Khamis, 29 Jun 2017

SIAPA APANDI ALI? BUKANKAH BELIAU JUGA PEGUAM NEGARA YANG BERSIFAT POLITIK?

Reaksi Peguam Negara, Apandi Ali yang menyifatkan saman sivil Jabatan Kehakiman AS atau DOJ sebagai bermotif politik, bukan saja memualkan, tetapi hanya menambahkan lagi ketidakyakinan rakyat terhadap beliau.

Alasan beliau bahawa saman itu bermotif politik adalah disebabkan DOJ tidak pernah membuat sebarang permohonan rasmi kepada Jabatan Peguam Negara untuk mendapatkan sebarang keterangan atau maklumat lanjut berhubung tuntutan yang mereka kemukakan.

"Jika mereka minta sebarang maklumat berkaitan 1MDB, adalah menjadi tangggungjawab kita memberi bantuan.

"Jadi, saya rumuskan tindakan DOJ itu adalah bersifat politik," kata Apandi.

Wahh...senangnya bagi alasan!

Kenapa Apandi tidak menjawab berdasarkan fakta undang-undang, tetapi mirip seorang ahli politik?

Sebenarnya, kenyataan Apandi itu sendiri lebih bersifat politik untuk melindungi semua pihak yang terkait dengan skandal 1MDB dengan beliau nampaknya sanggup membutakan mata dan hatinya terhadap semua fakta yang selama ini terbentang terang-terang di depan mata.

ALAHAI PAS....

Susulan saman sivil terbaru oleh DOJ yang secara asasnya meletakkan kehilangan wang 1MDB adalah mencecah RM20,000 juta, Pakatan Harapan memutuskan untuk mengadakan program jelajah ke seluruh negara bagi memberi penerangan serta kefahaman yang lebih jelas kepada rakyat mengenai isu tersebut.

Serentak itu, Pakatan Harapan juga mengajak parti-parti pembangkang lain untuk mengenepikan segala perbezan dan bersatu dalam program jelajah ini dengan harapan akhirnya mereka yang terlibat dengan skandal penyelewengan dana 1MDB dapat dibawa ke muka pengadilan.
Sehingga ini, selain  PKR, DAP, Amanah dan Bersatu iaitu parti-parti dalam Pakatan Harapan telah sepakat setuju untuk mengadakan program jelajah itu, ia turut dipersetujui oleh dua parti politik lain iaitu PSM dan juga Parti Warisan Sabah.

Program pertama akan diadakan pada 6 Julai ini di Kepala Batas, Pulau Pinang dan selepas itu akan bergerak pula ke seluruh negara mengikut jadual yang akan ditetapkan kemudian.

Bagaimanapun, hanya beberapa jam kemudian, Pas telah tampil menyatakan pendirian menolak untuk bersama-sama dalam program jelajah tersebut.

Seperti tidak banyak berbeza dengan alasan Hadi Awang, hujah penolakan Pas yang diutarakan melalui Khairuddin Aman Razali, Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas ialah Pas bukan parti yang mudah terpengaruh dengan pihak asing.

Kata beliau, Pas sama-sekali tidak akan terikut-ikut dengan pihak luar seperti DOJ, malah menolak campurtangan pihak asing dalam menyelesaikan isu 1MDB.

'Najib boleh untuk tidak bubar Parlimen'

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak boleh untuk tidak membubarkan Dewan Rakyat supaya pilihan raya umum tidak perlu diadakan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.
“Ia di bawah bidang kuasa dia untuk berbuat sedemikian. Undang-undang tidak akan menghalangnya,” kata beliau dalam posting terbaru di blog hari ini.
Mahathir mendakwa bahawa Najib boleh mengisytiharkan darurat atau kecemasan walaupun hakikatnya tidak pun timbul situasi sebegitu sehingga membolehkan perdana menteri mengantung perlembagaan.
“Dia akan dapat sokongan tidak belah-bahagi pemimpin Umno dan Barisan Nasional. Mereka ini semua tahu yang pemimpin mereka ini menyalahguna kuasa.
“Mereka tahu tentang laporan jenayah oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat, penahanan individu dan penutupan bank-bank di Singapura yang terpalit dengan skandal 1MDB,” katanya.
Namun, menurut Dr Mahathir, semua menteri kabinet, serta pemimpin MCA dan MIC, tidak peduli atau ambil kisah dengan apa yang berlaku terhadap negara, rakyat atau reputasi kerajaan yang baik yang dibina pemimpin-pemimpin terdahulu.
“Apa yang mereka kisah hanyalah kedudukan mereka, kemudahan yang mereka dapat serta kemungkinan besar dedak yang diperolehi.
“Biarlah negara ini hancur. Biarkan ianya dipanggil kleptokrasi. Biarkan ia tersenarai sebagai di antara 10 negara paling korup di dunia. Mereka tidak kisah. Tidak mungkin mereka tidak tahu. Tetapi mereka tidak kisah.
“Rakyat boleh menderita. Itu bukan masalah bapak-bapak menteri. Dipimpin pencuri tidak mengapa,” sindir Dr Mahathir lagi.

