua sedia ada bersama Toyota, yang memiliki 25% pegangan dalam syarikat itu.
“Toyota mempunyai rangkaian model yang banyak berbanding Geely.”
Pengguna boleh melihat apa sahaja dilakukan oleh Proton di bawah pemilikan Geely, Perodua akan ada jawapan bagi sebarang kemungkinan yang bakal dilalui, kata beliau kepada FMT.
Bagaimanapun Keshvinder memberi amaran, jika Proton memutuskan untuk menurunkan segmen keretanya, Perodua akan ada pesaing.
Katanya, jika Proton kekal dengan langkah mengembang atau menukar jenama kereta Geely yang menawarkan harga di antara RM90,000 dan RM160,000, ia sesuatu yang tidak setanding dengan Perodua.
Rabu lalu, DRB-Hicom mencapai persetujuan untuk menjual 49.9% pegangan dalam Proton kepada syarikat automotif China itu, termasuk membolehkan Geely memiliki kepentingan 51% dalam pembuat kereta Britain, Lotus daripada Proton pada harga £51 juta.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed sebelum ini berkata, berdasarkan rekod pencapaian Geely, kumpulan itu mampu memacu prestasi jualan dan pengeluaran Proton.
“Pakatan dengan Geely akan menjadi permulaan era baharu untuk Proton. Perjalanannya masih jauh, namun saya yakin ini merupakan satu halu tuju yang tepat.
“Tahun lepas, Proton memperkenalkan 4 model baharu dan kami berharap dapat melihat peningkatan berterusan dalam usaha penambahbaikan model-model kenderaan keluarannya hasil memanfaatkan kemudahan yang akan disediakan pihak Geely,” katanya dalam satu kenyataan bagi mengulas jalinan pakatan itu.
Geely yang juga antara firma automotif utama China, mencatat pertumbuhan sebanyak 50% tahun lepas menerusi 766,000 unit kenderaan.
Malah, usaha pengambilalihan Volvo yang dilaksanakan syarikat itu pada 2010 juga terbukti berjaya, apabila Volvo mencatat jualan 540,000 kenderaan pada 2016, iaitu peningkatan lebih 200,000 unit pada 2009 – tempoh sebelum pembelian berkenaan.
Dalam pada itu, Pengarang Urusan Careta.my, Hezeri Samsuri yang bersetuju dengan pandangan Keshvinder berkata, beliau percaya Perodua akan berdiri teguh di pasaran kerana syarikat itu mendapat latihan daripada rakan kongsi Jepun.
“Sebagai contoh, Perodua mampu membuat pengubahsuaian produk mereka dalam tempoh beberapa bulan selepas pelancaran sesebuah kereta, sebaik mendapat maklum balas negatif daripada pelanggan.”
Katanya, proses sedemikian biasanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa tahun.