Mahathir senaraikan cara Najib memenangi PRU14?

Apa yang akan Najib lakukan atau mungkin lakukan untuk menang Pilihanraya ke-14 (PRU14) boleh memuat senaskhah buku.
Saya hanya senaraikan beberapa tindakan yang telah dia lakukan sebelum dan selepas Pilihanraya Umum ke-13 dan apa yang dilakukan semasa pilihanraya kecil dan juga lain-lain yang dilakukan untuk menyekat bangkangan terhadapnya.
Negara masih ingat demonstrasi BERSIH 5. Dia menyatakan yang dia tidak akan sekat. Tetapi kita semua tahu apa yang dia bermati-mati lakukan untuk menghalang demonstrasi itu daripada diteruskan sama sekali atau untuk mengurangkan skalanya.
Kesemua tempat yang dicadangkan oleh BERSIH tidak diluluskan pihak polis. Beberapa jalan juga di klasifikasikan sebagai tidak sesuai.
Demonstrasi tidak boleh ada apa-apa unsur keganasan. Tidak boleh ada apa-apa sampah dibuang oleh para peserta demonstrasi. Baju kuning menjadi pakaian jenayah.
Demo paling tertib
BERSIH telah patuhi hampir kesemua sekatan ini. Tidak seperti demonstrasi jalanan di negara-negara lain, pesertanya tidak memenuhi jalan-jalan tetapi hanya di kaki lima.
Mereka mematuhi semua arahan polis. Malahan ada pasukan untuk mengutip sampah. Peserta juga elak daripada membuang sampah di jalan.
Tidak ada keganasan, walaupun apabila bertembung dengan penyokong Kerajaan berbaju merah.
Dunia tidak pernah menyaksi demonstrasi yang begitu tertib dan aman. Tidak ada gas pemedih mata, tiada pembakaran tayar, tiada kenderaan yang diterbalikkan.
Walaupun penganjur telah memberikan ketetapan untuk patuhi kesemua syarat-syarat, beberapa hari sebelum demonstrasi, Maria Chin Abdullah, pemimpin utama bersama sembilan lagi pemimpin yang lain ditangkap.
Maria dihumban ke dalam bilik yang sejuk dan gelap. Ini merupakan satu penyeksaan. Demonstrasi tetap berjalan tanpa ramai daripada pemimpin mereka.
Beberapa hari selepas demonstrasi berakhir barulah Maria dan yang lain-lain dibebaskan. Ia juga kerana ramai yang melakukan protes secara senyap di Dataran Merdeka setiap malam.
Inilah salah satu cara Najib untuk menakutkan pembangkang.
Dari episod ini kita dapat jangkakan yang Najib akan bertindak untuk menghancurkan pembangkang dan menakutkan rakyat semasa Pilihanraya Umum ke-14.
Terdapat beberapa tanda-tanda atau usaha untuk membina kes bagi menangkap dan menahan pemimpin pembangkang. Penahanan pemimpin pembangkang akan mengucar-kacirkan parti.
Memang tindakan akan sebabkan rakyat marah tetapi ramai yang akan rasa takut untuk undi pembangkang.
Mereka percaya yang Najib akan dapat tahu dan tindakan akan diambil terhadap mereka. Tanpa pemimpin mereka tidak akan tahu apa yang harus dilakukan.
Duit mengalir tanpa batas
Undi untuk pembangkang akan merosot. Dan semasa ketiadaan pemimpin, Najib boleh rasuah rakyat dan pekerja parti sesungguh hatinya.
Mereka akan lakukan semua perkara yang melanggar undang-undang menurut kehendaknya. Duit akan mengalir tanpa batas.
Pekerja pilihan raya dan juga pegawai mungkin akan menyalah arahkan pengundi, dan undian akan dimanipulasi. Ramai yang tidak akan boleh buang undi sama sekali.
Undi pos akan di “hijack” dan dipindahkan bagi menaikkan jumlah undi di kawasan calon-calon penting BN.
Secara dasar Malaysia bukan lagi sebuah demokrasi. Kita kini di klasifikasikan sebagai sebuah kleptokrasi, sebuah negara yang dipimpin pencuri. Tahap penipuan dalam pilihan raya akan menjadikan ia tidak bererti sama sekali. Ini memalukan.
Ketua Polis Negara mungkin tidak bersetuju tetapi Malaysia telah pun menjadi negara polis atau “Police State”. Tidak ada peraturan undang-undang.