Bagi meredakan keadaan, Putrajaya nafi lantik pelobi Washington

PEJABAT perdana menteri kini sedang berada dalam situasi meredakan keadaan sepenuhnya, dengan pantas menafikan melantik seorang pelobi Washington yang pernah menjadi sebahagian daripada kempen pilihanraya presiden Trump di Amerika Syarikat tahun lepas.
Terlalu tinggi risiko untuk Malaysia ketika Putrajaya cuba mengambil pendekatan sederhana dan tidak mahu menjadi tumpuan dalam usaha membina hubungan dengan Presiden Donald Trump. Pada waktu yang sama, Malaysia berharap hubungan yang makin baik akan membolehkan keboborokan yang menyelubungi saman Jabatan Kehakiman (DoJ) dibersihkan.
Tetapi kini kebobrokan itu bertambah parah. Dilaporkan yang seorang ahli perniagaan Singapura dan salah seorang penasihat media kepada Perdana Menteri Najib Razak muncul dengan rancangan untuk melantik seorang pelobi bagi menjernihkan hubungan AS-Malaysia.
The Malaysian Insight difahamkan yang upah kepada pelobi Healy Baumgardner-Nardone dengan 45 Group dibayar ahli perniagaan Singapura yang mempunyai hubungan rapat dengan keluarga PM.
Setiausaha akhbar kepada Perdana Menteri Najib Razak, Tengku Sariffuddin mengeluarkan kenyataan media petang ini, menafikan spekulasi yang kerajaan melantik pelobi tersebut.
“Bertentangan dengan laporan terbaru media dan penyata pendaftaran, Jabatan Perdana Menteri mahupun Kerajaan Malaysia tidak mengarahkan, melantik atau berhubungan dalam sebarang bentuk dengan Godfrey Group Ltd, 45 Group atau Healy Baumgardner-Nardone,” kata Tengku Sariffuddin.
The Daily Beast hari ini dipetik melaporkan pemfailan yang dilakukan Bahagian Keselamatan Negara DoJ minggu lepas yang mendaftarkan 45 Group sebagai agen “Republik Malaysia” melalui Godfrey Group Ltd.
Alamat yang disenaraikan dalam pemfailan itu adalah alamat Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya dan Godfrey Group di Johor Baru. Pemfailan itu merekodkan yang 45 Group dibayar AS$250,000 pada 9 Mei bagi tugas “perkhidmatan hubungan kerajaan dan perhubungan awam”.

Rekod juga mendedahkan yang “45 Group akan membantu Godfrey Group Ltd dalam perkhidmatan hubungan kerajaan dan perhubungan awam dalam menyokong Kerajaan Malaysia dan memperkukuhkan hubungan AS-Malaysia”.

45 Group ditubuhkan Baumgardner-Nardone, yang merupakan pembantu media Trump ketika kempen pilihanraya presiden lepas. Dia meletakkan jawatan September tahun lepas selepas wujudnya perbezaan pendapat dengan kepimpinan kempen, tetapi masih mengekalkan hubungan rapat dengan kenalan rapat presiden Amerika Syarikat itu. lapor The Daily Beast.

Sumber di Malaysia yang arif tentang kerja pelobi di Amerika memberitahu yang kerajaan biasanya melantik pelobi dan bukannya syarikat swasta.
“Aneh sekali bila syarikat melantik pelobi dan bukannnya Kerajaan Malaysia. Syarikat itu baru sahaja mendedahkan dirinya untuk siasatan,” satu sumber berkata.
“Juga mengapa ada orang yang hendak lantik mereka yang dah keluar daripada kempen Trump? Baumgardner-Nardone bukannya sebahagian daripada kenalan rapat kan?” tambahnya.
Pemfailan DoJ tidak memberikan perincian tentang apakah isu yang ditangani 45 Group, tetapi Daily Beast mengatakan Malaysia sedang berusaha menafikan dakwaan Trump yang Malaysia terlibat dalam amalan perdagangan tidak adil. Pada Mac lepas, Malaysia adalah salah satu negara dalam senarai “penipu perdagangan” yang Trump arahkan Jabatan Perdagangan Negara tangani.

Pemimpin PH yakin tewaskan kempen perkauman dalam menawan Putrajaya


Pemimpin PH yakin tewaskan kempen perkauman dalam menawan Putrajaya
Pemimpin PH berkata dua ahli terbarunya iaitu Bersatu dan Amanah sedang membantu menepis serangan yang mendakwa DAP mengetuai gabungan itu. 
SEBAGAIMANA pasti datangnya malam dan siang, Pakatan Harapan (PH) tahu yang ketaksuban perkauman akan menjadi sebahagian besar daripada senjata pertahanan Umno menjelang pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Memandangkan gabungan itu termasuk DAP, parti majoriti Cina, PH tahu ia tidak banyak pilihan dan perlu meyakinkan pengundi Melayu yang ia akan melindungi kepentingan Melayu Islam, jika ia berjaya menawan Putrajaya.
Pemimpin PH berkata dua ahli terbarunya – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Amanah – sedang membantu menepis serangan yang mendakwa gabungan itu diketuai DAP.
Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad berkata: “Orang Melayu boleh lihat satu parti Islam dan parti Melayu sebagai komponen dalam gabungan yang berpegang kepada urus tadbir baik dan politik perubahan.”
“Cabarannya ialah memberi penjelasan mengenai perkara ini tanpa kelihatan seperti nasionalis Melayu atau ekstremis agama,” kata ahli Parlimen Shah Alam itu.
Dimomokkan
Di sebalik keyakinan Khalid, bukan mudah untuk meyakinkan akar umbi yang kuasa politik Melayu akan selamat di tangan kerajaan PH.
Tanggapan Kamarul Salleh, seorang penjawat awam mengenai PH mencerminkan pengaruh menghakis jenama Umno mengenai perkauman dalam kalangan pengundi Melayu.
Kamarul terasa dengan kenaikan harga barangan rumah dan tahu negara ini dalam kesusahan tetapi tidak pasti sama ada dia boleh mempercayai pembangkang untuk memegang kuasa persekutuan.
“Orang kata jika anda undi PH, ia undi untuk DAP. DAP yang ketua PH kerana ia ada kerusi Parlimen terbanyak,” katanya merujuk kepada 37 kerusi milik DAP. PKR, parti komponen PH mempunyai 29 kerusi, Amanah sebagai parti serpihan PAS ada enam dan Bersatu, satu kerusi.
“Jadi ia boleh mendominasi PH kerana PKR tidak ada banyak kerusi dan begitu juga parti lain,” katanya ketika ditemui di Shah Alam, baru-baru ini.
Ketakutan Kamarul terhadap PH hadir daripada ketakutan zaman dulu yang orang Melayu ada terhadap DAP, yang parti sekular itu akan menyingkirkan Islam sebagai agama rasmi dan menghentikan dasar tindakan afirmatif bagi Bumiputera.
DAP secara konsisten berjanji akan menegakkan Islam sebagai agama persekutuan dan hak keistimewaan orang Melayu seperti tertulis di 153 Perlembagaan Persekutuan.
Penganalisis seperti Prof Redzuan Othman meramalkan ketika kempen semakin giat dijalankan menjelang PRU, retorik perkauman akan digunakan untuk mengalih perhatian pengundi seperti Kamarul daripada isu lebih menekan seperti inflasi.
Sebagai contoh, pada masa ini ramai pemimpin Umno bercakap yang ketua sebenar pembangkang dan akhirnya akan menjadi perdana menteri PH ialah Lim Kit Siang, pengerusi nasional DAP.
Menurut kajian badan pemikir seperti Merdeka Center, provokasi seperti itu berkesan dalam kalangan Melayu Islam di kawasan luar bandar, yang memegang undi kemenangan pada PRU14.
“Dalam kalangan semua negara di rantau ini, rakyat Malaysia secara konsisten mengundi di garisan perkauman dalam PRU selama ini,” kata Pengarah Eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian.
Bagi Melayu Islam, Umno dan PAS menjadi parti politik berdaya maju hanya kerana mereka sudah berada di negara ini lebih lima dekad dan kerana mereka berbentuk perkauman – satu mewakili orang Melayu, satu lagi Islam.
“Jadi bila orang Melayu mahu menunjukkan kemarahan terhadap Umno, mereka pilih PAS,” kata Ibrahim.
Dan walaupun Bersatu mempunyai ahli politik legenda, Dr Mahathir Mohamad, Ibrahim berkata data tidak menunjukkan ia menerima kepercayaan orang Melayu Islam seperti dimiliki PAS atau Umno.
Bersekutu dengan DAP juga mencemar kelayakan Dr Mahathir sebagai pemimpin Melayu Islam, kata Ibrahim.
Perdebatan perkauman
Pemimpin Bersatu mendakwa mereka menyahut cabaran untuk menjelaskan mengenai hubungan parti itu dengan DAP.