BURUAN MEDIA YANG MEMALUKAN MALAYSIA

Tidak dinafikan negara kita semakin popular dan glamour di mata dunia sekarang ini. Ia tidak pernah dialami sebelum ini, baik ketika era Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, Tun Razak Hussein, Tun Mahathir Mohamad,  Tun Abdullah Badawi atau lain-lain Perdana Menterinya.

Tetapi, popular dan glamournya Malaysia di mata dunia bukanlah kerana kejayaan pembangunan atau terhasilnya sesuatu ciptaan yang membanggakan, sebaliknya hanya satu sebab - skandal 1MDB.

Skandal itu bukan saja menyebabkan negara kita menjadi sebutan dan medan siasatan beberapa negara, bahkan nama Perdana Menteri, Najib Razak turut diintai gerak-laku dan gaya hidupnya.

Setelah sebelum ini, percutian mewah, bermain golf dan pesta membeli-belah melibatkan keluarga Najib menjadi bahan intipan media, terbaru ini percutian beliau di Bali juga menjadi santapan menyelerakan bagi media-media di Indonesia.

Mereka bukan saja menjejaki berapa ahli rombongan, ahli keluarga yang turut serta, jumlah kereta yang digunakan, bahkan sehingga  jenis bilik penginapan di Hotel St. Regis, Bali juga dilaporkan sama.

Diberitakan, percutian Najib di Bali sehingga Jumaat ini sebelum kemudian menyambung cutinya ke Perth, Australia, beliau menempah 41 bilik, termasuk yang pernah disewa oleh Raja Salman dan selebihnya bertaraf presidential suites, meski ahli rombongan dikatakan cuma 23 orang saja.

Maka, berdasarkan laporan media Indonesia itu, siapa yang tinggal di bilik selebihnya itu atau bilik-bilik lebihan itu untuk mengisi apa?

Jika media Indonesia begitu mengejar percutian Najib dan keluarganya di Bali, tidak mustahil sesampainya di Perth nanti, beliau juga akan turut menerima nasib yang sama. 

Pemimpin Umno, BN tak peduli reputasi Malaysia, kata Dr Mahathir


Pemimpin Umno, BN tak peduli reputasi Malaysia, kata Dr Mahathir
Dr Mahathir hari ini menyifatkan pemimpin Umno dan BN tahu mengenai salah laku pemimpin utama negara tetapi memilih mendiamkan diri dan tak peduli reputasi Malaysia.
DR Mahathir Mohamad hari ini mengecam pemimpin Umno dan Barisan Nasional yang didakwanya terus mendiamkan diri walaupun mengetahui yang “pemimpin mereka menyalah guna kuasa” dan menjadi tumpuan siasatan dan tuduhan negara luar.
Bekas perdana menteri itu mengatakan yang pemimpin itu mengetahui tentang laporan jenayah yang dilakukan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) dan penahanan jurubank serta penutupan bank di Singapora yang dikaitkan dengan syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
“Mereka tahu tentang kegiatan rasuah berleluasa melibatkan duit curi yang dilakukan Najib bermula sebaik sahaja ianya menjawat jawatan. Dia telah menghancurkan Umno dan negara,” dakwa Dr Mahathir dalam catatan terbaru blognya hari ini.
Dr Mahathir menamakan Menteri Multimedia dan Komunikasi Mohd Salleh Said Keruak, Ketua Penerangan Umno Annuar Musa, Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertahanan Hishamuddin Hussein dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mustapa Mohamed sebagai antara mereka yang mengetahui perkara sebenar tetapi didakwa memilih untuk terus mendiamkan diri.
Dia juga menuduh pemimpin parti komponen BN daripada MIC dan MCA dan semua menteri Kabinet lepas tangan daripada masalah itu. Ini ialah kali pertama Dr Mahathir mengkritik BN yang pernah diterajuinya mengharungi lima pilihan raya umum dengan kejayaan semasa menjadi perdana menteri selama 22 tahun.
“Mereka tidak kisah apa yang akan jadi kepada negara ini, kepada rakyat dan kepada reputasi kerajaan yang baik yang dibina pemimpin terdahulu.
“Apa yang mereka kisah hanyalah kedudukan mereka, kemudahan yang mereka dapat serta kemungkinan besar dedak yang diperolehi. Biarlah negara ini hancur. Biarkan ianya dipanggil kleptokrasi. Biarkan ianya tersenarai sebagai di antara 10 negara paling korup di dunia. Mereka tidak kisah. Tidak mungkin mereka tidak tahu. Tetapi mereka tidak kisah,” kata Dr Mahathir yang juga merupakan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

BAGAIMANA NAJIB HENDAK MENANG


1. Ini merupakan penulisan ke-3 berkenaan tajuk di atas. Apa yang akan Najib lakukan atau mungkin lakukan untuk menang Pilihanraya ke-14 boleh memuat senaskhah buku. Saya hanya senaraikan beberapa tindakan yang telah dia lakukan sebelum dan selepas Pilihanraya Umum ke-13 dan apa yang dilakukan semasa pilihanraya kecil dan juga lain-lain yang dilakukan untuk menyekat bangkangan terhadapnya.
2. Negara masih ingat demonstrasi Bersih 5. Dia menyatakan yang dia tidak akan sekat. Tetapi kita semua tahu apa yang dia bermati-mati lakukan untuk menghalang demonstrasi itu daripada diteruskan sama sekali atau untuk mengurangkan skalanya.
3. Kesemua tempat yang dicadangkan oleh Bersih tidak diluluskan pihak polis. Beberapa jalan juga di klasifikasikan sebagai tidak sesuai. Demonstrasi tidak boleh ada apa-apa unsur keganasan. Tidak boleh ada apa-apa sampah dibuang oleh para peserta demonstrasi. Baju kuning menjadi pakaian jenayah.
4. Bersih telah patuhi hampir kesemua sekatan ini. Tidak seperti demonstrasi jalanan di negara-negara lain, pesertanya tidak memenuhi jalan-jalan tetapi hanya di kaki lima. Mereka mematuhi kesemua arahan polis. Malahan ada pasukan untuk mengutip sampah. Peserta juga elak daripada membuang sampah di jalan. Tidak ada keganasan, walaupun apabila bertembung dengan penyokong Kerajaan berbaju merah. Dunia tidak pernah menyaksi demonstrasi yang begitu tertib dan aman. Tidak ada gas pemedih mata, tiada pembakaran tayar, tiada kenderaan yang diterbalikkan.
5. Walaupun penganjur telah memberikan ketetapan untuk patuhi kesemua syarat-syarat, beberapa hari sebelum demonstrasi, Maria Chin Abdullah, pemimpin utama bersama sembilan lagi pemimpin yang lain ditangkap. Maria dihumban ke dalam bilik yang sejuk dan gelap. Ini merupakan satu penyeksaan. Demonstrasi tetap berjalan tanpa ramai daripada pemimpin mereka.
6. Beberapa hari selepas demonstrasi berakhir barulah Maria dan yang lain-lain dibebaskan. Ianya juga kerana ramai yang melakukan protes secara senyap di Dataran Merdeka setiap malam.
7. Inilah salah satu cara Najib untuk menakutkan pembangkang.
8. Dari episod ini kita dapat jangkakan yang Najib akan bertindak untuk menghancurkan pembangkang dan menakutkan rakyat semasa Pilihanraya Umum ke-14.
9. Terdapat beberapa tanda-tanda atau usaha untuk membina kes bagi menangkap dan menahan pemimpin pembangkang. Penahanan pemimpin pembangkang akan mengucar-kacirkan parti. Memang tindakan akan sebabkan rakyat marah tetapi ramai yang akan rasa takut untuk undi pembangkang. Mereka percaya yang Najib akan dapat tahu dan tindakan akan diambil terhadap mereka. Tanpa pemimpin mereka tidak akan tahu apa yang harus dilakukan.
10. Undi untuk pembangkang akan merosot. Dan semasa ketiadaan pemimpin, Najib boleh rasuah rakyat dan pekerja parti sesungguh hatinya. Mereka akan lakukan semua perkara yang melanggar undang-undang menurut kehendaknya. Duit akan mengalir tanpa batas.
11. Pekerja pilihanraya dan juga pegawai mungkin akan menyalah arahkan pengundi, dan undian akan dimanipulasi. Ramai yang tidak akan boleh buang undi sama sekali. Undi pos akan di “hijack” dan dipindahkan bagi menaikkan jumlah undi di kawasan calon-calon penting BN.
12. Secara dasar Malaysia bukan lagi sebuah demokrasi. Kita kini di klasifikasikan sebagai sebuah kleptokrasi, sebuah negara yang dipimpin pencuri. Tahap penipuan dalam Pilihanraya akan menjadikan ianya tidak bererti sama sekali. Ianya memalukan.